Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Ateisti Srbije o priznanjima Pahomiju i Dačiću

Ordenje za čuvare lažnog morala

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: ajlmagazine.com

Povodom dodele crkvenog ordena "Beli anđeo" vladici vranjskom Pahomiju i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, udruženje "Ateisti Srbije" izdalo je saopštenje u kom osuđuje postupke Srpske pravoslavne crkve. Saopštenje prenosimo u celini

"Udruženje “Ateisti Srbije” osuđuje licemerje vlasti u Srbiji, čiji predstavnici ovih dana primaju ordenje za saučestvovanje u organizovanom kršenju ljudskih prava prošle nedelje. Najnoviji primer je dodela crkvenog ordena Beli anđeo ministru unutrašnjih poslova od strane SPC, institucije koja je ostvarivanje garantovanih prava građana nazivala paradom srama, a isti orden dodelila svom velikodostojniku, vladici vranjskom Pahomiju, optuženom za pedofiliju, pravnosnažno oslobođenim zbog zastarevanja slučaja.

Podsećamo građane i građanke Srbije da SPC, institucija koja pretenduje da bude čuvar morala celog drustva, ne samo da nikada nije osudila slučajeve pedofilije u svojim redovima, već je, po svedočenju učesnika u tom procesu, aktivno opstruisala suđenje do njegovog zastarenja.

Prihvatajući orden u ovom trenutku, vlast simbolički preuzima zasluge za mrak u koji je društvo u Srbiji dospelo zahvaljujući delovanju ekstremističkih grupa, pa i SPC. Podsećamo sve nosioce javnih funkcija u Srbiji, da njihov položaj sa sobom nosi i odgovornost za implementaciju vladavine prava. Iako smo svesni sramne uloge i vlasti i SPC u suspendovanju Ustava i zakona ove zemlje, iznenađeni smo ovako otvorenom legitimacijom onih delova društva, kojima najveća snaga leži u pretnjama i primeni sile."

star
Oceni
4.66
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi