Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Tribina u CZKD povodom Svetskog dana mira

Mir mora da ima pozitivan sadržaj

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Centar za kulturnu dekontaminaciju: Borka Pavićević, Vesna Pešić, Dragan Popadić i Marija Perković
Centar za kulturnu dekontaminaciju: Borka Pavićević, Vesna Pešić, Dragan Popadić i Marija Perković
Photo: Dragan Kujundžić

Na Svetski dan mira, 21. septembra, u Centru za kulturnu dekontaminaciju održana je tribina “Mirovni pokret u Srbiji: juče, danas, sutra”

Pre projekcije prikazan je film Dan posle mira Džeremija Gilija, britanskog filmskog reditelja i osnivača organizacije Peace One Day, koji svedoči o velikim naporima ovog entuzijaste da se u svim zemljama sveta ispoštuje Međunarodni dan mira, 21. septembar, dan koji su ustanovile Ujedinjene nacije davne 1981. Gili je neumoran, putuje sa kraja na kraj sveta kako bi ubedio ljude u važnost ovog dana i njegovog obeležavanja; ne libi se da traži pomoć od korporacija, birokrata, holivudskih zvezda...

Pre dve godine uspeo je da ostvari ono u šta je malo ko verovao - ubedio je zaraćene strane u Avganistanu da 21. septembra prekinu sukobe i omoguće medicinskom osoblju da izvrši vakcinaciju dece. Tako je protiv dečje paralize vakcinisamo 1.400.000 dece i tom prilikom niko nije povređen.

Upravo je Gilijev film uticao na Vesnu Pešić, predsednicu Upravnog odbora Centra za mir i razvoj demokratije, nekadašnjeg Centra za antiratnu akciju, da se, kako kaže, odrekne skepticizma sa kojim je došla na najavljenu tribinu.

Kako je za vreme nekadašnje SFRJ reč mir stalno korišćena, osnivači Centra za antiratnu akciju (osnovan 15. jula 1991), među kojima su bili Vesna Pešić, Nebojša Popov i pokojni Stojan Cerović, opredelili su se za ime koje u sebi nosi protivljenje ratu. Jedna od prvih aktivnosti ovog Centra bila je podrška dezerterima i pružanje pravne podrške.

Podsetila je na veliki antiratni miting Ne računajte na nas, održan 22. jula 1992. na Trgu republike, na kome su govorili Mirjana Karanović, Rade Šerbedžija i Stojan Cerović a koji je bio veoma posećen, poziv generalu Momčilu Perišiću, kako bi se spasio Mostar od granatiranja, koje je sadašnji haški zatvorenik najavio i ostvario.

“Žao mi je što kod nas nema opisa paralelne istorije”, rekla je ona i dodala da je se mora uraditi više na pacifikaciji zemlje, u kojoj je trenutno veoma prisutno nasilje.

Borka Pavićević, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, ukazala je da je antiratni pokret u Srbiji bio jedina ozbiljna opozicija u ovoj zemlji. Njega su, nastavila je, činili ljudi koji se sa ratom nisu pogađali. Postavila je pitanje zašto se u Srbiji uvek ide linijom većine i uvek bira dovoljno veliki nacionalista, da li je ona socijalna, laička, demokratska ili liberalna država. Zapanjena je trenutnom količinom mržnje i nasilja.

Pavićevićeva se prisetila i ideje Stojana Cerovića da se u Beogradu podigne spomenik Neznanom dezerteru, do čega ipak nije došlo, te kako je i ona za veleizdaju optužila generala Perišića, koji je te ratne 1992. poručio da će pucati pa makar ubijali i srpsku decu.

Profesor socijalne psihologije Dragan Popadić, jedan od osnivača Centra MOST, Udruženja za saradnju i posredovanje u sukobima, prisećao se pokretanja programa mirovnih studija (1999), čiji cilj je bio da promoviše kulturu pomirenja, nenasilje... Kako kaže, nisu očekivali tako veliki odziv studenata, koji su veoma brzo ostvarili saradnju sa svojim kolegama u Zagrebu i Skoplju...

Mir nije samo odsustvo rata, primetila je Marija Perković iz Žena u crnom, već on mora da ima pozitivan sadržaj. Pitanje mira odnosi se i na položaj radnika, LGBT populacije, samohranih majki, smatra ona. Nedavna eksplozija u užičkom Prvom partizanu, kada je poginulo šest radnica, koje su radile bez ugovora o radu, i odsečen prst radnika iz Novog Pazara, ne bi smeli da se zaborave, zaključila je ona.

star
Oceni
4.55
Ostali članci iz rubrike Društvo
image

Prkosne, a apolitične

Drag Queens u Rusiji

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (2)

Šta mi se tu izdvajaš

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (1)

Mučki napadi tastaturom na ministarku Anu Brnabić

image

Molitvom do heteroseksualnosti

Bog ne želi da me promeni

Tagovi
Nema tagova za ovaj članak