Stav
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Radnička klasa ne odlazi u raj

Crveno, volim te crveno

Danas se radnika malo ko i sjeća. Znaju li današnja djeca ko je bio Alija Sirotanović? U jednoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, vjerovali ili ne, nekada su rudari bili heroji mnogih djetinjstava. Ne pjevačice i pjevači, ne opasni gradski momci i tranzicioni pobjednici, ne političari, ne oni u elegantnim odijelima i skupim automobilima. Ne: nego oni odrpani i prljavi, oni koji su se vozili autobusima na blatnim međugradskim linijama, od radničkih naselja do fabrika i kopova: radnici i rudari

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (5 poslato):

edu Objavljeno: 14.03.2009 - 19:31
Palac gore Palac dole
0
[QUOT][NAVODNIK] [NAVODNIK] [RET] (Član edu) [/QUOT]
Sto 160?
bugatti Objavljeno: 15.03.2009 - 21:01
Palac gore Palac dole
0
Svaka čast Andrej!To je tekst kakav nam nedostaje.Hrvatska je nakon osamostaljenje pokušala izbaciti riječ "radnik" iz svih ugovora i zakona.Čak i iz riječnika.

Nadam se da će se tvoje obistiniti.Da će se ovaj odvratni kapitalizam okrenuti protiv sebe.Da će te spodobe iz nejasnih i nepotrebnih tvrtki postati konkurenti azijskoj djeci u procesu proizvodnje.

Taj problem rada i radnika, u socijelno psihološkom smislu, problem je sukoba između onoga što rad i radnici jesu, s onim što nam se nameće kao poželjno.

Higijena.Radnici su uglavnom prljavi.Znači, rad prlja čovjeka.A škola nas uči da uvijek budemo čisti.

Psovanje.Radnici uglavnom psuju.S razlogom, sočno i žestoko.Znači, ljudi koji rade moraju psovati.A škola nas uči da ne psujemo.

Obrazovanje.Radnici su (to čak i djeca vide) uglavnom nisko obrazovani ljudi.Znači, rad traži nisko obrazovanje.A škola nas uči da "učimo, učimo i samo učimo".

Ima toga još.No, bitno je radnicima-proizvođačima dati pristojnu plaću, odnosno izjednačiti plaće.A ne da onaj što sjedi i naplaćuje struju u pauzama između dva pojma u "Super Skandi", ima tri puta veću plaću od rudara čijim se iskopanim ugljem proizvodi struja koju ovaj naplaćuje.
Damir Objavljeno: 16.03.2009 - 08:02
Palac gore Palac dole
0
kurtw, kakva to pitanja postavljaš!Djeca zemalja trećeg svijeta nalaze se u istoj , ako ne i goroj situaciji od one u Engleskoj krajem 18. i početkom 19. vijeka.Da li ti nešto govori pojam luditski pokret? Djeca od 5 godina radila su u rudarskim oknima.Uzmi i čitaj Cronina ili Zolu.Znaš li gdje se čine najgora zvjerstva na kugli zemaljskoj, počev od vrbovanja petogodišnje djece da ubijaju, do iste te djece da traže dijamante i rade najteže poslove?U Kongu!Znaš li da zapad i propada i vuče sve za sobom, jer je davno baznu industriju i proizvodnju izmjestio u Aziju i Afriku, misleći da će moći živjeti od nerada, i trošeći nezarađeno, odnosno fiktivni novac?Znaš li da je Nikolaidis(uzgred, moj Sarajlija),u romanima "Mimezis "i "Sin," pokazao takav stepen opservacije , da ti pamet stane!Toplo preporučujem za čitanje, kao i kolumne u "Slobodnoj Bosni"Znaj, svaka zemlja koja nema radničku klasu(a Amerika je nema, ali iz drugih razloga zbog kojih je mi nemamo), ne samo da ne može naprijed, nego nema vlastitu supstancu.
Aggy Objavljeno: 16.03.2009 - 11:44
Palac gore Palac dole
0
kurt w,ne možeš odgovoriti nekom ko ne razumije.S obzirom na količinu činjenica koje sam iznijela, a koje nisu imale upliva na tebe da barem razmisliš, svaka naša diskusija bi bila izlišna.
Aggy Objavljeno: 17.03.2009 - 09:29
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 5 | prikazano: 1 - 5

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
tesnjak 31.03.2020 - 17:59
puno pozdrava svima
Suze i gusle
comment
pizza_stolnjak 28.03.2020 - 08:14
Agy, a i svi ostali, falite nam!![SM025PIC][SM011PIC][SM013PIC]
Suze i gusle
comment
pizza_stolnjak 28.03.2020 - 08:14
Agy, a i svi ostali, falite nam!![SM025PIC][SM011PIC][SM013PIC]
Suze i gusle