Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (30)

Pravoslavna priznanja: SPC ordeni za Dačića i Pahomija

Beli anđeo za crnu uniformu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Deca su moja erotska  budućnost : Pahomije, SPC laureat, zbog rada na dečijim pravima
Deca su moja erotska budućnost : Pahomije, SPC laureat, zbog rada na dečijim pravima
Photo: Stock

Dokoni članovi organizacije Srpska pravoslavna crkva priredili su svečanost povodom "ktitorske slave" manastira Mileševa. Tim povodom, Mileševska eparhija je ustanovila Orden "Beli anđeo" koji je automatski uručen srpskom patrijarhu Irineju, ali i ministru policije Ivici Dačiću i Tomislavu Gačiću - ozloglašenom vladiki vranjskom Pahomiju. Ovogodišnjim klero-državnim saturnalijama u manastiru Mileševa nije prisustvovao Jovan Mišić alijas Ilarion, odnosno "Jova", kako su ga 4. jula 2001. godine identifikovala devetorica sremskokarlovačkih dečaka od sedam do 11 godina, kojima je kupovao sladoled i davao novac te ih činodejstvovao u urušenoj zgradi u lokalnom parku. Takođe, evidentiran je i izostanak popa Branislava Lopate Peranovića iz duhovno-rehabilitacionog centra za lečenje narkomana „Crna Reka“. Njih će "Beli anđeo" verovatno zapasti na nekom sledećem okupljanju u klosteru Mileševa, u paketu sa nekim drugim ino-biznismenima izvučenim iz pravoslavne kace, direktorima domicilnih tvrtki i homofobičnim političarima, na primer, Draganom Drvosekom Đilasom ili Draganom Markovićem Palmom

SPC partizan: Ivica Dačić, čovek za svaku religijukoja ga drži na vlasti
Photomontage: Instruktor

Na liturgiji u manastiru Mileševa, koju je služio Miroslav Gavrilović iz sela Vidovo kod Čačka sa episkopima Srpske i Ruske pravoslavne crkve, osveštano je i najveće crkveno zvono u Srbiji, koje je poklonio ruski biznismen Andrej Kozicin, generalni direktor izvesnog preduzeća UGMK Holding sa Urala. Svečanosti povodom ktitorske slave Mileševe, Dana svetog kralja Vladislava Nemanjića, prisustvovali su, pored ostalih, prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, ambasador Rusije Aleksandar Konuzin, i vladika vranjski Pahomije.

Dokoni članovi organizacije Srpska pravoslavna crkva priredili su svečanost povodom "ktitorske slave" manastira Mileševa. Tim povodom, Mileševska eparhija je ustanovila Orden "Beli anđeo" koji je automatski uručen srpskom patrijarhu Irineju, ali i ministru policije Ivici Dačiću i Tomislavu Gačiću - ozloglašenom vladiki vranjskom Pahomiju.

Visoko priznanje Mileševske eparhije uručeno je i darodavcu zvona vrednog više od 400.000 evra Andreju Kozicinu, predstavnicima Fabrike bakarnih cevi iz Majdanpeka, Mostogradnje iz Beograda, JP "Srbija vode" i Ispostave Uprave carina u Prijepolju.

O Andreju Kozicinu, darodavcu zvona od nekoliko stotina hiljada evra malo se zna, taman koliko i razlogu darivanja ordenja ovima iz fabrike cevi ili carinika iz Prijepolja. Međutim, dva laureata - Dačića i Gačića - javnost vrlo dobro poznaje.

Oktobra 2002, trinaestogodišnji dečak ušao je u policijsku stanicu u Vranju, zajedno s majkom i bakom, da prijavi kako ga je episkop Pahomije seksualno zlostavljao. Tako je počeo "slučaj Pahomije". Prema dokumentima iz Vrhovnog suda Srbije, pribavljenim po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dečak, identifikovan kao M.K, tvrdio je da ga je episkop prvi put zlostavljao na dan Sv. Ignjatija 2002. godine, nakon što ga je pozvao u svoju sobu i zatražio od njega da mu izmasira leđa. Sveti Ignjatije je slava episkopa Pahomija. Nakon masaže, episkop je od dečaka tražio da se skine, pokušao da ga zagrli i pritisne svoje telo uz nјegovo. M.K. je naveo da ga je episkop u tri navrata zlostavljao.

Pet jahača SPC apokalipse: Pahomije (prvi sleva) u društvu Amfilohija i Rakite
Photo: Stock

Zbog seksualnog zlostavljanja maloletnih N. I., S. R., K. M. i T. M. 2003. godine, protiv vladike Pahomija je podignut optužni predlog, a on sam je uporno neodazivanje na sudske pozive pravdao bolešću sve dok Vrhovni sud Srbije 2006. slučaj nije proglasio zastarelim i tako ga oslobodio od odgovornosti. U vreme izvršenja krivičnog dela, trojica oštećenih imala su manje od 14 godina, a u Episkopskom domu eparhije vranjske su boravili tokom letnjih i zimskih raspusta kako bi pomagali sveštenicima.

Krajem 2007. godine u „Blicu“ o zlostavljanju dečaka svedočio je sveštenik Goran Arsić, koji je nakon svedočenja na sudu protiv Pahomija - raščinjen. Pre nekoliko nedelja, izvesna Milica Vidaković, profesionalno ime - Makrina, na radnom mestu u filijali SPC u selu Mrtvica, bila je napadnuta od strane koleginice Cvete Čalaković, alijas Paraskeva. Tom prilikom dve monahinje obračunale su se letvama i motkama, a nakon fizičkog obračuna u otvorenom pismu poglavaru Srpske pravoslavne crkve, Vidakovićeva je za svoju golgotu okrivila laureata Gačića i navela da je pomenuti pop oduvek bio na Cvetinoj strani iz razloga što "želi da sakrije svoje prljave stvari i da je izbaci iz manastira".

Taj Pahomije je baš prijazan čovek: Ivica Dačić, duhovnik
Photo: Stock

Pretpostavimo da je Tomislav Gačić orden primio, onako, retroaktivno u odnosu na vreme i nedela koja je počinio. Međutim, stvari su drugačije kada je u pitanju nosilac "Belog anđela" iz Socijalističke partije Srbije. Naime, ministar policije Ivica Dačić, koji se poslednjih meseci sunovratio u predizborni pandemonijum, očito bez padobrana, svojim izjavama u medijima euporično tetoši sve agresivne stavove prema osnovnim demokratskim vrednostima - što može biti razlog njegove nominacije za SPC orden. Natuknuvši ular selektivnog populizma, predsednik Socijalističke partije Srbije i koalicioni partner Demokratske stranke Borisa Tadića Ivica Dačić, nedavno je zabranio delu građana Srbije zagarantovano ustavno pravo na okupljanje, jodlovao u medijama homofobične izjave, hvalio virtuelnog gubernatora Srbije Konuzina, jeo proju u nekoj srbijanskoj vukojebini, i tako dalje.

Ovogodišnjim klero-državnim saturnalijama u manastiru Mileševa nije prisustvovao Jovan Mišić alijas Ilarion, odnosno "Jova", kako su ga 4. jula 2001. godine identifikovala devetorica sremskokarlovačkih dečaka od sedam do 11 godina, kojima je kupovao sladoled i davao novac te ih činodejstvovao u urušenoj zgradi u lokalnom parku. Takođe, evidentiran je i izostanak popa Branislava Lopate Peranovića iz duhovno-rehabilitacionog centra za lečenje narkomana „Crna Reka“.  Njih će  "Beli anđeo" verovatno zapasti na nekom sledećem okupljanju u klosteru Mileševa, u paketu sa nekim drugim ino-biznismenima izvučenim iz pravoslavne kace, direktorima domicilnih tvrtki i homofobičnim političarima, na primer, Draganom Drvosekom Đilasom ili Draganom Markovićem Palmom

Svakom po zasluzi - Beli anđeo.

star
Oceni
4.58
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi