Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (21)

Još pet dana

Nedelja ponosa

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Peđa Popović

Subotnjom Porodičnom šetnjom u organizaciji srpskog sabora Dveri ušli smo u najvruću aktivističku nedelju ovde godine koja će najverovatnije kulminirati 20. septembra za kada je planirana beogradska Povorka ponosa, ali i kontraokupljanja desničara i verskih fundamentalista

Prema izvorima bezbednosnih službi za očekivati je pokušaje da se nasilnim putem spreči održavanje povorke, dok je ministar policije Ivica Dačića izjavio kako „u Srbiji odavno nije bilo rizičnije“. „Rizika od nasilja ima i ko kaže da nema ne govori istinu. Mi ćemo uložiti sve što je u našim rukama da se obezbedi javni red i mir, to je naš posao. Ukoliko bude potreba razgovaraćemo i sa organizatorima povorke za neke dodatne predloge i mere kako da se izbegnu bezbednosni rizici“, kazao je Dačić novinarima u utorak.

Odgovornost novinara Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) podržali su održavanje Povorke ponosa i pozvali medije da izveštavaju profesionalno, bez senzacionalizma i podizanja tenzija u javnosti. „Mediji i novinari moraju pokazati društvenu odgovornost, odnosno imati svest o tome da će od načina njihovog izveštavanja i najavljivanja ovog događaja umnogome zavisiti i to kako će ova manifestacija proteći", saopštila su ta dva udruženja.

Ministar nije pomenuo da li će razgovarati i sa onima koji najavljuju kontra okupljanja, a možda bi dijalog sa netrpeljivima mogao da započne sa Mladenom Obradovićem iz Obraza koji je okupljanje nazavao „očiglednom provokacijiom i skrnavljenjem Beograda“. „Oni misle da mogu nekažnjeno da guraju prst u oko svima nama i našem narodu. To tako neće proći, srpski narod i Obraz to neće dozvoliti. Mi ih pozivamo da još jednom dobro razmisle o svemu i poručujemo im: Čekamo vas!“, otvoreno preti Obradović u izjavi Politici.

Osim Obraza okupljanje u nedelju najavljuje i većina navijača, te šovinisti iz organizacije „Naši“ dok su iz Srpskog narodnog pokreta 1389 rešili da organizuju celovečernju srpsku žurku na Platou na kome bi 20. 9 u u 11h trebalo da započne Povorka.

Žurka pod apsolutno imbecilnim imenom „Apsolutno nenasilna svenarodna srpska žurka seksualno nedevijantnih“ koja prema saopštenju SNP 1389 „nema nikakve veze sa Povorkom ponosa“ bi trebalo da počne u subotu, 19. septembra u 23 sata, a da se završi do nedelje, 20. septembra, u 10.30. Iz pokreta nisu najavili ko će „vrteti“ na ovom samo srpskom strejt žuru/rejvu, ali pitamo se da li je u skladu sa hrišćanskim vrednostima praviti celovečernju žurku, zbog koje bi propustili nedeljnu liturgiju?

Takođe, dok članice vladajuće koalicije sa izuzetkom gradonačenika i homofoba Dragan Đilasa po pravilu ignorišu predstojeći događaj, među one koji su otvoreno protiv okupljanja svrstala se i najekstremnija od svih partija DSS. Košutničin DSS smatra da „nema nikakvog razloga da homoseksualci u Beogradu prave parade kojima neće poboljšati svoj položaj nego će samo nepotrebno izazvati odijum javnosti“.

Po njima je javno iskazivanje ljubavi i slobode izbora bespotrebno. „Kao što bi bilo glupo da se grupa muškaraca okupi sa transparentnom Mi volimo žene isto je toliko glupo da se grupa muškaraca okupi sa transparentom Mi volimo muskarce, naveo je direktor Informativne službe DSS-a (aseksulani?) Slobodan Vuksanović.

Nekadašnji kandidat za gradoačelnika Beograda je pozvao na otkazivanje parade, a zatim je gotovo citirao sadašnjeg prvog kauboja White city-ja tvrdeći da seksualno opredeljenje pripada intimi svakog pojedinca i njegova je privatnost. On je dodao da gej populacija, kao i druge grupe u društvu, mogu da održavaju sastanke „na bilo kom drugom, zatvorenom mestu, da izaberu salu, prostorije i da se tamo druže“.

I da preskoče Sava centar i možda još po koju sličnu instituciju u kojoj nema mesta za one koji nisu strejt.

Od političkih partija do sada su Povorku ponosa podržale Socijaldemokratska unija (SDU) i Liberalno-demokratska partija (LDP), čiji će lideri kako je najavljeno sa članovima i simpatizerima u nedelju prošetati ulicama Beograda.

star
Oceni
4.05
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi