Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Međunarodni dan ponosa LGBT osoba

Zona slobodna od mržnje

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Izvor: gsa.org.rs

Međunarodni Dan ponosa (Pride Day) obeležava se svuda u svetu kao znak sećanja na Stounvolsku revoluciju - prvu otvorenu pobunu protiv sistematskog hapšenja, progona i zlostavljanja lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba od strane američkih vlasti. U noći između 27. i 28. juna 1969. godine u gej klubu Stounvol-In u Njujorku sprovedena je (još jedna u nizu) policijska racija, koja je prerasla u spontani fizički sukob između policije i LGBT osoba koje su odlučile da se suprostave maltretiranju i zahtevale poštovanje svojih ljudskih i građanskih prava. Policija je uhapsila vođe protesta, vodenim topovima razbila ostale okupljene, ali su se demonstracije proširile na ostatak Njujorka i nastavile sledećih dana vodeći ka velikim pozitivnim promenama. Ovi protesti predstavlju začetak organizovanog aktivizma i savremenog pokreta za uspešno ostvarivanje prava LGBT zajednice u Americi, a zatim i u ostatku sveta. Ponos u kontekstu proslave Međunarodnog Dana ponosa označava potrebu da LGBT osobe žive dostojanstveno kao i svi drugi građani, kao i da participiraju u svim društveno-političkim tokovima ravnopravno a ne kao prikriveni građani drugog reda sa teretom sramote sopstvenog postojanja

Izvor: www.pinterest.com

Akcijom “Zona slobodna od mržnje” se i ove godine obeležava Međunarodni dan ponosa LGBT osoba. Okupljanje građanki i građana je u subotu, 27. juna 2015. godine u 12 časova na Trgu Republike u Beogradu, gde će se nakon toga krenuti u šetnju do Terazija.

Jedan od najvažnijih datuma u istoriji LGBT pokreta u svetu 27. jun – Dan ponosa se treću godinu za redom u Srbiji obeležava akcijom “Zona slobodna od mržnje” (Zona) koja se svaki put organizuje na različitim lokacijama i pod istim sloganom. Ciljevi “Zone” su da na pozitivan način ukaže na postojeću društvenu netoleranciju prema LGBT zajednici, da od mržnje simbolično “oslobađa” javne prostore u Beogradu i u drugim gradovima širom Srbije i da doprinese pozitivnim društvenim promenama.

Takođe, s obzirom da su LGBT osobe deo društva u kome postoji nesumnjiva potreba za izgradnjom i jačanjem međusobne solidarnosti, kako one između različitih manjinskih grupa tako i solidarnosti i tolerancije u celom društvu, organizatori/ke svake godine deo ove akcije posvete ukazivanju na različite probleme u društvu i položaj drugih društvenih grupa i pojedinaca/ki. Na ovaj način oni/e žele da pošalju poruku da nasilje i mržnja u Srbiji ne smeju da budu tolerisani ni prema LGBT zajednici ni prema bilo kome, kao i da će se uporno i predano boriti, kako protiv homofobije i transfobije, tako i protiv svih oblika ksenofobije, rasizma, šovinizma i mržnje i netrpeljivosti prema različitim društvenim grupama i pojedincima. Prva “Zona slobodna od mržnje” je zato bila posvećena sećanju na stradalog francuskog državljanina Brisa Tatona, dok je prošlogodišnja akcija bila posvećena solidarnosti LGBT zajednice sa romskom zajednicom.

“Zona slobodna od mržnje” ove godine je posvećena antifašizmu, a šetnja u okviru “Zone” će biti organizovana od Trga Republike do Spomenika obešenim antifašistima na Terazijama u Beogradu.

“Zonu” zajednički organizuju Žene u crnom (ŽUC), Gej strejt alijansa (GSA), Gej lezbejski info centar (GLIC), Asocijacija “Duga” Šabac, Centar za kvir studije (CKS), Udruženje “Hestija”, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Savez antifašista Srbije, a pridružiće im se i druge organizacije i institucije.

Biće nam velika čast i zadovoljstvo da novinari/ke vaše medijske kuće prisustvuju akciji “Zona slobodna od mržnje” i medijski isprate ovaj događaj.

S poštovanjem,

Organizatori/ke Zone slobodne od mržnje

star
Oceni
4.37
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi