Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Romkinje: Institucije im često ne veruju da trpe nasilje
Romkinje: Institucije im često ne veruju da trpe nasilje
Photo: www.zurnal24.s

I ove godine će 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama krenuti kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koja će trajati do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Slogan kampanje koja se bavi se ubijenim ženama je “Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više”

Tim povodom su zajedničku konferenciju za novinare održali Autonomni ženski centar, Mreža žena protiv nasilja, koja okuplja 25 organizacija koje rade sa ženama žrtvama muškog nasilja, Putujući feministički karavan, koji će i ove godine obići nekoliko gradova u Srbiji i Rekonstrukcija Ženski fond. Najavljeno je i lansiranje sajta Mreže Žena protiv nasilja.

Ubistvo žena je najdrastičniji oblik nasilja nad ženama, istakla je Mirjana Mirosavljević iz Rekonstrukcije Ženski fond. Prema njenim rečima, statistika pokazuje da se u Srbiji svakih 10 dana desi nasilje nad ženama koje ima smrtni ishod. Zoe Gudović iz Putujućeg feminističkog karavana rekla je da su ove žene ubijene na najbrutalniji način, pištoljem, nožem a da je krajnji cilj dugogodišnjeg nasilja ubistvo.

Cilj ovogodišnje kampanje, koja će obići 57 gradova i manjih mesta je njena lokalizacija, u čijem sprovođenju će veliku ulogu imati lokalne ženske organizacije, rekla je Mirosavljevićeva i dodala da se kroz ove akcije očuvao volonterski karakter kampanje.

Putujući feministički karavan već sedam godina je deo kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, podsetila je Gudovićeva i najavila je performans “Ako mrtve ustanemo” na Trgu Republike u sredu, 25. novembra, u 17 sati. Dva dana kasnije isti performans biće izveden na Trgu Svetozara Miletića u Novom Sadu, 1. decembra u Vranju, 2. decembra u Nišu i 3. u Leskovcu...

Suzana Antić-Ristić iz Odbora za ljudska prava u Vranju, koji od 2002. ima SOS telefon za žrtve nasilja, jedini takve vrste na jugu Srbije, rekla je da je od marta do decembra na području Pčinjskog okruga ubijeno pet žena i dvoje male dece. SOS telefon je u 2008. primio 256 poziva, od čega se njih 220 odnosilo na nasilje nad ženama i decom.

Antić-Ristić kaže da veliki problem predstavlja to što institucije ne prepoznaju važnost pitanja bezbednosti i što do danas danas nije pokrenuto pitanje njihove odgovornosti, jer se znalo za pretnje žrtvama, koje su se javljale na SOS telefon i tražile pomoć. Naglasila je kako su žene u Pčinjskom okrugu prinuđene da se dovijaju kako znaju da bi spasile svoje i živote svoje dece. Samo jedan muškarac u ovom kraju Srbije, koji nije bio vlasnik kuće, dobio je meru izmeštanja iz kuće, a nasilje nad svojim ženama čine i policajci, koji bi trebalo da se bore protiv nasilja, istakla je ona.

Slične probleme imaju i žene u Novom Bečeju, pogotovo ako pripadaju manjinskim grupama, rekla je Danica Jovanović iz SOS telefona na romskom i drugim jezicima manjina u tom gradu, gde je svaka druga žena pretrpila nasilje a svaka treća bila žrtva seksualnog nasilja. I ona se osvrnula na rad institucija, koje često ne veruju Romkinjama kada traže pomoć kao žrtve nasilja.

Na sajtu www.zeneprotivnasilja.net, koji će startovati sa početkom ovogodišnje kampanje, svi posetioci moći će da saznaju o Mreži Žena protiv nasilja, ciljevima i vrednostima za koje se zalažu, pronađu telefone za kontakt. Mreža neće davati savete već će nastojati da ostvari ravnopravni odnos sa ženama koje su pretrpele nasilje, te da ih osnaži, rekla je Saša Pokrajac iz Autonomnog ženskog centra i koordinatorka Mreže Žene protiv nasilja, koja je poručila da nijedna žena nije odgovorna za nasilje.

 

 

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak