Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Presude za rasno nasilje u Jabuci

Uslovne kazne za rasizam

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Policija reagovala tek nakon tri dana rasističkog divljanja: Jabuka u vreme nemira
Policija reagovala tek nakon tri dana rasističkog divljanja: Jabuka u vreme nemira
Photo: Blic.rs

Organizacije za ljudska prava (Žene u crnom, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, i Regionalni centar za manjine) koje su pratile suđenje šestorici stanovnika Jabuke za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti izražavaju nezadovoljstvo prvostepenom presudom Višeg suda u Pančevu koje vinovnike višednevnog rasno motivisanog nasilja nad lokalnim romskim stanovništvom osudilo na pet meseci uslovno, odnosno dvojicu mlađih punoletnika na vaspitne mere koje predviđaju završetak pohađanja srednje škole

Podsećamo, ubistvo D.S. pripadnika većinskog naroda od strane takođe maloletnog romskog dečaka, koje se odigralo u noći između 9. i 10. juna 2010. izazvalo je rasno motivisane nemire. Pripadnici/e romske zajednice su bili izloženi linču i fizičkom nasilju, a njihove kuće kamenovane, dok je jedna zapaljena. Takođe, kamenovana je i Metodistička crkva za koju su izgrednici procenili da je mesto okupljanja njihovih romskih sugrađana/ki. Policija je reagovala tek trećeg dana, a bezbednost i sloboda kretanja i romskog stanovništva mesecima je bila ograničena.

Od svih učesnika u prošlogodišnjem rasno motivisanom nasilju, samo šestorica mladića optužena su za učestvovanje u napadima. Za njih je u toku ovog procesa utvrđeno da su učestvovali u kamenovanju romskih kuća, paljenju jedne od njih, uništavanju lične imovine pripadnika/ca romske nacionalne manjine i fizičkim napadima i vređanju na nacionalnoj osnovi. Iako ih je sud proglasio krivim za učinjeno krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti (čl. 317 KZ Republike Srbije) po stavu 2 koji uključuje ugrožavanje sigurnosti i za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina, sud je kaznama ispod zakonskog minimuma pokazao da ne razume svu ozbiljnost ovog dela, i uvredio sve žrtve koje i danas žive u strahu od prošlogodišnjih napada.

Ova presuda je potvrda nespremnosti sudova da primereno sankcionišu i u propisanim zakonskim okvirima kazne počinioce ovih izuzetno ozbiljnih krivičnih dela kojima se narušava dostojanstvo, ali i bezbednost i samo pravo na život pripadnika najranjivije nacionalne manjine u Srbiji. Da bi Srbija bila država svih svojih građana i građanki važno je da svi oni uživaju zaštitu od napada ili vređanja na nacionalnoj ili rasnoj osnovi i da budu uvereni da će pojedinci/ke koji izazivaju nacionalnu i rasnu mržnju biti adekvatno kažnjeni.

star
Oceni
3.57
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi