Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Novi Sad

Protesti zbog uslova za master

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO: MAJA ŽIVANOVIĆ

Oko 350 studenata treće i druge godine Odseka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu krenulo je sa fakulteta u protestnu šetnju po ulicama Novog Sada

-.-PHOTO: MAJA ŽIVANOVIĆ-.-Maja Živanović 

Studenti su prvo obišli fakultete u kampusu, prošli pored Izvršnog veća, a zatim se uputili ka centru grada. Kako objašnjavaju inicijatori protesta nezadovoljstvo je prouzrokovano činjenicom da nakon završetka treće godine studenti nemaju definisano zvanje, nakon čega bi mogli da se zaposle u struci. Jedan od zahteva studenata je da se svima koji ispune uslove za master omogući upis, jer je broj mesta ograničen, kao i da država obezbedi određeni broj budžetskih mesta.

Iz uprave fakulteta stiglo je saopštenje da su pregovori na nivou pokrajine mogući, ali da je jedan od uslova da se štrajk obustavi do srede ili četvrtka. Uz ovu informaciju, i činjenicu da se ovih dana bira dekan Filozofskog fakulteta, može se zaključiti da je upravi Filozofskog u cilju da studentsko nezadovoljstvo utihne bar do kraja nedelje.

Okupljeni akademci sa ćebadima i vrećama za spavanje u rukama, najavili su da neće napustiti fakultet sve dok im se ne ispune zahtevi. Sistemom master studija na Novosadskom univerzitetu nezadovoljstvo su ranije iskazali i studenti ekonomije, Fakulteta tehničkih nauka, i još nekih fakulteta, koji su najavili podršku današnjeg protesta, kom su se pridružili i predstavnici Saveza studenata novosadskog univerziteta.

Koliko će studenata moću da upiše master utvrđeno je akreditacijom fakulteta, tako da će na psihologiji samo 50 od 90 studenata treće godine moći da nastavi školovanje, zbog čega će mnogima biti puno teže da pronađu odgovarajući posao nakon završetka studija. Peticiju koju su prošle nedelje tim povodom organizovali studenti psihologije potpisalo je za samo jedan dan više od 700 akademaca. Mnogi od njih istakli su da su spremni da plate od 100 do 120 hiljada dinara za master studije, ali da im je to pravo Ministarstvo onemogućilo. -.--.-

Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak