Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

U Beogradu počela Nedelja ponosa

LGBT prava i zahtevi

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug/Nemanja Jovanović

Ove godine, po oceni organizatora, ima manje napetosti i do sada nije bilo nijedne pretnje članovima LGBT organizacija, ni organizatorima Parade

Nedelja ponosa počela je u ponedeljak u Beogradu, najavom brojnih manifestacija i pozivom koji su organizatori uputili trans osobama, učesnicama skupa "Ponos trans osoba" da učestvuju u Paradi ponosa koja će biti održana u nedelju, 20. septembra.
"Upućujemo javni poziv trans osobama i kolegama iz organizacije Trans prajda da nam se pridruže u nedelju i da makar jedan deo šetnje prošetaju s nama. Prajd je prostor da svaka grupa ukaže na svoje probleme i besmisleno je da šetaju sami", rekao je član organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stojanović na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je istakao da organizatori čekaju potvrde nekih gradskih službi i dodao da su sa Ministarstvom unutrašnjih poslova počeli pregovore za kreiranje mehanizma zaštite LGBT osoba tokom čitave godine, a ne samo tokom Nedelje ponosa. "Imali smo sastanak i sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem, od koga smo dobili podršku da se od naredne godine ustanovi nacionalni dan podrške mladim LGBT osobama. Reč je o kampanji koja će se odnositi na smanjenje nasilja prema ovoj veoma osetljivoj grupi", rekao je Stojanović.

Photo: Tanjug/Zoran Žestić

On je ocenio da se situacija kada je reč o LGBT populaciji u Srbiji polako popravlja, navodeći primer da 2011. maltene niko nije želeo da ustupi prostor organizatorima Parade, ističući da je ovogodišnja, šesta parada, jedan od najvećih rezultata angažmana LGBT zajednice i aktivista. Ove godine, konstatovao je, ima manje napetosti i do sada nije bilo nijedne pretnje članovima LGBT organizacija, ni organizatorima Parade. "Očekujemo da se neke desničarske organizacije oglase, ali nema podizanja tenzije u medijima", rekao je Stojanović i zahvalio medijima na profesionalnom izveštavanju.

Kako je naveo jedan od članova Organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić, Odbor ima puno poverenje u policiju i imaju zajednička očekivanja i nadu da će skup ove godine obezbeđivati manji broj policajaca. Izrazio je nadu da će Srbija kao zemlja koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji uspeti da se izbori za Zakon o istopolnim brakovima. Aktivista Đurica Stankov apelovao je na inteziviranje rada svih državnih institucija, organizacija i pojedinaca u izjednačavanju prava svih osoba. On je pozvao ljude iz manjih sredina u Srbiji da učestvuju u promociji ustavom zagarantovanih prava.

Presekavši roze vrpcu i otvorivši Nedelju ponosa 2015, Đurica Stankov koji je zahvalio državnim organima na podršci u organizaciji Parade ponosa i poručio da je prošlogodišnja šetnja od Vlade Srbije do Skupštine Srbije pokazatelj da zajedničkim naporom mogu da se obezbede jednaka prava za sve. "To je ključna stvar za pravljenje tolerantnog društva, jer ignorisanje nije isto što i tolerisanje", rekao je Stankov.

Kolona učesnika Parade bi, kako je predviđeno, u nedelju 20. septembra trebalo da krene od Vlade Srbije u Nemanjinoj i da, ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana dođe do Trga Nikole Pašića.
U isto vreme, stotinak metara dalje, trebalo bi da se okupe i učesnici Trans parade, koja se ove godine organizuje prvi put. "Trans prajd" bi trebalo da se održi na jednom mestu, između Predsedništva, Skupštine Srbije i Skupštine grada.Tokom Nedelje ponosa 2015. na više lokacija u gradu održaće se niz debata, koncerata, izložbi i sportskih manifestacija, čiji je cilj promocija ljudskih prava LGBT populacije.

star
Oceni
4.27
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi