Stav
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (33)

Njegoševa Crna Gora je današnja Republika Srpska

Jedan narod, jedna vjera, jedna istraga

Crna Gora o kojoj Njegoš pjeva je zemlja jedne vjere i jednog naroda. To nije današnja Crna Gora (ona je srećom, nešto sasvim drugo) – to je Republika Srpska. Naravno da Njegoš nije blagonaklono mogao gledati na Turke, od kojih je herojski branio zemlju, ali moraju li se u crnogorskim školama njegove formulacije o islamu učiti kao sveto pismo? Nije li nekritičko čitanje "Gorskog vijenca" malo nezgodno u viševjerskoj i višenacionalnoj zajednici kakva je današnja Crna Gora, u kojoj petinu stanovništva čine muslimani?

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (33 poslato):

Dobar tekst i još bolja odluka crnogorske skupštine!
Krik_Naglas Objavljeno: 09.12.2013 - 19:58
Palac gore Palac dole
5
Andrej prijatelju i brate Crnogorski, nedavno se haman poklasmo oko Njegosa na ovom portalu, (mislim figurativno) ali zbog vrlo slicnog, ako ne i istog iznesenog stava. Respect!

A Crna Gora? Pa u Crnoj Gori, kao da je neko ludilo zavladalo, ako je ikad bilo drugacije...samo sto je sada ovo pozitivno prevladalo. Svaka cast gradjanskoj i pozitivnoj Crnoj Gori! Lijepa, ljudska i pozitivna vijest iz okruzenja, u danima crnjaka i katastrofalnih politickih i ljudskih odluka. Kapa dole!
VatrogasacMirko Objavljeno: 09.12.2013 - 20:52
Palac gore Palac dole
3
Njegos i njegovo doba nisu za poredjenje sa danasnjicom. Niko danas ne bi krenuo u nekakvu borbu protiv muslimana zbog Njegosa, a ni danasnji Turci nisu kakavi su bili kao osmanlijski okupatori u Crnoj Gori.
Zato, napustiti Njegosa kao crnogorsku epsku tradiciju iz politicke ispravnosti, ima po meni istog smisla kao sto bi bilo ne spominjati doba robovlasnistva u Americi da se ne bi zamjerilo jugu Amerike.
Far fetched.
bbuja Objavljeno: 09.12.2013 - 22:27
Palac gore Palac dole
0
"Ja sam bolji, čuj, Vlaše, od tebe,
bolja mi je vjera nego tvoja!
Hata jašem, britku sablju pašem,
kapetan sam od careva grada,
u njem vladam od trista godinah;
đed mi ga je na sablju dobio
đe su carstvo sablje dijelile,
te mu tragu osta za gospodstvo".
duschmann Objavljeno: 09.12.2013 - 22:38
Palac gore Palac dole
-3
Mislim da ovakav tekst nije dobar put za savremeno razmišljanje o Njegošu. Taj čovek je bio državnik koji je započeo, u operativnom smislu, formiranje države Crne Gore. Njegovo pesništvo jeste, kratko rečeno, zastarelo, beznadežno lokalizovano i u prostoru i u vremenu. Zato je razumno Njegoševu poeziju marginalizovati, na uštrb Njegoša državnika. I u formiranju državnih institucija, i u suzbijanju verske moći u korist države.
mixiz Objavljeno: 10.12.2013 - 00:01
Palac gore Palac dole
-1
@ bbuja

Niko danas ne bi krenuo u nekakvu borbu protiv muslimana zbog Njegosa,...

Ne bi li? Kao sto nije i 92?
Jednom ste me zajebali momak i nikad vise.
Uostalom, jeb'o te Njegoš, onako figurativno, a sve u stilu crnogorsko-epske koljacke tradicije.
herzog96 Objavljeno: 10.12.2013 - 06:12
Palac gore Palac dole
4
@ duschmann

"Ja sam bolji, čuj, Vlaše, od tebe,
bolja mi je vjera nego tvoja!
Hata jašem, britku sablju pašem,...Plitkouman pokušaj, dušmanine. Da si bar pokušao sa nečim "žešćim", ovo nije ni za ukor razrednog starješine, čak i po sadašnjim civilizacijskim normama. Obično kabadahijsko kurčenje, nista više.
Nadji bolan nešto gdje i "naši" opjevaše masovna klanja "Vlaha", i gdje se takve stvari forsiraju kroz kulturu, školu, svetkovine i državne praznike, onda ćeš nas s pravom sjebat', k'o pravi dušmanin. Ne brukaj se sa ovakvom limunadom.
herzog96 Objavljeno: 10.12.2013 - 06:48
Palac gore Palac dole
4
Vise se moze naci primjera koji dokazuju da je Njegos teski nacionalista nego da je dobar pisac.Evo samo u citiranom dijelu spominje "hata" i "godinah" .Dopisano H ne koristi se ni u jednoj rijeci i dopisuje ga samo da bi povecao mrznju i naznacio one koje treba istrijebiti a sa druge strane pise "odza" i namjerno izostavlja H.Zasto?Je li to odlika dobrog pisca ili politicara?
Cestitam na tekstu i onim koji u CG jos uvijek drze do cojstva i koji se ne vode Kjlusturicom,Vucicem,Do Dikom i njihovom mrznjom koja ih podtice.
caze Objavljeno: 10.12.2013 - 07:30
Palac gore Palac dole
1
Njegoš se okušao i u ljubavnoj poeziji - tragičnoj, kao Šekspir. Ljubavnici i kod njega smrću plate svoju drskost da vole nekoga koji nije po volji moćnima:

Mujo Alić, turski kavazbaša,
odveo nam Ružu Kasanovu
i utekâ s bratom najmlađijem.
Evo ima više no godina
otkâ nesto među sobom glave.
Ali ko bi mogâ pomisliti
da će uzet Srpkinja Turčina?
Ema kad čuh e ode u Turke,
već kud kamo ne bi razmicanja,
no za njima u potoč pođosmo.
Na Simunji stigosmo svatove,
te ubismo obadva Alića,
a kroz Turske nesrecnu nevjestu.
registrovan Objavljeno: 10.12.2013 - 09:26
Palac gore Palac dole
0
Gospodine Nikolaidis,
Prvo da rečem nešto o ideji praznovanja Njegoševog rođendana.
Sasvim je dovoljno da se u povodu (jubilarnih godina) njegovog rođenja održi neka kulturna manifestacija, a proizvođenje u novi državni praznik je po meni višak i glupost.

U vrijeme kada sam ja pohađao te škole (dvije decenije prije vašeg rođenja) u kojima je izučavano Njegoševo djelo, akcenat je davan upravo na ono umjetničko, pjesničko a nikako na nacionalno ili vjersko.

U tom djelu (“GV”) nijesu ni nastavnici ni đaci prepoznavali dio istorije, a nastavnici su đeci to odmah i obavezno stavljali do znanja.

“Prepoznavanje istorije” kojega je bilo kod omladine je minuli rad njihovih roditelja a nikako školskog sistema.

Tako je bilo od 1946. do 1963. kada je postojala prava Jugoslavija, a već od 1963/64 počinje novo „čitanje“ i tumačenje pa i dizanje Njegoša na pijedestal koji mu ne priliči za XX vijek.

Već sam više puta napisao da je (za mene) Njegoš bio pjesnik prošlosti i u XIX vijeku, da u njemu ne treba tražiti sadašnjost a još manje recepte za budućnost.

Za zloupotrebe koje su se događale u Crnoj Gori, Srbiji i BiH (genocidna Republika Šumska), nije kriv Njegoš već uzavrela krvca u nečijim glavama.

Postoje brojni dokazi da su pod i firmom naopakog tumačenja Biblije ili Kurana počinjeni stravični zločini. Ne znamo da li su autori tih djela imali baš takve namjere.

Međutim, Njegoš nije bio samo pjesnik, nego i državnik i vrhovni vjerski poglavar.
Njegovu djelatnost državnika i vjerskog poglavara je teško razdvojiti ali pjesnička djelatnost se može izlučiti i posebno analizirati i tumačiti u sklopu ondašnjih prilika a nikako u sklopu današnjih međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori i šire.

Nije teško (a za mene ni sporno) da se u školama “odbace”, preskaču “sporni” stihovi ali onda treba da bacimo i kompletnu deseteračku poeziju svih ciklusa.

Vi ste gospodine Nikolaidis sve Srbe i Crnogorce u Crnoj Gori strpali u “pravoslavne nacije” a dobro znate da među Crnogorcima ima zavidan broj ateista.

Zaboravili ste da podsjetite da u Crnoj Gori, osim Bošnjaka i Bošnjačke partije, postoje još neki građani islamske vjeroispovjesti, Muslimani kojima je Crna Gora a ne Bosna matična država.

To što se oni nijesu glasnuli ne znači da oni podržavaju praznovanje Njegoševog rođendana, nego da nemaju podjednake uslove da se oglašavaju putem javnih sredstava informiranja.

Mauzolej nije izgradio Meštrović, on je projektant, već ga je gradila cijela Jugoslavija iliti Južni Slaveni, a najviše cijela Crna Gora.
Veoma je teško iz današnjeg ugla procijeniti da li bi Crna Gora danas postojala da nije bilo Njegoša.
Svaki onaj koji to želi da tumači, mora da uzme u obzir Njegoša državnika i vjerskog poglavara, a ne da u prvi plan stavlja pjesnika.

Potražnja (potjera) za (“istorijskim”) događajima opisanim u Gorskom vijencu je nastala za vrijeme rata (agresije) u BiH. Epilog: Fabula frasa < = > tabula rasa.

Ne mogu da se složim sa vašim izjednačavanjem Njegoševe Crne Gore sa “Republikom Srpskom”.

To što se genocidna Republika Šumska (Srpska) trudi da za svoj način postanka nađe uporište u Njegoševoj Crnoj Gori nije kriv Njegoš.

Njegoševa (ona virtuelna) Crna Gora u književnim djelima i ona u kojoj je živio i njome rukovodio nijesu iste. To ne može niko da dokaže.

Republika Šumska (Srpska) nije virtuelna, ona je stvarna i u njene temelje jeste ugrađen genocid.
U temelje one realne (stvarne neknjiževne) Njegoševe (Petrovića) Crne Gore nije ugrađen genocid niti (do sada) za to nađeni dokazi.

Vi ste svojevremeno predlagali ukidanje “Republike Srpske”. Ja se slažem da se ukinu njene suvišne ovlasti.

Ja bih vas, gospodine Nikolaidis nešto upitao.
Dvije stranke koje ne prebacuju 25% poslanika u parlamentu su uspjele da na odboru spriječe dolazak jednog prijedloga izmjene zakona pred poslanike.
Znate li još neku državu u okruženju (ili u Evropi) đe je to moguće?
Da li je to moguće u državi đe navodno vlada diktatura (većine)?

Socijaldemokratska partija (čijeg predsjednika savjetujete) nije počela saradnju sa strankom Don Mikelija samo po pitanju Njegoševog rođenja, već imaju još zajedničkih nastupa.

Don Mikelijeva (Pozitivna) partija ne isapunjava sve uslove da dobije atribut "građanska" i vi to znate, a ipak ste je tako krstili.

Gospodin kojeg savjetujete je izjavio da u Crnoj Gori “ne postoji medijska mafija” iako mu je ista svakodnevno defilovala ispred nosa.

Prekjuče je sjedio za stolom zajedno sa eN-Ve-O-vkom plaćenom od Miška Kesedžije i Željka Govečeta, onom istom koja je (“gola”) trčala za Vladimirom Bebom Popovićem da zaviri u njegov tanjir.

Za Crnu Goru 1991/92 rekoste:
Oni koji se sjećaju Crne Gore iz tog vremena, znaju da je to najgora od svih mogućih Crnih Gora.
To bukvalno znači da je bila gora i od one “Njegoševe” i od “Republike Srpske”.

Ja mislim da je ipak ona iz 1913. bila najgora, ako baš moramo da pravimo to poređenje.

U to vrijeme su činjeni zločini a većina počinilaca nije imala pojma o Njegoševim književnim djelima, niti su znali šta u njima piše, niti im je trebao nečiji obrazac.

Protjerivanje i ubijanje Albanaca muslimanske vjere i pokrštavanje Albanaca katoličke vjeriospovjesti (u Metohiji) nema “uporište” kod Njegoša u “Gorskom vijencu”.
Sentinel26 Objavljeno: 10.12.2013 - 12:05
Palac gore Palac dole
1
1 2 3 4 next ukupno: 33 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
Ambrozija22 07.12.2019 - 12:21
Zar kalvarija grada treba biti opravdanje za fasizam ????
Ja sam mali balija, moj je Tito Alija
comment
Ambrozija22 07.12.2019 - 12:20
Sarajevo je napafano sa posljedicama daleko tezim nego sto je dozivio Dubrovnik. Ali, na njegpvim ulicama ...
Ja sam mali balija, moj je Tito Alija
comment
pizza_stolnjak 07.12.2019 - 11:04
[quote]Sinoc su gradjani Dubrovnika propali u sve krugove pakla.[/quote] Dubrovnik je napadan, bombardiran i razaran od: a) ...
Ja sam mali balija, moj je Tito Alija