Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Plaćanje poslušnosti u RS

Medijsko bojenje Dodikove „stvarnosti”

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: mediabistro.com

Samo mjesec dana nakon što je, po uzoru na Tadićeve i Cvetkovićeve ministre, Vlada RS dodjelila tričavih 50.000 maraka dnevnom tabloidu Press RS, za pravljenje megaturbosupercoolludog portala, bez ikakvog natječaja dodjeljene su nove svote novca prorežimskim medijima. Ni manje ni više nego 350.000 maraka. I to dnevnom listu „Fokus” i nedeljniku „Reporter”

Vlada RS je donijela odluku da svojim medijima opet udijeli nešto novca. Kako piše portal Buka, posljednja tranša budžetskog novca otišla je sedmičniku Reporter i dnevnim novinama Fokus. Iznos tranše prava sitnica - „samo” 350 hiljada maraka.

To piše u odluci Vlade RS, koju je potpsao premijer Aleksandar Džombić sa datumom od 21. jula 2011. godine. Buka piše da je kompanija "OG Press", koja izdaje sedmičnik Reporter počašćena je sa 150 hiljada maraka, u svrhu realizovanja projekta “Razvojni potencijali/komparativne prednosti Srpske: energetika, poljoprivreda, turizam, ljudski resursi, poslovni ambijent“, kako stoji u spomenutoj odluci, dok je za podršku projektu „Razvoj Srpske, reforma PIO“ dnevni list Fokus dobio okruglih 200 hiljada maraka. Na koji način mediji mogu pomoći reformi potpuno posrnulog Penziono - invalidskog fonda kad se njihov rad već cijeni svotama novca o kojima penzioneri mogu samo da maštaju, nije jasno, kao što nije jasno šta podrazumijeva gomila besmislica u nazivu projekta na osnovu kojeg je Reporter dobio tričavih 75.000 evra. Jasno je samo da Vlada RS po ko zna koji put plaća medije koji joj idu niz dlaku, kršeći tako elementarne postulate demokracije i same novinarske profesije. Naravno, jasno je i da se Vlada RS ponaša kao da je novac poreskih obveznika, od kojih je polovina nezaposlena, dijeli kao da je njen i da za njega nikome ne mora da odgovara. Ako se tome doda činjenica da ekonomski stručnjaci odavno upozoravaju da je situacija u RS alarmantna i da je taj bh. entitet koji fantazira nezavisnost, pred bankrotom, ne treba biti pretjerano pametan pa zaključiti da ovakvo raspianje i spašavanje posrnulih Dodikovih propagandističkih medija, najviše ide na štetu onih koji su birali vlast i danas na ovakve poteze zapravo samo klimaju glavom.

 

.

Glavni i odgovorni urednik portala Buka, Aleksandar Trifunović, za e-Novine kaže da ovakvi potezi Vlade RS samo govore o tome koliko je, zapravo, zanima javnost koja drugačije promišlja trenutnu tešku ekonomsku stvarnost u RS.

 

„U godini krize koja pogađa i medije na ovaj način Vlada sama odlučuje koje će medije podržati i kojima će, na određeni način, omogućiti opstanak što je skandalozno, jer se radi o parama svih građana koji plaćaju porez. Niko ne spori da bi ovakva podrška trebala da postoji, a ako postoje takve budžetske mogućnosti, onda bi trebalo da se odnose na sve medije i pod istim uslovima, sa kriterijima koji podrazumijevaju čitanost i gledanost, profesionalnost i uticaj medija na javnost.

Jedini vidljiv kriterij sada je da sredstva dobijaju mediji koji daju bezrezervna podrška Vladi i vladajućoj politici. Ono što je sramno je da i oni mediji koji nisu dobili sredstva ne kritikuju ovakve odluke potajno se nadajući da će i oni u nekoj narednoj podjeli dobiti slične novce. Kritiku ovih odluka Vlade možete naći tek na nekolicini portala. Ako je za neku utjehu, čitanost i gledanost tako podržanih medija opada, što znači da je javnost ovaj način kreiranja javnog mnenja prepoznala kao vještački pokušaj farbanja stvarnosti u neke ljepše, nepostojeće boje”, kaže Trifunović.

Podsjetimo, Dodikova medijska muza, Željko Kopanja, redovan je primalac državne pomoći, a ove godine je dobio poseban stimulans kako bi svoje novine, za koje ne postoji čitalačka publika u Srbiji, distribuirao upravo preko Drine. Taj izuzetno inteligentan projekat Vlada RS finansirala je sa 150.000 maraka, a isto toliko dato je u aprilu 2011. sedmičnom trash listu “Ekstra magazin” za podršku projektu “Pola vijeka Andrićevog Nobela”. Kako je svojevremeno pisao Žurnal.info, vlasnik “Ekstra magazina” je Zoran Šarenac, koji je i direktor firme “Pres komerc”, izdavača tabloida “Fokus”. Ta firma je i u februaru od Vlade RS dobila 50 hiljada maraka za izbor “Naj menadžera”, a Ministarstvo finansija je u “Fokusu” u dva navrata, bez raspisivanja javnog nadmetanja, organizovalo nagradnu igru “Najsrećniji fiskalni račun”.

Poslednja donacija, tričavih 50.000 maraka, prije odluke od 21. jula, otišla je dnevnom tabloidu Press RS za izradu internet portala. Vlada Srpske je, po uzoru na svoju bratiju preko Drine, odlučila da iskoristi informatičku nepismenost i neznanje stanovnika svog entiteta i da im po principu muda za bubrege, prodaje fantomske cifre za otvaranje i unapređivanje on line medija. Kao da neko uopšte zna koliko koštaju internet portali. Vladino obrazloženje zbog čega se toliko novca daje privatnim novinama, čije je sjedište ni manje ni više nego u majčici Srbiji, drsko je koliko i sama odluka. „Vlada RS daje saglasnost na Plan utroška sredstava sa pozicije subvencija javnim medijima, u iznosu od 50 000 KM, za period 01. januara-30.juni 2011. godine u svrhu podrške Projektu dizajniranje i instaliranje samostalnog web portala dnevnih novina Press“, navodi se u vladinoj odluci koju je objavio Žurnal.

Treba li reći da portal još nije počeo sa radom?

star
Oceni
3.96
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak