Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Građani Srbije o inkluziji

Ne postoje jednake šanse za sve

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: PHOTO: EPA/OLIVER WEIKEN

Agencija “Ipsos Strategic Marketing” saopštila je u četvrtak, 3. decembra, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, rezultate istraživanja građana Srbije o inkluziji. Skoro 90 odsto ispitanika smatra osobe sa invaliditetom i ometene u razvoju jednakim članovima društva, koji ipak nemaju jednake šanse u životu

Istraživanje je deo projekta “Transformacija rezidencijalnih ustanova za decu i razvijanje održivih alternativa”, koji sprovode UNICEF, Ministarstvo rada i socijalne politike, uz finansijsku pomoć iz fondova EU. Sprovedeno je od 31. marta do 9. aprila ove godine na uzorku od 1079 ispitanika.

Da su deca sa hendikepom ili ometena u razvoju jednako vredni članovi društva smatra skoro 90 odsto ispitanika, koji su mišljenja da zbog odnosa društva i države oni nemaju jednake prilike u životu. Više od polovine učesnika ankete (60 odsto) smatra da pohađanje redovnih škola pozitivno utiče na decu sa smetnjama u razvoju i da doprinosi da vršnjaci bolje razumeju njihov položaj. Za pohađanje specijalnih škola zalaže se 40 odsto ispitanika.

Isti je procenat onih koji smatraju da je deci bez roditeljskog staranja potrebno obezbediti mesto u hraniteljskim porodicama (60 odsto), odnosno institucionalni smeštaj (40 odsto). Porodicama dece ometene u razvoju i sa smetnjama neophodna je pomoć države i društva, smatra više od 94 odsto građana koji su učestvovali u ovoj anketi.

Aleksandar Bogdanović iz Centra za razvoj inkluzivnog društva kaže za e-novine da pozitivno zvuče rezultati ankete koji pokazuju da su deca sa smetnjama u razvoju jednako vredni članovi društva. Kada je reč o tome da njihovo uključivanje u redovne škole pozitivno utiče na njihove vršnjake, Bogdanović je podsetio i na slučajeve zaposlenih koji su postajali tolerantniji kada bi imali kolege sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju. Naš sagovornik ipak napominje da postoje tipovi invaliditeta kada je decu teško uklopiti u redovne škole.

Naše društvo polako ide ka inkluzivnom modelu, ali još uvek mora mnogo da se radi na tome, kaže Bogdanović, koji dodaje da je svetska ekonomska kriza postala izgovor za usporavanje procesa. Aleksandar Bogdanović ističe kako imaju dobru saradnju sa redovnim školama na teritoriji Beograda, u kojima organizuju radionice za svu decu.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak