Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (13)

Odjeci srbijanske deklaracije o Srebrenici

A Bosna?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: wordpress.com

Paradoksalno, dakle skoro pa normalno, Bosna i Hercegovina je jedina država u regionu čiji parlament nije osudio makar i zločin u Srebrenici. Niti će biti kakve rasprave u bosanskom parlamentu. U dogledno vrijeme

Šta je da je, deklaracija je. I ovakav nepotpun, dokument srbijanskog parlamenta ipak je nekakva osuda srebreničkog zločina. Iako se riječ genocid ne spominje u osudi, što je glavna zamjerka i žrtava i lijevo orjentisanih poslanika u parlamentu, Deklaracija je barem naznaka da će možda (nekad) biti volje da se Srbija suoči sa razmjerama zločina.

Srbija možda, ali Bosna ne, u dogledno vrijeme. Dogledno je ovdje jedan vrlo širok pojam.

Paradoks, s druge strane, poznajemo jako dobro - postao je skoro pa sinonim za standard. Paradoksalno, dakle skoro pa normalno, Bosna i Hercegovina je jedina država u regionu čiji parlament nije osudio makar i zločin u Srebrenici. Niti će biti kakve rasprave u bosanskom parlamentu. U dogledno vijeme.

"Ideja da se to u Skupštini Srbije donosi dijeli političku javnost i građane Srbije, može nanijeti štetu i BiH, jer stvara dalje podjele. Radikalni dio bošnjaškog političkog mozaika će to posmatrati kolektivnom krivicom i mahat će dokumentom u narednim decenijama, kao - Srbija je priznala genocid, a vi niste", rekao je za portal Sarajevo-x.com Rajko Vasić, generalni sekretar SNSD.

Zastupnik SNSD u državnom Parlamentu Lazar Prodanović pak veli: „Kada bismo donosili određene rezolucije ili deklaracije da one budu neki put, odnosno motiv za pomirenje i stvaranje stabilne situacije, a u ovoj situciji teško je očekivati da bi se ovakva rezolucija mogla donijeti u Parlamentarnoj skupštini BiH.“

A i kako očekivati tako nešto – ta ista Parlamentarna skupština će, po svemu sudeći, oboriti zakon o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija u BiH, koji je izglasalo Vijeće ministara BiH, i to tako što su ministri iz Republike Srpske preglasani. Preglasavanje u Parlamentu nije moguće zbog sistema entitetskog glasanja. Četnici, Ustaše i Handžar-divizlije, možete se opustiti.

Zahvaljujući nedostatku iole dogovorenog državnog stava o Srebrenici, bilo je tako moguće da prošle godine, nekad oko 11. jula, bosanski ambasador u Italiji zvanično „nalijepi“ jednu nevladinu organizaciju koja ga je pozvala na obilježavanje Dana sjećanja na Srebrenicu u toj zemlji.

Navikli smo da se brukamo, pa će tako i ova bruka oko evropske Deklaracije, manje-više aminovane svuda osim u državi na koju se odnosi, biti tek još jedna normalna stvar. Ili, prevedeno s dejtonskog bosanskog, paradoks.

 

star
Oceni
3.52
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi