Stav
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (18)

Na vest o smrti Ante Markovića

Osmeh koji je zračio nadom

Ante Marković je doživljavan i označavan kao najozbiljnija opasnost po rastuće nacionalne projekte i već u drugoj polovini 1990. godine ka njemu se usmeravaju najpreciznije nišanske sprave ubojite propagandne mašinerije. Njegovo istrajavanje na odbrani multinacionalne i multikonfensionalne zajednice, kakva je bila SFRJ, čak ni protivnike nije ostavljalo ravnodušnim. Umro je samo jedan dan pre najvećeg praznika bivše države, čije je raspadnute temelje pridržavao dok su drugi na njih jurišali iz svih oružja

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (17 poslato):

ANTE,HVALA TI ZA GODINU NADE KOJU SI NAM PODARIO.MOGAO SI I VIŠE ALI MI TO NISMO ZASLUŽILI.
NEKA TI JE VEČNA SLAVA I HVALA!
zlatarac Objavljeno: 28.11.2011 - 14:25
Palac gore Palac dole
11
Simbolika odlaska sa životne scene dam uoči praznika koji i sada priznajem za jedan od retkih praznika zemlje koja nam je nekada bila domovina. Veoma dobro, kolega Zukiću! Gospodinu Markoviću, poštovanje.
bgkik Objavljeno: 28.11.2011 - 14:52
Palac gore Palac dole
10
Zukiću majstore....
aramis011 Objavljeno: 28.11.2011 - 18:09
Palac gore Palac dole
5
Ipak su primitivne udružene džukele pobedile. Posledice gore od tri Jasenovca.
srdjababic Objavljeno: 28.11.2011 - 18:33
Palac gore Palac dole
10
Josipa Broza i Ante Markovića-sećaćete se,pravićete ih od blata-ali,ovo je zemlja,gde mafijaško-tajkunsko-pljačkaška opcija ima prednost...narod nije bitan-a i otupljen je već dovoljno nacionalističko-šovinističkim frazama(vlast-Crkva-tajkuni,ostaci bagre iz ratova 90-ih..)-idealno tlo za korupcionaštvo i totalno osiromašenje Titovi opštenarodnoodbranaca(ni ne znaju više,šta je to).Pljujte samo i dalje na ideologiju bratstva i jedinstva-za par desetak godina ćete doći valjda k svesti...biće kasno-jedina uteha,ako 2012 bude propast sveta-crni humor(opet,srbi da napakoste i drugima)...Srbijo,moja Srbijo...
instantsrb Objavljeno: 28.11.2011 - 18:58
Palac gore Palac dole
7
Bio je posljednja nada za opstanak Jugoslavije kao civilizirane evropske zemlje.
Rat protiv primitivizma smo,na zalost,izgubili.
Slava mu,pocivao u miru.
zverco Objavljeno: 28.11.2011 - 20:45
Palac gore Palac dole
8
Stipe Mesić: Milošević je htio ubiti Antu Markovića, politikaplus.com, 28.11.2001.

Mesić napominje da je situacija s početka 90-ih bila itekako komplicirana, te da je velikosrpska politika bila spremna maknuti s puta sve koje je smatrala prijetnjom:

"Još ću vam nešto reći, a tiče se raketiranja Banskih dvora. Tada smo se dogovarali da se u Banskim dvorima nađemo Tuđman, Ante Marković i ja. Marković je bio u teškoj situaciji jer niti jedna savezna institucija nije funcionirala. Sva trojica smo se telefonski dogovarali. Ali smo napravili previd, svi smo zaboravili da nas se prisluškuje, a nažalost tada su zakazale i neke službe. Tuđman, Ante Marković i ja smo se našli na ručku i tako smo još malo ostali nakon ručka i sjedili i tada je došlo do raketiranja. To znači da je Milošević želio ubiti nas svu trojicu. Da je ubijen Ante Marković, na njegovom mjestu bi bio Aco Mitrović, da sam ja ubijen, mene bi zamijenio Dobrica Ćosić, a ubojstvom Tuđmana u Hrvatskoj bi nastao kaos. Milošević je planirao unaprijed, jer je očito da se tu išlo na nas trojici. Milošević ga je očito dožljivavao kao branik, odnosno zapreku njegove agresivne politike"
reader8532 Objavljeno: 28.11.2011 - 21:27
Palac gore Palac dole
8
Mnogo puta u komentarima sam, sa razlogom, pominjao Antu Markovica. On je, bez dileme, jedan od vrlo rijetkih politicara poslije Tita, koji je bio tolikog formata da mu nisu trebala petljanja i prevare, nego cisti potezi i dosljednost.

Bio je uvijek vrlo jasan, konkretan, karakteran, cestit.

Zao mi je sto je otisla politicka i ljudska velicina koja je bila onako brutalno sprijecena u stvaranju kvalitetnog, naprednog drustva u onoj toliko jedinstvenoj zemlji, Jugoslaviji.

Covjek koji je gotovo prepolovio vanjski dug Jugoslavije, koji je umnogostrucio devizne rezerve, koji je domacu valutu stabilizovao i preporodio kao konvertibilnu valutu.

Covjek koji je nastupao srdacno, sa osmijehom na licu, bez napada, bez prijetnji, bez mitova, bez mrznje.

Antu Markovica posebno cijenim i postujem jer nije dopustio ni u jednom momentu da bude upotrijebljen u nacionalne svrhe, a upravo ta upotreba je bila popularna disciplina mnogih u tom vremenu nacionalnog ludila, ne bih govorio da su se i mnogi clanovi njegove stranke "pokazali" i - cim su vidjeli da Markovic nece pobijediti - presli u nacionalisticke stranke.

Markovic je ostao dosljedan.

Mogao se samo nasmijati lazovima i petljancima u lice.

Neka je laka zemlja Anti Markovicu.
just4peace Objavljeno: 29.11.2011 - 01:35
Palac gore Palac dole
9
Mesic nesto komentarise???Zemljo otvori se.Ante je imao ideju samo ju je prezentirao na pogresnom mjestu u BiH.Trebao je krenuti od Slovenije do Makedonije a za BiH nije trebao da brine.Nego,prosli izbori u Sloveniji,Hrvatskoj a onda ajmo u BiH da sacuvamo Jugu.Suplja prica.Namjere su bile postene ali se je zakasnilo nekoliko godina.
Milan1964 Objavljeno: 29.11.2011 - 01:43
Palac gore Palac dole
-3
Uvek ću pamtiti njegov dolazak u Dom Sindikata na konvenciju reformista , kada je cela sala ustala i aplaudirala iskreno i frenetično... On se nije uzneo, ostao je dostojanstven i sjajan... SLAVA MU

ZBOGOM GOSPODINE!
ibretnica Objavljeno: 29.11.2011 - 02:43
Palac gore Palac dole
3
1 2 next ukupno: 17 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
Ambrozija22 07.07.2020 - 08:24
Da parafraziram dobrog Tina,tebe raduje stetocinstvo ljudi u svemiru. Toliko stetocinstvo,da kada je ono i prividno ...
Suze i gusle
comment
tesnjak 07.07.2020 - 08:12
Mene ti Agi više zanima sreća običnog malog čovjeka. Domoviinski pokret i Most u kampanji kao ...
Suze i gusle
comment
Ambrozija22 07.07.2020 - 07:59
Ma,da se oni nece posvadjati na sjednici ? Recimo da se poklembesaju oko odredbe zakona koja ...
Suze i gusle