Stav
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (40)

Bolja prošlost

Jugoslavenstvo prije i poslije Jugoslavije

Jugoslavija je u svoje doba zaslužila međunarodno priznanje zahvaljujući borbi protiv fašizma, otporu staljinizmu, politici nesvrstanoga pokreta u kojem se okupilo više od milijarde stanovnika planete – među kojima je ta naša bivša država imala doista značajno mjesto, važnije neko ikad u povijesti Južnih Slavena. Bilo bi štetno i nedostojno odbaciti sve to na smetlište povijesti. Sama povijest može kazniti onoga tko to pokuša

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (40 poslato):

Ne samo da smo rasturili Jugoslaviju, nego je nikada nismo ni uspjeli izgraditi. Prava Jugoslavija, koju nikada nismo imali, bi bila ravnopravna zajednica ... bla bla ne samo na papiru, nego bi u njoj vladalo istinsko zajedništvo i posvećenost zajedničkom prosperitetu.
Cijela povijest Titove Jugoslavije je bila nadjebavanje kokošarskih plemena - tko će kome uvaliti kajlu, oteti veći dio iz zajedničke blagajne, itd. Zato je bilo lako i izbrisati Jugoslaviju s karte svijeta.
Čak smo i jugonostalgiju izgradili na ledini mitologije jer da smo je počeli graditi razumom vidjeli bi svoj ružni odraz u ogledalu i svoje pravo mjesto u svijetu.
Tengo_Kawana Objavljeno: 18.03.2013 - 13:15
Palac gore Palac dole
7
stribor
Procitaj kako se zivjelo u Jugoslaviji u 70-tim i 80-tim godinama proslog vijeka!
"Cim tko manje uci i zna,time je bjesniji Hrvat ili Srbin!
inter Objavljeno: 18.03.2013 - 13:17
Palac gore Palac dole
15
Paradigmatična tekst i autor.

Opća osnova (korisno podsjetiti i potaći na to) (1) + ponešto korisno novo (npr. da se je Ante Starčević natjecao za radno mijesto nastavnika u srpskoj školi) (2) + onaj neizbježni dio romantizirane i prilično dezorjentirane smjese (3) koja podosta gnjavi (1) i (2).

Šta je (3)?

Npr. slično ovome bitno doba i ambijent 1980. U ljeto 1980. u Dubrovniku još uvijek svejugoslavenske i vjerojatno najveće i kao nikad i svjetske Dubrovačke ljetne igre. Najveća parada svega toga, umjetnost i kultura, među najboljim od svega što Matvjeveć iznosi. I on tamo danima, supruga i kćerka i više, i lani, blisko sa umjetnicima i ostalim. Osim parade puno ih radi, komunicira itd. umjetnički, kultura, rasprave, ugoda. Uz glavni program prvi put i dopuna programom kao evropski dani mladog teatra, s prvom ligom iz SFRJ i Evrope, već afirmiranom ne samo kao mladi nego i od evropskog i sfrj najrecentnijeg djela ocijeno kao vodeća nova kazališta i pojave, u prvom redu jedina dva evropska kazališta na otvorenom - Kugla glumište iz Zagreba koja zbog karaktera igara i svega najvaljeno radi veliku predstavu na otvorenom tu i tim povodom te nizozemska grupa Doeg Trup koja za tu priliku kao poprilično novu adaptira svoju renomiranu predstavu. Dodatno dolazi do suradnji i u očekivanju tih dviju udarnih predstava na otvorenom se rade razne uvodne najave i animacije danima prije.

Najprije nizozemska predstava izazove veliko najšire iznenađenje, čuđenje i poštovanje. To pojačva zanimanje za predstavu "Ljetno popodne" Kugla glumišta, koja protiče na raznim prostorima i završava kao veliki spektakl u jednoj uvali.

Sveopće reakcije su odševljenje, čuđenje, poštovanje. Matvejević je jedan od najvećeg mnoštva domaće i strane eminentne gospode. Renomirani žiri jednoglasno daje glavnu nagradu Orlando (daje se pojedincu, auotru ili izvođaču) Dunji Koprolčec kao jednoj od autora i koja igra glavnu ulogu u toj predstavi.

Bez obzira na činjenicu što su na dnevnom redu upitnici umiranja glavnih (Kardelj, Tito, Krleža ...) i ostala pitanja, sve je vrh zadovoljstva i svega, uključujući i nas koji smo uobičajeno za to ispustili dušu, gladni, žedni, s niti pola dnevnica i nema za put pa se stopira, jer je uspješno obavljen veliki posao, proširena svjetska suradnja i sve.

I onda brzo kreće ono drugo, sve slično nekim drugim sličnim tamnim stranama toga, a od kojih je neke (npr. u vezi pjevača Vice Vukova) odlično obradio i opisao sada glavni i odg. urednika e-novina Petar Luković. Ubrzo cijeli kulturni mainstream SFRJ, uključujući najozbiljnije, naprosto divlja i šta sve ne radi sve zbog - kako je moguće da se takve uopće pušta da žive a ne dati im glavnu nagradu, iako je Kugla glumište već 3 godine, od jeseni 1977. i predstave "mekani brodovi" non stop i po SFRJ i od najrecentnijih evropskih časopisa i struke veoma uvažena pojava, čak bi se moglo reći najuvaženija, radi predstavu za predstavom i igra ne mijestima gdje nije nitko, to gleda baš najrazličitije publike kao nikad tako i jako puno ...

Matvjević je samo jedan od više onih koji su jako puno pisali i ulazili u sve, ali slično buri oko "Grobnice za Borisa Davidoviča" prije toga, filma "W.R. Misterije organizma" 1971. i raznom su on i svi disciplinirano propustili sve, ni A ni B, ništa.

Naravno da su upućeni, znali non stop, da je Kugla glumište iz SC-a u Zagrebu istjerao veliki intelektualac Vjeran Zuppa, koji je diplomirao jugoslavistiku 1996. dok oni koje istjeruje kao studente među sobom imaju najbolje studente raznog, s raznim ostalim dodatno, pa naravno i ta umjetnička strana.

I nakon 30 u nekim sličnom prigodama se skupimo i nakon sfrj i post sfrj i bura i oluja po raznm stranama svijeta podosta uviđamo da je bitno isto ka tada, prije toga, iza toga ... Isti isto. Npr. i kada nas je hrpa prvi put razmatrali ni blizu nismo utvrdili niti znamo tko je koje nacionalnosti, mješavine, pravog imena, zanimanja, da li je bio formalno brak ili ne i jako puno sličnog. Matvejević i razni i kao polustranci znaju sve, ali kako? Npr. pred bure i rat djele zadnji put jugoslavenske novniraske nagrade valjda 1989. ili 1990., uz veliku medijsku pompu u hotelu Esplanade u Zagrebu.
Glavmno nagradđeni, valjda beogradski novinar Trninić ili tako nekako, uz pomoć onih koji uručuju, drži govor zahvale u ime nagrađenih i slično Matvejeviću ističe prednosti miješanja i konkretno navodi:
- u tom ambijentu i hotelu i nešto konkretno a pogrešno jer su hotel kao vlasnici gradili Bosanci Mujčić, čiji potomak Tahir je javna osoba, dok iznosi neke Austrijance
- Oliver Mlakar kao Hrvat, a on Slovenac, čini mi se rođen u Srbiji
- Lazo Goluža Srbin, a on Hrvat
- i tako razno, sve pogrešno, a i nepotrebno forsiranje.

Bože, oslobodi nas svih pretjeranih gesta. Pokušali smo sami ali što smo više uspjeli to nas više udaviše.
apgradapap Objavljeno: 18.03.2013 - 16:44
Palac gore Palac dole
-1
Balkan, Balkan unter alles (ispod svega) - fantom slobode u potrazi za ništa kreće

Fantom slobode po stoti put gine kad bitka mine
i opet se rađa usred beskraj krađa iz mlađa s lađa.

Napredak praši punom parom linijom starom,
napadi za napadima na sve što se tiče i miče.

Fantom oklijeva i čeka. Rijetka je prilika meka
bez išta do ništa. Davno je u hladu jeo čokoladu.

Fantom slobode vidi - sad igra smeće, pa kreće.
Prilika samo takva u nezgodi, svo smeće vodi

ka slobodi da bilo šta za napredak podvodi,
u proboje i napade na sve kreće svo smeće.

Ispod svega Balkan miče bedra napinje jedra.
Tišina uši para, ne viče se ni kara, ništa obara.

U toj zgodi ka slobodi fantom gmiže i stiže,
bez išta do ništa. Ništa bez išta obara i kara.

Balkan, Balkan ispod svega, vidi njega, je ga.
Ga ga, moja draga. Od nemila do netraga, ga.
apgradapap Objavljeno: 18.03.2013 - 22:39
Palac gore Palac dole
0
Da je bila toliko dobra ne bi propala.
Valentin Objavljeno: 19.03.2013 - 00:23
Palac gore Palac dole
-8
Bila je dobra. I više od toga.
Živeo sam u njoj preko 30 godina pa valjda znam šta pričam!
ajemsasa Objavljeno: 19.03.2013 - 03:53
Palac gore Palac dole
9
Sj. Koreja je isto nekim njenim građanima dobra...
(predsjednik i šira obitelj, oficiri sa obiteljima,...)
Kockasti Objavljeno: 19.03.2013 - 07:11
Palac gore Palac dole
-10
I Hrvatska je dobra za 200 obitelji.


Dvjesto obitelji je ipak vrlo mala glasačka moć...
Kockasti Objavljeno: 19.03.2013 - 07:47
Palac gore Palac dole
-8
Al se zato kupi 20 medija
tesnjak Objavljeno: 19.03.2013 - 07:52
Palac gore Palac dole
10
Al se zato kupi 20 medija


"Pametni znaju čemu služi" - internet. Njega je malo teže kupiti...

te glasačko tijelo koje čine radnici u fabrikama i poduzećima koje je familia privatizirala.


Glasanje je anonimno, čist sumnjam da će nezadovoljni radnik glasat za gazdu. Mislim da je veći problem partitokracija, zapošljavanje u NEprivatnim poduzećima, ustanovama, agencijama,.... po partijskim/stranačkim ključevima. To je već značajno glasačko tijelo.
U Hr, da netko obeća da će povećati plaće u državnim firmama i raznorazne mirovine, sigurno dobiva izbore.
Kockasti Objavljeno: 19.03.2013 - 08:35
Palac gore Palac dole
-5
1 2 3 4 next ukupno: 40 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
tesnjak 26.10.2020 - 11:08
mungos, svaka vakcina ako je odobri i preporuči Svjetska zdravstvena organizacija, za mene je prihvatljiva
Vrh "Herceg-Bosne" osuđen na 111 godina
comment
tesnjak 26.10.2020 - 07:48
Sretno Agy.
Vrh "Herceg-Bosne" osuđen na 111 godina
comment
mungos1 24.10.2020 - 12:44
Ambrozija22 Objavljeno: 23.10.2020 - 23:20 Ruku na srce,da li bi ti to ...
Vrh "Herceg-Bosne" osuđen na 111 godina