Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (167)

Ne vraćajte žene u srednji vijek

Hidžab, krpa za potčinjavanje

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Flickr

Povodom polemike koja se u Bosni i Hercegovini poslednjih nedelja vodi zbog predloga da se zabrani nošenje svih religijskih znakova u sudovima, samim tim zara i hidžaba, redakciji sarajevskog lista "Oslobođenje" javila se i književnica i aktivistkinja Safeta Obhođaš, reagujući na, kako je navela, "propagandu o hidžabu" i konzervativna shvatanja kojima se daje previše medijskog prostora. Reagovanje se prevashodno odnosi na intervju sa dr Dževadom Šuško, koji je objavilo "Oslobođenje". Pismo gospođe Obhođaš prenosimo u celosti

Već nekoliko dana na vašim stranicama, sa nevjericom zbog tolikog sljepila, a i ljutnjom, i kao žena i kao intelektualka, književnica koja već 40 godina piše o položaju žene i porodici i društvu, čitam tu propagandu o hidžabu, ili kako već zovu, za mene tu krpu za potčinjavanje žena.

Ne mogu da razumijem zbog čega novina vašeg formata i ugleda daje toliki prostor tim nazadnim shvatanjima. Ne samo nazadnim, jasno je da te žene koje propagiraju žensko pokrivanje, čine to zbog vlastite koristi, zna se da je jedan vladalac iz jedne svima poznate arapske zemlje vrlo darežljiv prema nosiocima džihadističke propagande. Ali zašto na to nasjeda vaša novina i daje im prostor da nam to prodaju kao prava žene na... ko će znati na šta, valjda na prava drugih da je potčinjavaju i terorišu.

Photo/EPA:FAROOQ KHAN

Neposredan povod za ovo moje javljanje je intervju mlađahne dr. Dževade Šuško na vašoj stranici. Na stranu to što takve propagatorice našminkaju lice kao semafor, što voze "bijesna kola" i zaboravljaju da je po njihovoj vjeri i osmijeh žene seksualni izazov muškarcu. Kakva dvoličnost!

Ta žena nema pojma da su komunisti, dakle socijalizam, oslobodili naše žene iz onih strašnih zarova i ropstva među kućnim zidovima, da su prisilili roditelje (muslimane i u Bosni) da šalju i žensku djecu u školu. Svjetske feministkinje su se izborile za žensko pravo glasa, pravo na rad i vlastito opredjeljenje. Da nije bilo socijalizma i feminizma, dr. Šuško ne bi vidjela škola, hodala bi okolo u onom šatoru od odjeće i ne bi imala pravo otvoriti usta i prodavati nam svoju indoktrinaciju (moć) kao vjerovanje. Da je ona odrasla samo u vjeri i tradiciji, ispirala bi možda ženama mozak na tevhidima i mevludima, ne u javnim glasilima kao "Oslobođenje".

Molim vas prestanite sa tim, jer i onako svuda u svijetu vraćaju žene u srednji vijek. U arapskim zemljama se nikad nisu odmakle od ropstva (a pokrivanje, bio hidžab, bila burka) je simbol takvog ropstva. U Turskoj se još uvijek bore, ali ima struja koje im žele oduzeti pravo glasa. Hoćete li da se to desi i našim ženama?, koje i onako moraju svakog dana podnositi svo moguće nasilje a i seksualne nasrtaje.

Onda ni gosp. Selimbegović, a ni vi ostale ne biste bile urednice... Želite li to zaista?

Pozdrav,

Safeta Obhođaš

*Prenosimo iz prijateljskog Oslobođenja

star
Oceni
4.61
Ostali članci iz rubrike Društvo
image

Prkosne, a apolitične

Drag Queens u Rusiji

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (2)

Šta mi se tu izdvajaš

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (1)

Mučki napadi tastaturom na ministarku Anu Brnabić

image

Molitvom do heteroseksualnosti

Bog ne želi da me promeni

Tagovi
Nema tagova za ovaj članak