Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (387)

Inicijativa mladih za ljudska prava upozorava

Fašisti po ulicama Beograda slave genocid

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: YIHR

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) pozvala je nadležno tužilaštvo da hitno pokrene postupak protiv svih osoba koje su u noći sa subote na nedelju izlepile Beograd porukama kojima se slavi genocid u Srebrenici i da spreči održavanje skupa nacionalističkih organizacija najavljenog za nedelju u 13 časova. Policija saopštila da skup nije održan

Inicijativa poziva nadležne institucije da primene zakonska ovlašćenja i sprovedu do kraja postupak za zabranu rada organizacije Srpski narodni pokret 1389 i sličnih organizacija koje karakteriše raspirivanje mržnje, veličanje zločina i zagovaranje diskriminacije.

U noći između 10. i 11. jula 2010. godine predstavnici organizacije SNP 1389 oblepili su beogradsku Knez Mihailovu ulicu i Zeleni venac plakatima sa natpisom „Srećan vam 11. jul, dan oslobođenja srpskog grada Srebrenice“, a preko svoje facebook stranice SNP 1389. i organizacija Naši uputili su poziv na uličnu akciju obeležavanja ovog datuma koja će se održati na Terazijama ispred hotela „Kazina“ sa početkom u 13 časova. Aktivisti Inicijative svedoci su da je policija u toku noći fotografisala mesta na kojima su izlepljeni plakati.

Ovaj akt predstavlja otvoreno veličanje zločina i izrugavanje bolu žrtava srebreničkog genocida na njegovu petnestogodišnjicu. Država je dužna da odlučnom reakcijom jasno pokaže da se ovakvi istupi pojedinaca i formalnih i neformalnih grupa u budućnosti neće tolerisati, kao i da korišćenjem svojih zakonskih ovlašćenja osujeti dalje stvaranje atmosfere u kome je ne samo dozvoljena već i pohvalna heroizacija ratnih zločinaca, legitimisanje genocida i ignorisanje patnje žrtava, navodi se u saopštenju Inicijative.

Policija je saopštila da skup koji su na Terazijama u Beogradu najavile ultra-desničarske organizacije Naši i Srpski narodni pokret 1389 nije održan, jer policija nije dozvolila okupljanje.

star
Oceni
2.18
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak