Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (12)

Presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu

Palma osuđen zbog diskriminacije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Homofobni diskriminator: Dragan Marković Palma, baštinik fašističkih ideja
Homofobni diskriminator: Dragan Marković Palma, baštinik fašističkih ideja
Photo: Stock

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu zbog teškog oblika diskriminacije LGBT populacije protiv Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine, predsednika Jedinstvene Srbije i doskorašnjeg narodnog poslanika te stranke, saopštila je Gej strejt alijansa

U saopštenju se navodi da je Prvi osnovni sud usvojio tužbu na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije koju je Pravna služba Gej strejt alijanse podnela protiv Markovića 22. avgusta ove godine i utvrdio da je Dragan Marković Palma izvršio težak oblik diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije, a na osnovu članova 11, 12, 13 i 21 ovog zakona.

"Sud je Markoviću zabranio da ponavlja izvršenu diskriminaciju i naložio mu da Gej strejt alijansi nadoknadi sudske troškove“, ističe se u saopštenju Alijanse.

Podsećamo da je Pravna služba GSA podnela tužbu protiv Markovića zbog njegove izjave date medijima 15. avgusta 2011. godine u kojoj je rekao: „Stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je – mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno“.

Photomontage: Joe6pack

GSA podseća da se odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, na osnovu kojih je doneta presuda, odnose na govor mržnje, uznemiravanje i ponižavajuće postupanje, a pre svega na teški oblik diskriminacije.

"U obrazloženju sudske presude se između ostalog kaže: „Odredbom člana 13. Zakona o zabrani diskriminacije određen je teški oblik diskriminacije kao izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti po osnovu seksualne orijentacije što predstavlja teški oblik diskriminacije posebno ako se ovo vrši putem javnih glasila, te u konkretnom slučaju lično svojstvo, odnosno seksualna orijentacija, prikazana je od strane tuženog Markovića kao bolest i kao nešto nenormalno i to putem javnih glasila, čime je izvršena teška diskriminacija“, stoji u saopštenju.

Gej strejt alijansa je izrazila zadovoljstvo osuđujućom presudom protiv Markovića, kao i brzinom kojom je doneta od strane suda, uz očekivanje da ona neće biti preinačena u drugostepenom postupku i da će postati pravosnažna.

"Za GSA ovaj slučaj je od strateške važnosti, pre svega zbog činjenice da je po prvi put u Srbiji doneta presuda nekom političaru zbog teške diskriminacije i govora mržnje protiv LGBT populacije, kao i zbog zloupotrebe najčešće društvene predrasude i neistine o LGBT osobama da su one bolesne. Takve izjave političara i funkcionera, pre svega onih koji se dosta pojavljuju u javnosti poput Dragana Markovića Palme, moraju biti oštro zakonski sankcionisane jer političari, bilo da su u vlasti ili u opoziciji, snose najveću odgovornost za širenje tolerancije i izgradnju demokratskog društva, kulture nenasilja i poštovanja osnovnih ljudskih prava“, ističe se u saopštenju GSA.

Ta organizacija je podsetila da je protiv Dragana Markovića Palme zbog pomenute medijske izjave, pored tužbe po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, ujedno podnela i krivičnu prijavu zbog izvršenog krivičnog dela povrede ravnopravnosti kao i dela rasne i druge diskriminacije, za šta sudski postupak još uvek nije otpočeo.

GSA je istovremeno obavestila javnost da je po tužbi njene Pravne službe za 22. novembar u Prvom osnovnom sudu u Beogradu zakazano prvo ročište protiv Nebojše Bakareca, odbornika Demokratske stranke Srbije u Skupštini Grada Beograda. GSA je tužbu protiv Bakareca podnela zbog iznetih tvrdnji u autorskom tekstu pisanom za sajt vidovdan.org gde je naveo da su LGBT osobe "ipak bolesne i da im je zbog toga potrebno obezbediti stručnu pomoć".

++++++

Palma: Nastaviću da kršim zakon

Reagujući na presudu Dragan Marković je u izjavi za B92 rekao da je ponosan na presudu ukoliko je ona cena da se ne održava parada.

"Ako sam ja stvarno doprineo tome da se ne održi 'parada srama' u Beogradu ponosan sam i na kaznu i na sve ono što je sud doneo kao presudu".

Naslednik Arkanovih ideja i "poslovnih" poduhvata poručio je da on kao predsednik jedne političke partije "valjda ima pravo da iznese svoj stav" te da niko neće moći da mu zabrani da kaže da je protiv gej brakova i gej parade.

"Mogu da me osuđuju svakoga dana, ali kad god bude Gej alijansa organizovala paradu ja ću da kažem da nisam za nasilje, ali da nisam ni za održavanje takvog skupa", rekao je gradonačelnik Jagodine i predsednik Jedinstvene Srbije dodajući da nikada nije pozivao na nasilje i krvoproliće.

On je naveo da je neodržavanjem parade "zapravo sprečeno nasilje na ulicama Beograda, kao i to da se ponove dešavanja od prošle godine kada je tokom gej parade na ulicama Beograda povredjeno dosta policajaca".

"Ako je to cena za neodržavanje gej parade, odnosno parade srama u Beogradu, onda ja prihvatam tu kaznu i ponosan sam zato što je izbegnuto da se dešava ono što se desilo prošle godine, da dodje do povredjivanja policajaca i da se ruše objekti", kazao je Marković.

Dosledno sledeći svoju izopačenu logiku Marković je zaključio da je neodržavanjem gej parade izbegnuto i to da se iz Beograda pošalje "jedna ružna slika i to u trenutku kada Srbija očekuje status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji".

 

star
Oceni
4.71
Ostali članci iz rubrike Društvo
image

Prkosne, a apolitične

Drag Queens u Rusiji

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (2)

Šta mi se tu izdvajaš

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (1)

Mučki napadi tastaturom na ministarku Anu Brnabić

image

Molitvom do heteroseksualnosti

Bog ne želi da me promeni

Tagovi
Nema tagova za ovaj članak