Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Napad na beogradske nevladine organizacije

Polupana stakla na Kući ljudskih prava

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Razbijen izlog Kuće ljudskih prava
Razbijen izlog Kuće ljudskih prava
Photo: Filip Plavčić

U noći između četvrtka i petka nepoznati počinioci polupali su izlog Kuće ljudskih prava, objekta u centru Beograda koji koristi pet nevladinih organizacija. Za počiniocima traga policija, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović među prvima je osudio ovaj čin i obećao profesionalnu istragu

Napad su osudili gradonačelnik Beograda Siniša Mali i britanski ambasador Denis Kif koji je izjavio da je šokiran napadom, ali i pozdravio reakciju MUP Srbije i izrazio očekivanje da će ovaj vandalski čin biti rasvetljen.

Napad je osudila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Jovanović, koja je došla u prostorije nevladinih organizacija.
"Nevladine organizacije su naši partneri i saradnici, sa kojima se zajednički radi na unapređenju, zaštiti i većem poštovanju ljudskih prava svih u našoj zemlji sa ciljem izgradnje funkcionalnog, demokratskog, ravnopravnijeg i tolerantnijeg društva", navodi se u saopštenju poverenice.

U razgovoru za E-novine Milan Antonijević, direktor Jukoma, kaže da se može pronaći veza između ovog čina i atmosfere koja se ponovo stvara oko nevladinih organizacija.

"Ne mogu je jasno odrediti, ali činjenica je da do napada dolazi nakon serije napisa o nevladinim organizacijama kojom su one ponovo, po ko zna koji put, proglašene plaćeničkim centrima. A ti napadi bili su, po pravilu, jednostrani, samo razmahivanje brojkama, kojim se stvara pogrešna, netačna slika. Tu je bila vidljiva i retorika iz prošlih vremena, kao da ona nisu za nama. I prilikom izbora člana RRA iz redova civilnog društva poslanik Marjan Rističević je udruženja nazvao "takozvanim nevladinim organizacijama". Verujemo da će policija korektno uraditi svoj posao", rekao je naš sagovornik.

Kuća ljudskih prava je u saopštenju naglasila kako su " mete do sada bili predstavnici institucija koje kritički govore o rezultatima vlasti, predstavnici opozicionih stranaka, a sada i organizacije za ljudska prava u Srbiji".

"Napad se događa se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kojeg je predložilo civilno društvo i kada se donose represivni zakoni o okupljanju i javnom redu i miru koji ograničavaju slobodu delovanja građana i njihovih organizacija", ističe Kuća u saopštenju.

Žene u crnom najoštrije su osudile napad na Kuću ljudskih prava i zahtevale od nadležnih državnih organa hitno rešenje ovog slučaja, odnosno privođenje počinilaca ovog nasilja i sudsko procesuiranje po hitnom postupku.

Organizacije za ljudska prava su u Srbiji izložene kontinuiranoj represiji od strane takozvanih nedržavnih aktera: Staša Zajović (Žene u crnom)
Photo: staticflickr.com

"Organizacije za ljudska prava su u Srbiji izložene kontinuiranoj represiji od strane takozvanih nedržavnih aktera, često članova raznih fašističkih organizacija, koje ometaju ili onemogućavaju nesmetani rad i angažman organizacija koje se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava. Pojedinci i pojedinke koji i koje brane ljudska prava su često meta, kako fizičkih napada, tako i poziva na linč, a sve to ostaje neprocesuirano, odnosno odgovorni počinioci akata nasilja ostaju nekažnjeni. Kultura nekažnjivosti nasilja je veoma prisutna u Srbiji koja hoće da postane članica Evropske Unije. Nasilje kao takvo ugrožava bezbednost onih koji promovišu kulturu, mira i nenasilja", ističe se u saopštenju.

Gej strejt Alijansa takođe je najoštrije osudila napad na prostorije Kuće ljudskih prava i zahteva od nadležnih organa hitnu identifikaciju počinilaca i njihovo privođenje pravdi.

"Članice Kuće ljudskih prava, kao i druge organizacije civilnog društva među kojima je i GSA, godinama unazad upozoravaju na veliki potencijal za nasiljem u društvu koje se neretko manifestuje u vidu konkretnih fizičkih i verbalnih napada i pretnji u različitim društvenim sferama, počevši od porodice, preko obrazovnog sistema pa do javnog prostora. Posebno je nedopustivo da u Srbiji nasilje i njegovi derivati i dalje budu legitimno i često nekažnjivo sredstvo za obračun sa neistomišljenicima", ističe se u saopštenju.

star
Oceni
4.64
Ostali članci iz rubrike Društvo
image

Prkosne, a apolitične

Drag Queens u Rusiji

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (2)

Šta mi se tu izdvajaš

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (1)

Mučki napadi tastaturom na ministarku Anu Brnabić

image

Molitvom do heteroseksualnosti

Bog ne želi da me promeni

Tagovi
Nema tagova za ovaj članak