Stav
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Buđenje iz ravnodušnosti

Vraćanje Sarajevu

Nije bilo pitanje političkog stava, još manje ideološkog, u vezi sa katastrofom koju smo doživljavali u Sarajevu i sa Sarajevom, nego je bilo pitanje totalne ljudskosti – ljudskost je bila u prvom redu u pitanju. I ako je tako, onda nisi morao da imaš misao i stav, morao si očajavati nad onim što se dešavalo u Sarajevu. E, sad, je li očajavanje program? Nije! Je li očajavanje ljudskost? Jeste! U tom trenutku, za mene, ono je bilo kriterijum, kriterijum ljudskosti. Ne program, koji je potreban, ja ga ne negiram, ali očajavanje je bilo nužno! Ja sam gledao ljude ravnodušne, ja dolazim iz sredine koja je bila ravnodušna i koja je i sada ravnodušna prema nekim stvarima koje su se dešavale u ovoj zemlji na svega sto, dvesta kilometara od njih. I glavni razgovor je bio oko toga da ga probudim iz te ravnodušnosti, da ga prizovem natrag. Mogu li to učiniti isključivim političkim govorom? Ne! Mogu da mu kažem svoju misao, ali šta od njega zahtevam? Zahtevam da on progovori. Kako da progovori? Pa da mi kaže nešto iza čega stoji živa egzistencija čoveka, umirućeg pod ovim svodom. Jer, svi ti koji su ravnodušni, to su besmrtnici. Treba ga podsetiti da je smrtan!

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (3 poslato):

Nije bilo pitanje političkog stava, još manje ideološkog, u vezi sa katastrofom koju smo doživljavali u Sarajevu i sa Sarajevom,...

Dobri covjek, Radomir Konstantinović. Iako je bio postedjen ratnih stradanja, ipak je dozivljavao i prozivljavao katastrofu Sarajeva kao da je u njoj osobno ucestvovao. I tu je apsolutno u pravu: ne postoje tu "moja" i "tvoja tragedija", svi smo prosli kroz jednu, zajednicku tragediju, koliko god nam nacionalisti ne dozvoljavali da to osvijestimo.
reader8532 Objavljeno: 20.04.2012 - 18:53
Palac gore Palac dole
11
igornovak
Ama, u redu je, sace cike u belom, samo se malo strpi i prestani da jedes zavesu...
beranjan Objavljeno: 22.04.2012 - 05:40
Palac gore Palac dole
0
Da hoće proći ovi izbori u Srbiji pa da se isti dan prestanu javljati ovi klonovi što od cijelih novina čitaju samo onaj baner na vrhu.
tesnjak Objavljeno: 23.04.2012 - 08:34
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 3 | prikazano: 1 - 3

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
Ambrozija22 29.05.2020 - 19:21
Dje si,@svibanj,kuco stara ! Drago mi je da si tu.
Suze i gusle
comment
svibanj 29.05.2020 - 16:58
[quote]Ambrozija22 [/quote][SM007PIC][SM007PIC][SM007PIC] Zar e-novine opet rade? Neunistive? [SM024PIC]
Suze i gusle
comment
Ambrozija22 28.05.2020 - 12:28
Bozo Ljubic radi i govori tocno ono sto se od njega trazi i ocekuje. Laje i ...
Suze i gusle