Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Potočari

Sjećanje na prvu dženazu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA/FEHIM DEMIR

Majke Srebrenice, članovi porodica i prijatelji žrtava, u Memorijalnom centru Potočari su na dostojan način odali poštu svim ubijenim Bošnjacima. Udruženje "Srebreničke majke" bilo je inicijator podsjećanja na prvu zajedničku dženazu i na sve žrtve srebreničkog genocida

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja, izjavila je da je ovo jedan od najtužnjih dana za majke Srebrenice, za koje je i svaki drugi dan težak, posebno za one koje očekuju da se pronađu i identifikuju njihovi najmiliji.

U Memorijalnom centru Potočari, koji je 20. septembra 2003. godine zvanično otvorio Bil Klinton, bivši američki predsjednik, do sada je ukopano 3.749 Bošnjaka. Među njima je i muž Fadile Efendić iz Potočara koja još traga za posmrtnim ostacima sina. 

"Muž mi je ukopan na današnji dan, a još tragam za kostima sina. Ne znam do kada će to potrajati. Neko se igra s našom sudbinom, a mi smo svaki dan u neizvjesnosti i mnoge majke, zbog bolesti i starosti neće ni dočekati da im se njihovi sinovi pronađu", izjavila je Fadila Efendić.

Članovi udruženja i porodica žrtava položili su cvijeće na mezarje i spomen-obilježje, a zatim je za sve žrtve srebreničkog genocida proučen tevhid, koji je vodio glavni srebrenički imam Damir ef. Peštalić.

star
Oceni
2.63
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak