Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

NVO Doktori protiv korupcije

Zahtev za procesuiranje slučajeva korupcije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO: Stock

NVO Doktori protiv korupcije, zahtevaju da u skladu sa svojim nadležnostima i preuzetim međunarodnim obavezama u borbi protiv korupcije ministarka pravde Snežana Malović kao koordinatorka za borbu protiv korupcije, ministar zdravlja Zoran Stanković i Zorana Marković direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, procesuiraju slučajeve korupcije u srpskom zdravstvu sa teškim posledicama po život i zdravlje građana Srbije, i istovremeno naglašavaju da gore navedeni imaju na raspolaganju sve potrebne materijalne dokaze kako bi to i učinili:

1. Protivzakonita trgovina listama čekanja na radioterapiju u Institutu za onkologiju Vojvodine uz odobrenje Ministarstva zdravlja, čime je uskraćeno blagovremeno lečenje preko 400 obolelih domaćih osiguranika, a doktorka Bojana Bokorov “zviždač u pištaljku” par godina već izložena enormnom moralnom i materijalnom maltretiranju u koje su uključene kako zdravstvene vlasti tako i pravosuđe.

2. Slučaj Hitne pomoći koji datira još iz 2006. godine, kada je bivši direktor Hitne pomoći dr Borko Josifovski ukazao na trgovinu između pojedinih lekara i pogrebnika, a zdravstvena inspekcija utvrdila da je u više od 50 slučajeva bilo namernih grešaka i propusta reanimacije, uz prikrivanje krivičnih dela od strane zdravstvenih vlasti.

3. Rekonstrukcija dva beogradska kliničko-bolnička centra, Zvezdara i Zemun, iz kredita Evropske investicione banke (EIB), oko 8 miliona evra vrednosti, sa protivzakonitim davanjem naloga za radove od strane PIJ MZ, uz grubo kršenje Zakona o Javnim nabavkama kao i Zakona Evropske zajednice kojima ove prema ugovorima podležu.

4. Rekonstrukcija ZC „Studenica“ u Kraljevu iz kredita Svetske banke od 6 miliona evra, gde je prioritet bio nadgradnja fantomskog IV sprata Hirurgije koji je zazidan i nije u upotrebi, a ne zgrada Interne klinike koja je tokom nedavnog zemljotresa hitno iseljena u opasnosti od potpunog rušenja zbog loših temelja i statike.

5. Rekonstrukcija četiri klinička centra iz kredita Evropske investicione banke (EIB), za koju je 150 miliona evra već povučeno, ali je i dalje nejasno gde su s obzirom na promenljive i kontradiktorne izjave ministra zdravlja i direktora KCS, kako u medijima, tako i u dva zvanična izveštaja Ministarstva zdravlja Odboru za zdravlje I porodicu u 2011.

6. Nabavka vakcina protiv svinjskog gripa, s obzirom na težinu izazvane javne opasnosti pri čemu se ne radi samo o finansijskoj zloupotrebi službenog položaja već pre svega o teškom krivičnom delu protiv zdravlja ljudi (čl 259 KZ).

Potpisnica zahteva za procesuiranje slučajeva korupcije je prof. Dragana Jovanović, predsednica NVO Doktori protiv korupcije, a isti je dostavljen predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i ministru policije Ivici Dačiću.

star
Oceni
4.33
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi