Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Opanak-predlog

Velikosrbijanci posrbljuju simbole Vojvodine

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Jedna i jedina, domovina Vojvođana
Jedna i jedina, domovina Vojvođana
Photo: Biberche

Članovi Odbora za ustavnopravni položaj Vojvodine profesori Slobodan Orlić i Branislav Ristivojević izradili su velikosrbijanski Nacrt odluke o izgledu i korišćenju zvaničnih simbola i takozvanih tradicionalnih simbola Vojvodine i dostavili ga pokrajinskom parlamentu

Kako piše list "Dnevnik", tom prilikom su pismenim putem zatražili od predsednika Odbora za ustavnopravni položaj Ištvana Pastora da sazove Odbor i da se otvori rasprava o dokumentu.

Grb Vojvodine, drugi ne postoji

Orlović i Ristivojević su podsetili Pastora na to da je, po odluci pokrajinskog parlamenta o sprovođenju novog Statuta, rok za donošenje pravnog akta o simbolima Vojvodine prošao još pre četiri meseca, 30. septembra.

Zvanični predlagači, Odbor za ustavnopravni položaj i Pokrajinska vlada, međutim, nisu ispoštovali odluku pokrajinskog parlamenta i dokument o simbolima nije donet do danas.

Novi Statut Vojvodine, koji je usvojen u maju prošle godine, naime, nije osporio postojeći grb i zastavu Vojvodine i uveo je, osim oficijelnih simbola, i tradicionalne, utemeljene na istoriji iz 1848. godine.

Po Nacrtu odluke koji su napisali Orlović i Ristivojević, koji ima 19 članova, simboli AP Vojvodine su zastava, tradicionalna zastava, grb i tradicionalni grb.

"Zastava APV jeste trobojka koja se sastoji se od crvene, plave i bele boje, odozgo nadole, položene horizontalno u srazmeri 1:8:1. U sredini plavog polja su, poređane ukrug, tri žute zvezde. Tradicionalna zastava APV je trobojka s horizontalnim poljima istih visina, crvene, plave i bele boje, odozgo nadole", navodi se u dokumentu u koji je "Dnevnik" imao uvid.

Velikosrbijanština No Pasaran
Photo: Biberche

"Grb APV je štit složen iz tri polja, dva uspravna i jednog položenog, na kojima su smešteni istorijski grbovi Bačke, Banata i Srema, gledajući sleva nadesno. U uspravnom polju levo smešten je istorijski grb Bačke - apostol Pavle na modroj, kraljevski plavoj boji stoji bosonog na zelenom polju ogrnut braon plaštom, sa zlatnim oreolom oko glave i drži u desnoj ruci mač bele boje sa zlatnim rukohvatom i odbojnicima za ruku, okrenutim nadole, a u levoj ruci drži knjigu crnih korica. U uspravnom polju desno smešten je istorijski grb Banata - na crvenom polju nalazi se uspravno postavljen zlatni lav okrenut nadesno sa sabljom u desnoj šapi. U položenom polju je istorijski grb Srema - u modrom, kraljevski plavom polju tri srebrne trake - reke Bosut, Sava i Dunav, ispod druge trake na zelenom polju odmara se jelen sa zlatnom ogrlicom oko vrata, a iza njega raste čempres", piše u dokumentu.

"Tradicionalni grb APV jeste grb iz 1848. godine s crvenim štitom na kojem je srebrni krst između četiri zlatna ocila, bridovima (ivicama) okrenutim ka stubu krsta. Štit je opasan otvorenim vencem sastavljenim od, s leve strane žirove grančice, a s desne strane maslinove, prirodnih boja koje su dole vezane plavom pantljikom. Štit leži na vojvodskoj porfiri (plaštu) s tri nabora, visećoj ispod zatvorene vojvodske krune, na dva dela razdeljene, koja pokriva srednji nabor porfire", navodi se u dokumentu.

Zastavom, tradicionalnom zastavom, grbom i tradicionalnim grbom AP Vojvodine se predstavlja APV kao autonomna teritorijalna zajednica Republike Srbije. Ti simboli ističu se uporedo sa zastavom Republike Srbije, kada je zakonom ili drugim propisom predviđeno isticanje zastave Republike Srbije.

star
Oceni
3.47
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak