Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Sastanak Visokog komiteta za sukcesiju

Raspodelismo li više tu imovinu?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Posle dvogodišnje pauze u pregovorima visokih predstavnika bivših republika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije(SFRJ) o raspodeli imovine nekadašnje zajedničke državе, ponovo će biti održan sastanak Visokog komiteta za sukcesiju. Domaćin skupa je Srbija, a na spisku spornih pitanjа su imovina preduzeća, stara devizna štednja, vojna imovina, ali i deoba ambasada i rezidencija

Kako “Politika” saznaje od bivšeg ministra prosvete u Vladi Republike Srbije Gaše Kneževića, a sada visokog predstavnika Srbije za sukcesiju, skup bi trebalo da otvori premijer Mirko Cvetković, a tema predviđa razgovore o primeni Sporazuma o pitanjima sukcesije. Knežević objašnjava, da je tema “fleksibilno postavljena” kako bi se pružila mogućnost za razgovor o svim tačkama pomenutog ugovora, između ostalog i o daljoj raspodeli pokretne i nepokretne imovine, diplomatsko-konzularnoj imovini i preostalim potraživanjima.

Knežević se nada da će prilikom predstojećeg susreta biti pronađena rešenja za preostala sporna pitanja. Na spisku, i posle osam godina od potpisivanja sporazuma, nerešena pitanja su , stara devizna štednje, vojna imovina, mešovite banke, državni arhivi ali i vlasništvo nad delom zgrada ambasada i rezidencija.

“Za podelu je ostao manji deo imovine od oko pet odsto i da bi se zatvorila knjiga sukcesije to još treba da se reši” - naveo je Knežević.

Visoki komitet za sukcesiju, kao vladin organ, ima pravo da donosi preporuke i rezolucije, ali konačnu reč daju vlade učesnica u pregovorima koje odlučuju o tim stavovima.

Inače, ugovor o sukcesiji ima sedam aneksа, kojima se bave sedam komiteta za raspravu o konkretnim pitanjima nasledstva. U slučaju da pregovarači ne mogu da stignu do zajedničkog rešenja u okviru komiteta, problem se prosleđuje višem telu, odnosno Visokom komitetu.

“Zakazivanjem ovog sastanka Srbija je pokazala da joj je stalo da se dokrajči proces sukcesije bivše SFRJ”, naglašava Knežević i dodaje, da se na organizaciji ovo skupa intezivno radilo od marta meseca. Srpski visoki predstavnik kaže da je u sklopu priprema za predstojeći sastanak u Beogradu obišao sve države učesnice u raspravi i obavio bileteralne razgovore sa visokim predstavnicima iz svih nekadašnjih republika velike Jugoslavije.

Predhodni sastanak ovog najvišeg tela za dogovor o podeli imovine nekadašnje države održan je u junu 2007. godine u Sloveniji na Brdu kod Kranja. Nakon okončanja tog sastanka ulogu oganizatora sledećeg susreta preuzela je Srbija, a domaćin narednog sastanka o sukcesiji trebalo bi da bude Bosna i Hercegovina.star
Oceni
4.60
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak