Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Barajevo

Antifašistički letnji kamp

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Nakon uspešno održanog prvog Antifašističkog kampa u leto 2013. godine u organizaciji SUBNOR-a Beograda i SKOJ-a u Bojčinskoj šumi, ove godine organizuje se drugi po redu Antifašistički kamp s novim programima, novim aktivnostima, novim predavačima, novim entuzijazmom i željom da ova manifestacija u budućnosti postane masovan skup koja će okupljati slobodarski orijentisane i progresivne ljude ne samo Srbije već i regiona bivše SFR Jugoslavije, kao i celog Balkana

Drugi Antifašistički letnji kamp održaće se od 8. do 11. avgusta 2014. godine u opštini Barajevo.

Upravo ovoj opštini pripada selo Vranić koje je poprište jedno od najzverskijih četničkih zločina. U noći između 20. i 21. decembra 1943. godine, četnici Draže Mihailovića okupili su se u susednom selu Jasenku i, podeljeni u tri grupe, mučki upali u selo Vranić i zverski, na spavanju, poklali čitave porodice partizanskih saradnika.

Epilog ovog stravičnog četničkog zločina je 68 srpskih žrtava, među kojima: 35 žena, 7 lica starijih od 60 godina, 15 dečaka i devojčica mlađih od 17 godina. Među njima najmlađa Katarina Ilić, petomesečna beba, bila je jedno od dvoje dece koja su ubijena u svojim kolevkama. Četiri devojčice bile su pred svojim roditeljima silovane pa zaklane, a jedan mladić je bio kastriran pa zaklan. Silovanja je između ostalih vršio i jedan četnik koji je među svojom ravnogorskom sabraćom bio omiljen pod nadimkom „ustaša“. Pored 67 meštana, čezdesetosma žrtva bio je i mladić Boško Joksić nedavno mobilisan od strane četnika koji je shvativši da se sprema pokolj odbio da učestvuje u udruženom zločinačkom poduhvatu. Četnici su ga ubili na licu mesta. U Barajevu je sahranjena i dr Saša Božović, partizanski lekar, hmanista, pisac i nosilac Partizanske spomenice. Čitaocima starijih generacija najpoznatija je kao autor knjige "Tebi, moja Dolores" , koja je 1980. proglašena za najčitaniju knjigu u bibliotekama Srbije, i dostigla tiraž od 70.000 primeraka. Knjiga potresno i slikovito govori o ratnom vremenu (1941-1945) iz perspektive učesnika partizanskog pokreta dajući uverljivu, potresnu priču o ljudskoj patnji, bolu i nesreći.

Osnovni cilj kampa je dizanje antifašističke svesti, posebno među mladim ljudima koji su izloženi sveopštoj političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i obrazovnoj degradaciji. Mladim ljudima se preko medija, zvaničnih institucija, škola, fakulteta itd. servira lažna istorija, u kojoj se neretko oslobodioci nazivaju okupatorima i zločincima, dok se sa druge strane naci – fašistički okupator, kao i kolaboracionisti, rehabilituju, kako bi se predstavili kao nevine žrtve.

Takva situacija nije slučajna, ako se zna da su pored antifašističke borbe narodi Jugoslavije imali i korenitu društvenu transformaciju, koja je donela jedan novi i progresivniji sistem, društvo mnogo više po meri čoveka, u kom je svaki pojedinac imao pravo na rad, krov nad glavom, bio zdravstveno osiguran, mogao je da se školuje, kulturno i egzistencijalno uzdiže…

Narodnooslobodilački rat (NOR) i posleratnu izgradnju upravo su najvećim delom izneli mladi ljudi, koji su stvarili društvo koje je prethodnim generacijama bilo nezamislivo. Zato kamp i jeste primarno, ali ne isključivo, posvećen mladim ljudima.

Tokom trajanja kampa organizovaće se predavanja i radionice, biće to prilika i da se mlade generacije upoznaju sa borcima NOR-a koji će izneti svoja sećanja, utiske i pouke iz nemilosrdne borbe koju su vodili i trijumfalno okončali.

Antifašistički letnji kamp će se baviti i drugim važnim i aktuelnim temama. Organizovaće se radne akcije koje će imati za cilj dizanje ekološke svesti kao i svesti o važnosti solidarnosti i dobrovoljnog rada. Borba protiv fašizma nema alternativu. Ta borba i u našem društvu danas dobija novi smisao i novu aktuelnost.

star
Oceni
4.00
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak