Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (119)

Ni antički narodi nisu verovali

Ateizam kao prirodna pojava

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: www.atheistnexus.org

Nova istraživanja su pokazala da je ateizam prirodna pojava, isto kao i religija, što baca sumnju na pretpostavku da su ljudi predodređeni da veruju u neko božanstvo. Nova studija univerizteta u Kembridžu je otkrila da, protivno popularnom verovanju, veliki deo populacije drevnog sveta nije verovao u bogove

Iz mnogih istorijskih knjiga je to otpisano, ali je činjenica da su mnogi ateisti uspešno opstajali u politeističkim društvima, onim koja su obožavala više bogova, sudeći po novoj knjizi. Tvrdnje u knjizi „Battling the Gods“, profesora grčke kulture, Tima Vitmarša bacile su sumnju na ideju da smo uskopovezani sa višim silama, upućujući na „religijski univerzalizam“. Profesor Vitmarš takođe protivreči ideji da je ateizam moderan fenomen, prenosi „The Independent“.

„Rani ateisti su davali univerzalne primedbe o paradoksalnoj prirodi religije koja, zapravo, traži da prihvatiš stvari koje intuitivno nisu u tvom svetu. Činjenica je da se sve ovo dešavalo pre hiljadu godina i da su već tada postojali razni oblici neverice u svim kulturama, kao što i dalje postoje. Dok mi danas smatramo ideju samog ateizma kao nešto što je proizašlo iz zapadanjačke sekularizacije“, izjavio je profesor.

On je dodao da ateizam nije bio samo jedna prosta stvar u starogrčkom ili rimskom društvu, već naprotiv, on je cvetao tada mnogo više nego u sadašnjem svetu. Po njegovom mišljenju, „doba ateizma“ se završilo kada su tolerantne zajednice zamenjene imperijalističkim snagama koje su zahtevale prihvatanje jednog jedinog i pravog boga.

„Ideja da ti sveštenik govori šta da radiš je bila strana u grčkom svetu“, izjavio je Vitmarš.

On je u svojoj knjizi koristio i hiljadugodišnje spise kako bi dokazao svoju teoriju, stoga neki tekstovi datiraju još iz 570. godine p.n.e. Ali on zaključuje da to niti dokazuje niti osporava istinu o samom ateizmu.

star
Oceni
4.82
Ostali članci iz rubrike Društvo
image

Prkosne, a apolitične

Drag Queens u Rusiji

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (2)

Šta mi se tu izdvajaš

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (1)

Mučki napadi tastaturom na ministarku Anu Brnabić

image

Molitvom do heteroseksualnosti

Bog ne želi da me promeni

Tagovi
Nema tagova za ovaj članak