Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (22)

NVO i država edukuju Rome

Jedite iz kontejnera, ali birajte!

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Građani Srbije, verovali ili ne
Građani Srbije, verovali ili ne
Photo: BETA/MARKO RUPENA

Nevladina organizacija Centar za održivi razvoj upriličila je projekat edukacije Roma iz novosadskog naselja "Bangladeš", koji istovremeno podržavaju državne institucije, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Pored ostalih veština koje ova NVO smatra značajnim za kvalitetniji život romske zajednice, novosadskim Romima se nude i praktična znanja o kvalitetu ostataka hrane iz kontejnera, odnosno kako izgleda pokvarena hrana i šta se iz kante može jesti a šta ne

Romi iz novosadskog naselja "Bangladeš", koji se prvenstveno bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, završili su prvi deo obuke za bezbednije obavljanje posla piod okriljem nevladine organizacija Centar za održivi razvoj.

Ova nevladina organizacija, čiji su projekat podržale vladine institucije - Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, održala je radionice u vezi sa "zaštitom na radu" i protivpožarnom zaštitom, obuke iz prve pomoći i slično.

Međutim, u svemu tome možda i ne bi bilo ničega previše interesantnog, a još manje uznemirujućeg, da se edukatori nisu osvrnuli i na jelovnik žitelja "Bangladeša", a pri tom "zabrinuti" za njihovo zdravlje održali predavanje iz čeprkanja po kontejnerima u potrazi za hranom.

"Mnogi od ljudi koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina pronalaze i hranu koju nakon toga koriste za jelo. Pošto je bilo nekoliko slučajeva trovanja hranom u naselju održano im je i predavanje o tome na šta da obrate pažnju kada preturaju po kontejnerima", kažu u Centru.

A čemu su konkretno podučavani meštani "Bangladeša" tokom ovog predavanja o preturanju po đubrištima ilustruje i izjava jednog od njih:

"Objašnjeno je šta se od hrane može uzeti, šta ne, kako izgleda pokvarena hrana i tako dalje".

Diskriminisanje i ponižavanje pripadnika neke manjinske grupe nije nikakav presedan u Srbiji. Nije nikakva iznimka kada to čine izvesni faktori želeći da svojim nakaradnim projektima opravdaju donacije koje se slivaju u kasu njihovih udruga. Međutim, veoma je zabrinjavajuće kada u ovakvim i sličnim poduhvatima usledi podrška od strane jedne ili pak više državnih institucija.

Povodom ovog najnovijeg slučaja omaložavanja građana Srbije romske nacionalnosti prvi je reagovao Marko Karadžić, komesar za ljudska prava LDP, koji je u izjavi za B92 upozorio da je ovaj projekat stravičan primer na koji način ova vlast tretira građane svoje zemlje.

"Naša vlast vidi kao 'održivi razvoj' romske populacije to što ih uči na koji način da se hrane đubretom iz kontejnera. Skandal ove razmere samo pokazuje licemernost u pristupu rešavanja problema najugroženijih građana", naglasio je Karadžić.

Iz Centra za održivi razvoj kažu da na proleće planiraju nastavak obuke za Rome iz "Bangladeša".

 

star
Oceni
4.48
Ostali članci iz rubrike Društvo