Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Srbija i Povroka ponosa

Na Platou je sigurno

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Peđa Popović

„Ako želite da budete sigurni dođite na Plato“, između ostalog je rečeno na poslednjoj konferenciji za novinare pred beogradsku Povorku ponosa

Iako izjava može da zazvuči naivno, smelo ili ludo, činjenica je da će u nedelju u 11 časova biti verovatno sigurnije i slobodnije biti na Platou nego u okolini, gde će se kako najavljeno nalaziti desničari, šovinsiti, rasisti i ostali fundamentalisti.

„Povorka je veliki ispit za čitavu državu. Reč je o testu demokratičnosti društva i zato pozivamo najodgovornije ljude ove zemlje da u 11 sati budu ispred Filozofskog fakulteta“, poručila je Milica Đorđević iz Organizacionog odbora Povorke. Zatim je najavila marš rutu Povorke koja će se kretati na potezu Plato-Trg-Plato. „Na Trgu ćemo zastati kako bi se prisetili Parade iz 2001. i tom prilikom simbolično ćemo osloboditi Trg, a zatim Knez Mihailovom nazad do Platoa.“

Sudeći prema najavljenom, mere obezbeđenja biće veće nego pred, recimo derbi u fudbalu. Ko bude došao na Povorku biće preterešen, a na Plato neće biti dozvoljeno unositi staklene flaše, tvrde predmete, suzavce, dok su plastične flaše dozvoljene samo bez otvarača. „Prilazi Platou će biti zatvoreni u 11 časova, tako da apelujemo na sve da ukoliko žele da učestvuju dođu ranije, jer odstupanja neće biti“, poručila je Đorđevićeva.

Sam skup biće podeljen u tri dela. Na početku odnosno političkom delu učesnicima će se obratiti Lepa Mlađenović ispred Labrisa, Boris Milićević iz Gej strejt alijanse, Marko Karadžić, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Marko Jurčić iz Zagreb Pridea, Sanja Juras iz zagrebačke lezbijske organizacije Kontra i predstavnici evropske LGBT kolacije Inter pride i queer grupe iz Berlina.

„Nakon govora sledi šetnja, a posle će goste zabavljati dj-ica iz Novog Sada, popularna u LGBT populaciji“, poručuju iz Povorke. U Organizacionom odboru ističu da će plan povrtak sa Povorke iz bezbednosnih razloga biti saopšten na licu mesta. „Ovim okupljanjem uvereni smo pravimo novu istorija našeg grada, a ujedno činimo i veliki korak napred za Srbiju u borbi za slobodu svih građana i građanki bez obzira na razlike. Da pokažemo kako postoji mnogo načina na koji ljudi vole, a ne samo jedan ispravan put“, poručila je na kraju Majda Puača.

JEDAN JE IVICA DAČIĆ: Za to vreme ministar unutrašnjih inostranih poslova koji ovih dana paradoksalno postaje jedan od omiljenih političara Druge Srbije najavio je baš ono što su od njega zatražili oni koji podržavaju Povorku, preventivna hapšenja ali i zahtev da se o Povorci govori na Vladi Republike Srbije.

Ministar policije Ivica Dačić je naglasio da bi bilo dobro da se "Povorka ponosa" održi bez incidenata i da se Srbija pokaže, naročito u vreme kada se zalaže za evropske integracije. Evropski Ivica je zatim ocenio da je Povorka trebalo da se bolje politički da se pripremi, jer se raspravlja samo o njenom bezbednosnom aspektu. „Policija poseduje informacije da se vrše ozbiljne pripreme za napad na učesnike Povorke ponosa, rekao je Dačić. On je upozorio da je za bezbednost skupa neophodno da svi urade svoj posao - policija da zaštiti učesnike, da učesnici dobro organizuju skup, ali i da Vlada jasno iskaže svoj stav što ću zatažiti na sednici Vlade“, rekao je Ivica.

Dačić je istakao da Vlada ne treba da ćuti, jer se ovde mešaju političke i policijske stvari. „Policija se nalazi u situaciji da će morati fizički da obezbeđuje učesnike Povorke, to praktično znači da se mora voditi računa o dolasku, o odlasku, ne znači da će se incident desiti na samom licu mesta, zato je potrebno, da bi policija sve to dobro odradila, državni organi treba da daju jasnu političku poruku", objasnio je ministar policije i zamenik premijera i rekao da policija ne dovodi u pitanje održavanje Povorke.

EVROPA PODRŽAVA I PODSEĆA: Dok se čeka odgovor Vlade evropske države šalju nedvosmislne poruke Beogradu. Švedska je u svojstvu Predsedavajućeg EU, Švedska pozdravila nameru (nekih?) državnih organa da obezbedi zaštitu Povorke ponosa. „Bilo kakva diskriminacija zasnovana na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu bi trebalo da bude osuđena i odbačena, jer nije u skladu sa osnovnim principima i vrednostima na kojima je EU zasnovana: jednake mogućnosti i ljudska prava“, navodi se u saopštenju švedske ambasada u Beogradu.

Holandska ambasada je podsetila na to da je Skupština Srbije je ove godine usvojila Zakon o zabrani diskriminacije koji garantuje zaštitu protiv diskriminacije po raznim osnovama, uključujući seksualnu orijentaciju i rodnu ravnopravnost. „Bilo kakva diskriminacija zasnovana na seksualnoj orijentaciji ili rodnoj ravnopravnosti bi trebalo da bude osuđena i odbačena. Diskriminacija nije u skladu sa osnovnim principima i vrednostima na kojima je Evropska unija zasnovana: jednaka prava i mogućnosti. Poštovanje seksualne orijentacije i rodne ravnopravnosti nije promovisanje životnog stila već poštovanje osnovnih ljudskih prava. To je sama suština evropskih vrednosti.“

Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu se u potpunosti priključuje saopštenju švedskog predsedništva EU o Povorci ponosa koja će se održati 20.09.2009. „Iskreno se nadamo da će učesnici povorke biti u mogućnosti da svoje pravo na slobodno izražavanje mišljenja ostvare u okviru mirne manifestacije“, navodi se u saopštenju ambasade Nemačke. Saopštenje Švedske povodom Povorke ponosa podržala je i ambasada Velike Britanije u Beogradu.

AMFILOHIJE BLAGOSILJA ŠOVNISTE: Za to vreme V.D. patrijarha Srpske pravoslavne crkve je verovatno u duhu hrišćanstva učinio sve kako bi obodrio fundamentaliste i šoviniste u nameri da nasiljem spreče Povorku.

U saopštenju za javnost Žene u crnom su upozorile da se na svoj licemeran način Amfilohije pridružio „klerofašističkim i neonacističkim pozivima na linč učesnika/ca Parade ponosa. „Proglašavajući LBGT populaciju izdancima Sodome i Gomore on je indirektno, ali nedvosmisleno, opravdao planirano nasilje, a delom čak i pozvao svoje sledbenike učestvuju vršenju nasilja, što je i suprtono važećem Ustavu“, uz opasku da bi državni tužilac mogao da razmisli da li su se u Amfilohijevoj izjavi stekli i elementi krivičnog dela.

Državni sekretar za ljudska i manjiska prava Marko Karadžić strahuje da bi istup mitropolita Amfilohija dodatno mogao da podgreje već uzavrelu atmosferu u javnosti koja prati organizaciju Povorke ponosa. „Ona crkva u koju ja idem, a to je SPC, uvek me je učila da su hrišćanske vrednosti razumevanje drugog i mirno rešavanje sporova koji postoje i uvek će u društvu postojati. Ali ono što je bitno da pokažemo da smo kao društvo izašli iz devedesetih, bar sa tim saznanjem da nasilje i ratovi jesu najveći neprijatelji određenog društva“, rekao je Karadžić.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije „samo dolio ulje na vatru i pojačao vetar u leđa klerofašističkom podmlatku koji se danima sprema na krvavi obračun sa učesnicima Parade ponosa“. Čanak je naveo da, osim što se na taj način ogrešio o osnovna načela hrišchanstva, mitropolit je učesnike povorke doveo i u direktnu opasnost. „Istovremeno je, rečenicom da Srpska pravoslavna crkva ne poziva na nasilje, pripremio opravdanje i osigurao alibi za sluccaj da se ponovi rušenje, paljenje i pljačka Beograda, kojem smo svedočili nakonmitinga Kosovo je Srbija, a za koje se još niko nije našao iza rešetaka."

Tako je Srbija tri dana pre Povorke ponosa ponovo podeljena oko osnovnih ljudskih prava. Za to vreme Vlada kao najviša instanca u državi neodgovorno ćuti, možda se nadajući da će ako „zaroni glavu u pesak“ sve proći, ostavljajući Ivicu Dačića na braniku ljudskih prava. Neverovatno, ali šta je to za Srbiju. Brale.

star
Oceni
4.06
Ostali članci iz rubrike Društvo