Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Kako se Srbija bori za povećanje nataliteta

Plati da vidiš sopstveno dete

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Novopečeni očevi, ukoliko požele da pomognu svojim prisustvom izabranicama prilikom porođaja u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front”, moraju prethodno da plate klinici "svega" 17.700,00 dinara.

Zadovoljstvo porođaju nema cenu. Međutim, čini se da su u klinici u Narodnog fronta to shvatili i bukvalno, pa tako očevima naplaćuju to zadovoljstvo, uz jedno “Hvala na poseti”.

Blic je u utorak pokušao neuspešno da stupi u kontakt sa dr Dušanom Stanojevićem, direktorom GAK “Narodni front”, kako bi saznao zašto usluga prisustva očeva rođenju svoje dece košta 17.700,00 dinara i šta se sve za nju nudi. Isti list je saznao da je novu cenu prisustva porođaju (ranije bila oko 15.000 dinara) predložio sam Stanojević, a prihvatio Upravni odbor ove zdravstvene ustanove.

Na sajtu Bebac.com buduće majke mogu da se izjasne da li njihovi muževi treba da prisustvuju porođaju. Da, oboje to želimo, reklo je njih 37 odsto a šest odsto manje (31 odsto) negativno se izjasnilo. Njih 11 odsto reklo je da njihovi muževi ne žele da budu prisutni, finansijske uslove nema za to nema tri odsto ispitanica a 18 odsto ističe da u njihovom porodilištu budući očevi ne mogu da prisustvuju porođaju. 

E-novine su neuspešno pokušale da u Institutu za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije saznaju da li naplaćuju ovu uslugu i koliko ona iznosi. U KBC Zvezdara, gde prisustvo porođaju iznosi 2.000,00 dinara, rečeno nam je da budući očevi “ne dobiju ništa” već da pre ulaska u salu obuku “hiruršku odeću”.

Za prisustvo porođaju trenutno vlada veliko interesovanje, a na našu konstataciju da su više od osam puta jeftiniji od “Narodnog fronta” , rečeno nam je da će i oni “morati da predlože povećanje cena”.

“Napravio sam mnogo fotografija naše bebe u trenutku kada je došla na svet. Oduševljen sam time što sam bio uz suprugu. Mislim da joj je bilo lakše dok sam bio uz nju, masirao je i pričao sa njom da bi sve što lakše prošlo. Nadam se da ću prisustvovati rođenju i svog drugog i trećeg deteta”, izjavio je za Blic Srđan R, koji je pre tri nedelje prisustvovao porođaju svoje supruge u GAK “Narodni front”.

Međutim, iako u svetu prisustvo očeva porođajima predstavlja normalnu stvar (svaki drugi otac to radi), u mnogim većim gradovima u Srbiji, kao što su Novi Sad, Kragujevac i Niš još nema uslova u porodilištima. Za razliku od beogradskih porodilišta, u Subotici nema naplaćivanja ove usluge.

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović izjavila je za Blic da smatra da ova usluga ne bi trebalo da se naplaćuje. “Moj stav je da je reč o civilizacijskoj tekovini kojoj treba da prisustvuju oba roditelja. Ispitaću realne troškove i založiću se da se ova usluga više ne tretira kao vanstandardna”, rekla je ona.

Tako se u državi Srbiji zapravo vodi briga o natalitetu, a nakon ove odiseje tek sledi ona prava, a to je kupovina opreme za bebe koja je zbog monopolskoj položaja umnogome skuplja nego u drugim evropskim zemljama. Jeli neko ono spomenuo belu kugu?

 

 

star
Oceni
4.23
Ostali članci iz rubrike Društvo