Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (8)

Politika nasilja na stadionima

Fudbal, huligani i rat

Istorija raspada Jugoslavije, u besu mržnje i rata, u slavu bogova etničkog nacionalizma i predmodernog militarizma, može se opisati i kao priča o evoluciji nasilja u jugoslovenskom sportu, posebno među fudbalskim navijačima-huliganima, i postepenom prenošenju tog nasilja, krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina, na teren međuetničkih sukoba i "velikonacionalne" politike i, odatle, na bojno polje. To je priča o tobožnjem suprotstavljanju sportskih novinara "divljanju nacionalizma" među navijačima, o posvećenju fudbalskog kluba Crvena zvezda u ulozi jednog od najvažnijih simbola "srpstva", o "samoorganizovanju" navijača tog kluba u skupinu pod imenom Delije i, zatim, o njihovom pretvaranju u vojnike-dobrovoljce i slanju u rat. To je još nedovršena priča, ali se jedan od njenih mogućnih završetaka nazire: pobeda huliganskih plemena i osnivanje novog vandalsko-ratničkog plemstva.

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (8 poslato):

ne zaboravi nikad
da ceo zivot mi smo proveli s'tobom
i nasu ljubav prema tebi
pokazivali iz dana u dan
znaj da na ovome svetu
ne postoji niko ko ce da spreci
da sa juga se cuje partizane volim te ja

e to je navijacka pesma

ja sam NAVIJAC PARTIZANA i bio sam na dosta utakmica i garantujem da 70% nas dolazi na utakmice zbog fudbala i navijanja za klub a za sve ostalo...tu je bia...db...udba...pa pitajte njih ako smete sta su radili sa mladim ljudima,a govoriti da su navijaci krivi za nasilje je po meni idiotski i skretanje teme,pogotovo sto toga ima u celoj evropi i to mnogo vise i krvavije...ko ne veruje ...tu su google i you tube
profBee Objavljeno: 30.09.2009 - 23:55
Palac gore Palac dole
0
Danas su "nogometni navijači" nositelji i glasnici službene državne politike.Oni su onaj unutarnji glas političara.Onaj glas koji se od njih neće čuti, ali koji je jedini istinit.Oni govore i rade ono što vlast države misli i želi.Zato su zaštićeni kao svete krave.

Ovo govorim o ex-yu državama.I drugdje su navijači nasilni, ali to počiva na drugim temeljima.

Prestanimo se zavaravati.Idealan stanovnik države, po mjeri vlasti, je "nogometni navijač".
Damir Objavljeno: 01.10.2009 - 09:28
Palac gore Palac dole
2
Ovo govorim o ex-yu državama.I drugdje su navijači nasilni, ali to počiva na drugim temeljima.
A što se tiče "navijača" - vlast ih je formirala, ona može da ih rasformira, ali naravno ne želi. A i zašto bi? Bolju, i jeftiniju bandu za "prljave poslove" ne može da nađe.
Velika je šteta što u tekstu nije spomenut i analiziran još jedan od vođa navijača CZ - novopečeni evropejac Aleksandar "Pussylips" Vučić. Da vidimo i njegov skromni doprinos srBstvu.
netzanik Objavljeno: 01.10.2009 - 10:13
Palac gore Palac dole
0
Damir: Neznam dali su i drugdje navijaci nasilni. Ovde u Pragu ih je svake godine puno iz cijele evrope, al jedini koji su divljali, krali i tukli se s policijom su bili Zvezdasi.
noodles Objavljeno: 01.10.2009 - 15:03
Palac gore Palac dole
0
Kad si bio dete malo komshija te silovao jasno je ko dan Volis Partizan!!!!
ledux Objavljeno: 01.10.2009 - 15:55
Palac gore Palac dole
0
ne znam damire kako je u hrvatskoj ali u srbiji, tj. u beogradu (jer je u beogradu gro "najozbiljnije" navijačke ekipe), navijači su organizovani kao bande u velikim američkim gradovima. iscrtavaju svoje teritorije - u svakom kraju se zna da li pripada nekoj zvezdinoj ili partizanovoj ekipi (na zidovima zgrada i ćoškovima su nacrtani stencil amblemi), javna je tajna da se mnoge ekipe bave različitim kriminalnim aktivnostima i finansiraju sve svoje aktivnosti, dok su im utakmice i klub još uvek neki deo identiteta ali sve više je to puka ikonografija, simboli preuzeti od "starijih likova iz kraja". praktično, u pitanju su prave bande koje imaju svoje boje i tu kao neku "višu" ideju vernosti klubu koja ih povezuje, mada ranije nije bilo retko da se i jedna grupa navijača sukobi s drugom iako navijaju za isti klub. (sada je to malo ređe)
i te njihove akcije za pomoć srbima na kosovu npr, ili razne "patriotske" akcije su, koliko se meni čini, samo način da očuvaju neko samopoštovanje, da deluju sami sebi uzvišeno kao što se to dešavalo npr. među članovima njujorških bandi iz '70ih koji su, s jedne strane, pomagali narodne kuhinje, sukobljavali se s policijom koja je maltretirala stanovnike getoa, "čistili" ulice od narkomana koji "ugrožavaju zajednicu", a s druge strane tukli, reketirali običan narod, opijali se i drogirali i pravili razna sranja.
djape Objavljeno: 01.10.2009 - 16:37
Palac gore Palac dole
0
Što bi rekli, patriotizam je posljednje utočište hulja.
Damir Objavljeno: 02.10.2009 - 07:48
Palac gore Palac dole
0
Solidana analiza, nije hrdjavo Ivane. Pravo mi leze ove "navijacke" pa evo k'o prilog i jedna sa Posavskog Koridora '92-e....

"Nemoze nam niko nista,
jaci smo od Srbijeeeee,
mogu samo da nam puse
Arkanove Delijeeeee..."


jalija Objavljeno: 03.10.2009 - 13:07
Palac gore Palac dole
3
ukupno: 8 | prikazano: 1 - 8

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
Ambrozija22 11.07.2020 - 19:45
Malo pijeteta ,senzibilnosti i razumijevanja na dan genocida,jedinog u Europi nakon ww2. Odurne price i iznosenje ...
Suze i gusle
comment
pizza_stolnjak 11.07.2020 - 06:58
[i]Lauc: Gripa ubije više ljudi nego što će ih ubiti korona[/i] Eto. Čovjeka ipak veseli da ...
Suze i gusle
comment
tesnjak 09.07.2020 - 08:58
a čak sam siguran da ni pendreke ne dezinfikuju
Suze i gusle