Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Skandal povodom sastava srbijanske delegacije u SE

Žene nisu za rezervne položaje

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Dragan Kujundžić

Dragoljub Mićunović je saopštio da diplomatski skandal koji su izazvali on i njegove kolege nije slučajnost, već namera, te da od vladajuće većine žene koje su politički aktivne, kao i one koje zastupaju prava žena, ne mogu očekivati ravnopravan tretman

Sedmorica muškaraca su u sastavu srbijanske delegacije, na čelu je Dragoljub Mićunović, koja predstavlja državu na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, što je (delegaciju) diskvalifikuje za učešće u radu ovog predstavničkog tela, odluka je Skupštine SE. Delegaciji Srbije nije ratifikovana akreditacija, budući da nije sastavljena u skladu sa propisom o rodnoj ravnopravnosti. Nema žena u delegaciji a državno je opravdanje - nismo znali da su promenjeni propisi, pa žene ne moraju da budu samo rezervni članovi, već jedna mora da bude u stalnom sastavu. Mićunović je kazao da će Srbija „morati da promeni svoj sastav u aprilu“.

Utešno je, možda, to što je Srbija u dobrom društvu. Naime, zbog istog razloga nisu akreditovane delegacije Crne Gore i San Marina.

Nova Srbija pozvala je u utorak šefa delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dragoljuba Mićunovića da podnese ostavku „zbog osporavanja mandata srpske delegacije usled neusklađenosti polne strukture sa pravilima te skupštine“. Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski rekla je na konferenciji za novinare da „taj dogadjaj baca senku na usvajanje rezolucije zasnovane na izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu“.

Žene u crnom osudile su, u saopštenju u utorak, Narodnu skupštinu i državni vrh Republike Srbije zbog toga što delegacija Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope nije sačinjena uz poštovanje rodne ravnopravnosti, te zbog toga delegaciji Srbije nisu ratifikovane akreditacije.

„U delegaciji nema žena, što ocenjujemo kao nedopostiv presedan i bahato ponašanje vladajuće parlamentarne većine u srbijanskom parlamentu, budući da su žene u sastavu delegacije samo 'zamenici'. Reč je o skandaloznom ponašanju državnog vrha koje je potkrepljeno neverovatnom izjavom šefa delegacije Dragoljuba Mićunovića koji je rekao da 'nema zbog toga nikakve drame' i nevoljno primetio da će Skupština Srbije do aprila morati da izmeni sastav delegacije. Time je saopštio da diplomatski skandal koji su izazvali on i njegove kolege nije slučajnost, već namera, te da od vladajuće većine žene koje su politički aktivne, kao i one koje zastupaju prava žena, ne mogu očekivati ravnopravan tretman. Takođe, je duboko uvredljiva argumentacija da srbijanska delegacija, navodno, nije znala da su promenjeni propisi SE, te zbog toga nije neku od poslanica uvrstila u svoj sastav“, navodi se u saopštenju Žena u crnom.

star
Oceni
4.54
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak