Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (12)

Fašisti u virtuelnom vilajetu

Napadi na Enesa Čelosmanovića

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photomontage: E Che

Saradnik e-Novina i još dvadesetak portala i listova, Enes Čelosmanović, prepoznatljiv po britkim, duhovitim i angažovanim fotomontažama, našao se na udaru raznih maloumnika zbog intervencije na fotografiji grupe neonacista na fudbalskoj utakmici u Širokom Brijegu

Čitaocima poznat kao E Che - zbog fotomontaže okačene na svojoj Fejsbuk stranici, na kojoj su, pored ''originalnih'' neonacista sa nacističkom zastavom, umetnuti papa Benedikt sa okačenim brushalterom na krstu, premijerka Hrvatske Jadranka Kosor koja drži trasparent sa logoom Durexa, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i drugi - već nekoliko dana elektronskom poštom dobija pretnje samoproklamovanih ustaša iz Hercegovine.

“Uvrede, psovke i prijetnje su počele putem e-pošte odmah nakon objavljivanja ‘sporne’ fotomontaže, a vrhunac im je bio nakon što su sliku preuzeli mnogobrojni portali i elektonske novine. Poslednje prijetnje su bile fizičkim obračunom, a na kraju i ubistvom mene i članova moje porodice. Iz prijetnji se moglo zaključiti da su sinhronizirane i da dolaze iz jednog centra, a gotovo sve su bile propraćene ustaškim ili nacističkim parolama i simbolima, uz obavezno spominjanje tzv. Trećeg entiteta i nastavka rata u Hercegovini do totalnog istrebljenja Muslimana i Srba”, rekao je Čelosmanović za e-novine, dodavši da pretnjenije prijavio policiji niti to namereva da učini, pošto su one “postale dio naše svakodnevnice”.

Policija je, prema njegovom mišljenju, danas elektronski i tehnološki pismena i ima mogućnost da za kratko vreme locira takve pojedince i grupe, ukoliko to želi. “U ovom, kao i u slučajevima postojanja mnogobrojnih nacionalističkih i neofašističkih grupa na interenetu, očigledno da joj to nije stavljeno u zadatak”, smatra naš sagovornik.

Podsetimo, na utakmici između “Širokog Brijega” i “Sarajeva”, odigranoj početkom 11. meseca, došlo je do incidenta, kada su navijači “Širokog” – tzv. Škripari – na tribinama razvili nacističku zastavu sa svastikom, uvezanu sa zastavom Vatikana. Policija nije intervenisala, a ambasada Vatikana u BiH odbila je da se jasno izjasni o ovom slučaju.

“Pretpostavljam da su te retardirane osobe bile pogođene istinom koju vide na slici. No, zanimljivo je da nikome od njih nije zasmetalo što je za osnovu montaže uzeta vjerodostojna slika sa nogometno-fudbalske utakmice odigrane u Širokom Brijegu početkom novembra ove godine na kojoj su se vidjele, jedna pored druge, fašistička zastava i zvanična zastava Vatikana. Osim što na toj utakmici nije došlo do intervencije policije protiv navijača koji su noseći vatikansku zastavu skandirali i pjevali nacionalističke i fašističke pjesme, ni crkva se, koliko mi je poznato, nikada nije ogradila od takvog događanja. Zar to ne govori dovoljno o tolerantnosti organa vlasti prema pojedincima i grupama koje veličaju fašizam? Osim toga, i papa Benedict XVI bio je pripadnik  Hitlerjungenda (Hitler Youth), što mu nije smetnja za obnašanje tako uzvišenog zvanja”, ističe E Che, objašnjavajući još neke detalje na ’spornoj’ fotografiji:

“Kondom na glavi jednog od navijača jasno govori o nedavnoj promjeni crkvene preporuke o njegovoj upotrebi, a grudnjak na zlatnom križu je asocijacija na rasprostranjenu pedifiliju u crkvenim redovima, koja nam je, nažalost, svima dobro poznata.”

Ovo, inače, nije prvi Čelosmanovićev kontakt sa fašistima na internetu. Nekoliko puta su mu Fejsbuk stranicu napadali četnički nastrojeni hakeri – pristalice Milorada Dodika, koji je čest akter E Cheovih fotomontaža.

“Lažna demokracija na internetu omogućava svakom pojedincu da iznosi svoje mišljenje, bez obzira što se najčešće radi o umno bolesnim osobama koje su očito imale problema u razvoju, od začeća u majčinoj utrobi, pa do kasnijeg odrastanja u sredini koja ih okružuje. Takvi se pojedinci osjećaju snažni dok su anonimni ili u grupi, nešto slično kao navijačka masa na stadionima, ali kad ih izolirate vidite da se radi o običnom ljudskom planktonu koji pluta po žabokrečini onako kako ga vjetar i vodene struje nose”, smatra Čelosmanović koji već godinama živi u Zagrebu, otkako je 90-tih izbegao iz ratom zahvaćenog Brčkog, gde je preživeo i logor u brčanskoj sportskoj sali “Partizan” tokom rata u BiH. Iako živi u drštvu u kojem vladaju “masovna hipnoza i sadomazohistički odnosi”, u društvu urušenih moralnih vrednosti, E Che odbija da postane deo hipnotisane mase i svoj bunt nastavlja da iskazuje na dobro poznati način.  

“Unatrag 20-ak godina došlo je do srozavanja mnogih moralnih vrijednosti, od porodičnih do religijskih, tako da nije ni čudo što su današnji vlastodršci u gotovo svim ex-Yu državicama povezani sa kriminalcima. Dovoljno je sagledati prijeratno i poslijeratno imovinsko i finansijsko stanje političke elite i novokomponovanih tajkuna pa da sve bude jasno onome ko želi da mu bude jasno. No, narod je takav: danas ćete gotovo na svakom koraku, bez obzira u kojoj državi živite, čuti riječi nezadovoljstva i uzdahe za boljom i sretnijom prošlošću, ali narod sa svakim novim izborima ponovo na vlast dovodi one koji su ga doveli do prosjačkog štapa. Analitičari društvenih pojava takvo stanje poistovjećuju sa stanjem masovne hipnoze ili sa sadomazohističkim odnosima. Kad sve to zaodjenete u nacionalne ili religijske odore, dobivate stanje u kome živimo. A meni nije lijepo u takvom stanju. I zato svoj protest izražavam i kroz fotomontaže. Nažalost, podneblje u kojem živimo pruža mi neiscrpne ideje za karikiranje svakodnevnice. A to što nekoga istina zaboli – nije moja greška.” 

E- novine ovom prilikom šalju bezrezervnu podršku svom saradniku. Smrt fašizmu! No pasaran!

 

 

star
Oceni
4.61
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak