Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Berlin, Beograd

Raste broj zahteva građana Srbije za azil

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Građani Srbije su u julu mesecu podneli ukupno 2.377 zahteva za azil i tako se našli na trećem mestu, iza Sirije i Albanije, saopštilo je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova podatke Savezne službe za migracije i izbeglice

Broj zahteva za azil građana Srbije pokazuje tendenciju rasta, pošto je u maju bilo podneto 1.990, a u junu 2.240 zahteva.

U julu je ukupno u Nemačkoj podneto 37.531 zahteva, što je za 93,2 odsto više nego u julu 2014. godine.

Iza Srbije se, po broju zahteva u julu mesecu nalaze Avganistan, Irak, Makedonija, Kosovo, Eritreja i Bosna.

 U periodu od početka godine, Srbija se, po broju zahetva za azil našla na četvrtom mestu, iza Sirije, Kosova i Albanije, sa ukupno podnetim 18.287 zahteva, što je znatno više nego u periodu januar-jul 2014. godine, kada su građani Srbije podneli 11.858 zahteva.

Kada je reč o julu - građani Srbije su od ukupno 2.377 podnetih zahteva, po prvi put podneli 1.449 zahteva, dok je ponovljenih bilo 928.

Nemacki ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je, povodom ovih najnovijih podataka, rekao da je Nemačka postala top destinacija za tražioce azila koji beže od rata i progona, ali i za one iz zemalja Jugoistocne Evropi, ukljucujuci Albaniju, Srbiju i Kosovo gde nema oružanih sukoba i ciji zahtevi nemaju šanse da budu pozitivno rešeni.

"Evropska komisija bi trebalo da deluje protiv država clanica EU koje ne izvršavaju svoje obaveze. Ovakav razvoj situacije je izazov za sve nas", rekao je Mezijer.

Prema njegovim rečima, Berlin racuna da će ove godine u Nemackoj oko 800.000 ljudi zatražiti azil, što je najveća navala azilanata u istoriji Savezne Republike Nemacke.

star
Oceni
3.00
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak