Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (11)

Provladini listovi šire paniku

Medijska hajka na Povorku

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Marija Kisa-Minić

Najave provladinih dnevnika Večernjih novosti i Politike o planovima desničara i šovinista za izazivanje incidenta kako bi se razbila Povorka ponosa izazvala je brojne i oštre reakcije organizatora, komesara za ljudska prava Saveta Evrope, velikog broja nevladinih organizacija, udruženja i političara

Prema rečima Organizacionog odbora Povorke ponosa, pisanje uticajnih medija je primer „orkestrirane kampanje protiv Povorke“. Organizatori Povorke tvrde da je „krajnje neprihvatljivo da bezbednosne službe na ovako neodgovoran način plasiraju u medije informacije, koje za jedini cilj imaju zastrašivanje javnosti od sukoba na ulicama Beograda“.

Detektori na prilazima, maršruta tajna
Na skupu, koji će biti na platou kod Filozofskog, postojaće nekoliko check pointa, sa detektorima na metal, kako bi se smanjila mogućnost unošenja suzavaca, noževa ili ostalog hladnog i vatrenog oružija. Svaki učesnik će nakon kontrole dobiti narukvicu duginih boja koja će biti oznaka da smo učesnici/e skupa. Ove mere se preduzimaju kako desničari ne bi ušli u skup i započeli sa neredima unutar Povorke. Postoji nekoliko planova za putanju, ali će maršruta šetnje ostati u tajnosti do samog okupljanja. Zapaženo je da na svim putanjama ima više privatnih stanova i poslovnih prostora. Ukoliko bude nešto bačeno sa prozora/terasa ovih stanova/poslovnih prostora, policija ima ovlašćenje da istog momenta pohapsi one koji se zadese u prostoru sa kojeg je nešto bačeno, a ovlašćenja su veća kada su u pitanju poslovni prostori, nego stanovi. Nakon šetnje biće organizovan odlazak sa skupa, a prilikom napuštanja svima će biti oduzete narukvice duginih boja, kako se ne bi desilo da se neko šeta sa narukvicom van skupa i tako bude izložen/a napadu.

„Koji god da je centar interesno-političke moći to pokrenuo, Organizacioni odbor poručuje da strah neće pobediti, kao i da država ne sme kapitulirati“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Organizacionog odbora su u ponedeljak održali i sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, koji je još jednom potvrdio da će MUP učiniti sve što je u njegovoj moći da se Povorka zaštiti, kao i da će biti angažovane do sada neviđene mere bezbednosti. „Pitanje Povorke ponosa je, sasvim izvesno, proteklih dana prevazišlo pitanje LGBT prava. Vlada Srbije i svi državni organi moraju shvatiti da su oči međunarodne zajednice uprte u Beograd, i da bi eventualno nasilje ili zabrana skupa izazvali ozbiljne posledice u aktuelnim nastojanjima evropskih integracija“, navodi se dalje u saopštenju koje se završava pozivom ministrima u Vladi Srbije da ličnim prisustvom pokažu da je „zaštita bezbednosti i ličnog integriteta građana apsolutni prioritet“.

PREKINUTI SA ZASTRAŠIVANJEM ORGANIZATORA POVORKE PONOSA: Kritiku na račun medijskog izveštavanja i pritisaka da se otkaže Povorka uputila je o Koalicija za diskriminaciju i podsetila na obaveze organa vlasti koji su u skladu sa članom 3. Zakona o zabrani diskriminacije dužni da „efikasno štite od svih oblika diskriminacije“.

„Pretnje nasiljem nad učesnicima Povorke ponosa predstavljaju najavu vršenja krivičnog dela iz člana 151. Krivičnog zakonika Srbije (sprečavanje javnog skupa), dok su najave napada na policiju otvoreni poziv na vršenje krivičnih dela iz članova 322, 323 i 324. istog zakona, a tiču se napada na službena lica u vršenju dužnosti.“ Koalicija protiv diskriminacije pozvala je tužilaštvo i policiju da i pre početka Povorke ponosa adekvatno reaguju na pozive i pripreme za masovno kršenje zakona i Ustava Srbije.

Koalicija pozdravlja sve dosadašnje izjave i garancije ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i poziva ga da svojim ličnim prisustvom deluje preventivno na pretnje nasiljem i istovremeno lično podrži sve pripadnike policije koji će obezbeđivati skup.

„Objavljivanje informacija o 'kontraokupljanju građana i desničar', 'težim incidentima i obračunu dveju strana' (Večernje novosti) i o detaljima nasilja koje se sprema prema učesnicima povorke ukoliko ne odustanu od skupa (Politika), pokušava se stvoriti utisak u javnosti da postoje dve strane i da će se one sukobiti tokom Povorke ponosa. Ovakvim tekstovima se dodatno vrši pritisak na organizatore i daju prioritet željama nasilnika.“ Koalicija protiv diskriminacije podseća da su organizatori Povorke ponosa skup najavili dva meseca ranije, prijavili ga u skladu sa zakonom, održali sastanke sa svim relevantnim organima javne vlasti, a da sa svoje strane garantuju da učesnici skupa neće biti nasilni. Sa druge strane, pripadnici desničarskih organizacija i navijačkih grupa, direktno ili indirektno pozivaju na nasilje još od prvih najava da će se Povorka ponosa održati ove godine, navodi se u saopštenju Koalicije protiv diskriminacije koju čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Švedski helsinški odbor za ljudska prava, Gej-Strejt Alijansa, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Anti-trafiking centar, Udruženje studenata sa hendikepom, Mreža odbora za ljudska prava CHRIS, Inicijativa za inkluziju „VelikiMali“ i Gayten LGBT.

ZAŠTITI UČESNIKE POVORKE: Još jedna grupa nevladinih organizacija oglasila se povodom pisanja provladinih dnevnika u kojima se direktno promoviše linč učesnika predstojeće Povorke ponosa. „Bez distanciranja ili kritičkog osvrta, prenete su izjave lidera desno-ekstremističkih i klerofašističkih organizacija Obraz, Pokret 1389 i Naši, kao i informacije od neimenovanih izvora iz 'bezbednosnih službi', da će u Beogradu 20. septembra, doći do fizičkog obračuna sa učesnicima parade ponosa, napada na državne institucije i policijske službenike“.

Apel SPC da spreči nasilje
Organizacija Gej lezbejski info centar (GLIC) uputila je Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) javnu molbu da pozove svoje vernike da se u nedelju 20. septembra suzdrže od nasilja prema učesnicima Parade ponosa. Ta organizacija navela je da ne podržava Povorku ponosa, ali da ima obavezu da učini sve da se spreči eventualno nasilje i da zato moli SPC da svojim autoritetom utiče na vernike da u miru protestuju protiv najavljene manifestacije. „Izuzetno je važno da nedelja 20. septembar prođe bez nasilja, a SPC koja se temelji na vrednostima mira, ljubavi i nenasilja ima moć da tome doprinese“, piše u saopštenju.

Ovakvi tekstovi su prema stavu ovih NVO ne samo otvorena podrška i medijska promocija stavova ultra-desničarskih organizacija i populističkog bloka u strukturama vlasti, već i pokušaj mobilizacije što većeg broja građana da se tog dana okupe i brutalno prekinu najavljeni protest. „Zato pozivamo nadležene institucije da se oglase povodom ovakvih grubih manipulacija, a MUP Srbije da preduzme sve potrebne mere kako bi se Povorka održala u miru. Podsećamo da Mladen Obradović iz Obraza javno iznosi tvrdnje da će doći do nasilja, da 'ni po koju cenu neće dozvoliti održavanje parade srama', kao i da će se skupiti snage otpora 'iz svih srpskih krajeva'. On poručuje da srpski narod to neće dozvoliti rečima: 'Čekamo vas.“

U saopštenju se ističe da su mnoge poznate javne ličnosti već dale podršku Povorci ponosa, a da u mnogim glavnim gradovima širom sveta ovakve skupove predvode gradonačelnici. „Ignorisanje nasilja i pretnji nasiljem, poziva na linč i odsustvo bilo kakvog osvrta na programske orijentacije brojnih ultra-desničarskih, nacističkih i fašističkih organizacija samo cementira i normalizuje nazadne ideje. Kao građani Srbije ne smemo biti samo puki posmatrači – obavezni smo da reagujemo dok ne bude kasno, da ne dopustimo nekim delovima vlasti da tolerisanjem ovakvih ispada jačaju delovanje desno-ekstremističkih i šovinističkih organizacija“, zaključuje se u saopštenju koji su potpisale Regionalni centar za manjine, Civil Rights Defenders, Komitet pravnika za ljudska prava, Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

ANARHISTI ZA, A NE PROTIV POVORKE:Osim širenja govora mržnje, straha i panike Novosti i Politika su pokazale i veliko neznanje najavom da će se skupu zajedno sa desničarima pojaviti i anarhisti kako bi se osvetili policiji za nedavno hapšenje u aferi „Koktelima po ambasadi“, zbog čega je reagovala i Anarhosindikalistička incijativa. „Ovim putem želimo da demantujemo insinuacije medija da će članovi ASI-ja napadati policiju, ili na bilo koji drugi način sabotirati 'Povorku ponosa'. Štaviše, pojedini naši članovi će individualno učestvovati u toj povorci“, navode ASI u saopštenju uz pitanje „koji centar moći je plasirao ovakve vesti i koji je interes objavljivanja ovakvih dezinformacija?“

„Stavljanje ASI-ja rame uz rame sa najkonzervativnijem, necivilizovanim i opcijama koje su istorijski dokazane kao najsnažnija kočnica ljudske težnje i borbe za slobodu je kriminalno, a naši ideali se temelje na principima ravnopravnosti, solidarnosti, individualne i kolektivne slobode“, zaključuje se u saopštenju.

Žurka nije prijavljena Organizacija Srpski narodni pokret 1389 nije prijavila policiji skup na Platou ispred Filozofskog fakulteta koji bi trebalo da se završi neposredno pre početka Parade ponosa, saopštio je MUP Srbije. Pokret 1389 u utorak je saopštio da je u policijskoj stanici Stari Grad prijavio skup/žurku opskurnog naziva „Apsolutno nenasilna svenarodna srpska žurka seksualno nedevijantnih“, koji bi trebalo da počne u subotu, 19. septembra u 23 sata, a da se završi u nedelju, 20. septembra, u 10.30.
KLEROFAŠISTIČKE ORGNAIZACIJE RADE ZA POLICIJU: Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je da „klerofašitičke organizacije poput Obraza, 1389 i Naših“ rade za policiju, pa zato ne predstavljaju problem za bezbednost. „U Srbiji oduvek ima neformalnih grupa koje joj služe kao država sa lažnom ličnom kartom. Koliko je samo devedesetih godina bilo paravojnih formacija, a posle se ustanovi da su svi oni imali službene legitimacije", kazao je Čanak. On je ocenio da te grupe ne predstavljaju u Srbiji problem ni u vrednosnom smislu, jer u zemlji vlada licemerje zbog kontinuirane politike bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Čanak je kazao da se energično zalaže za pravo gej populacije na okupljanje, ali da ne shvata „preterano ozbiljno“ Paradu ponosa zakazanu za nedelju, jer njeni učesnici izlaze na ulicu bez konkretnih zahteva.

Tomasa Hamarberg, visoki komesar za ljudska prava Saveta Evrope je u otvorenom pismu istakao kako je i u Srbiji primetno da političari i druge vodeće ličnosti javnog života koriste govor netolerancije ili čak podstrekuju na mržnju (neko je rekao Đilas?).

„LGBT osobe su i dalje žrtve diskriminacije, predrasuda i netolerancije. Obavešten sam da je nedavno sprovedena anketa u Srbiji pokazala da 70% ispitanika smatra da je homoseksualnost bolest, dok samo 8% smatra da su Parade ponosa legitiman način traženja jednakih prava za LGBT osobe, što je zabrinjavajuće“, navodi u pismu Hamarbeg i citira član 11 Evropske konvencije o ljudskim pravima koji kaže da sloboda mirnog okupljanja spada u osnovna ljudska prava. „Evropske države imaju pozitivnu dužnost da zaštite učesnike demonstracije, čak i ako ova demonstracija smeta osobama koje se protive idejama ili tvrdnjama koje ta demonstracija nastoji da promoviše. Uveren sam da su podrška srpskih vlasti Paradi ponosa, zajedno sa nedavno usvojenim antidiskriminatornim zakonom i njegovom punom primenom, ključni koraci u poboljšanju ljudskih prava LGBT osoba. Međutim, nadam se da će dalji koraci biti preduzeti – potrebno je uložiti više truda da bi se promenili stavovi i obezbedilo da se stane na kraj upornoj homofobiji i transfobiji", navodi Hamarberg u svom pismu.

Reakcija iz vladajuće koalicije na ovo pismo nema. Reakcije su izostale i u slučaju najavljenog nasilja na Povorci, ako se izuzmu Đilasove priče „o slobodi u četiri zida“ i najavljena operativna prisutnost Ivice Dačića. Ali lako se može dogoditi da ih „nepostojanja problema“ udari posred lica, mnogo jače nego što bi desničarke pesnice mogle da iskale svoju ludost nad onima koji drugačije misle.

star
Oceni
4.39
Povezani članci
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi