Region Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (9)

Suđenje kao podsetnik uništenih života

Karadžićeve zaboravljene žrtve

Zločin bez kazne

Na suđenju u Haškom tribunalu Radovan Karadžić nije priznao učešće u genocidu u Srebrenici, ratnom zločinu u Sarajevu. Ipak 20 godina od okončanja rata koji je uništio bivšu SFRJ, žrtve silovanja, čiji životi su potpuno uništeni, nadaju se da će njihovi silovatelji biti uhvaćeni i osuđeni, piše u tekstu objavljenom u „Le Monde Diplomatique” novinar Rajeshree Sisodia

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (9 poslato):

Strasno! Jedina kazna za ovakvog monstruma ja da i njega siluju 20,000 puta.
Butatista Objavljeno: 14.04.2010 - 16:35
Palac gore Palac dole
7
Silovanje kao ratni zločin je izbačeno iz optužnice protiv RK.Ali je zato u optužnicu ušlo vezivanje UN vojnika.
To što je Mekenzi jedan od onih UN vojnika koji je silovao Bošnjakinje u pansionu "Sonja" nije valjda moglo da stane na papir.
soraya1 Objavljeno: 14.04.2010 - 18:25
Palac gore Palac dole
6
Svi zlocini u Republici Smrtskoj, koji su ugradjeni u temelje te tvorevine mogu stati u jedno pitanje: "Jel' to neki problem?"

Potrebno je znati i stalno imati na umu da se u Republici Smrtskoj danasnje generacije odgajaju upravo na nacin da ignorisu, omalovazavaju sve zlocine koji su pocinjeni u namjeri da Republika Smrtska nastane i opstane.
just4peace Objavljeno: 15.04.2010 - 00:14
Palac gore Palac dole
7
Nemam i nikada nisam im'o nista protiv jedan na jedan; deset na deset al' jednakih i ravnopravnih. Pa ako vec mora do tog' da dodje-da vidimo "kom' opanci a kome obojci". Ono sto me vazda izbaci iz takta (pobudalim totalno) je nasilje nad slabijim, starijim, nemocnijim. Narocito nad zenama i djecom. Zato rijetko ili nikako ne komentarisem na ovakvim temama. Bojim se sam sebe. Bojim se onoga sto bih mog'o ostavit' zapisano/komentarisano.

Ova frankestajn tvorevina BiH dobija i dobijala je grdne pare za jacanje pravosudnog sistema i tuzilastva posebno. Vidi se uzaludno bacene pare. Ako imamo fakt da je u tom jebenom vremenu registrovano preko 20,000 zrtava seksualnog nasilja (koliko je neregistrovanih, pitaj boga) i na drugoj strani manje od 100 prosecusiranih slucajeva doticnog krivicnog djela pitam ja Vas i samoga sebe 'ko ovdje koga jebe/siluje u zdrav mozak/pamet?

Malo cu lokalno.

Maja, Juna i Jula '92-e u gradu Brckom su se desavala masovna silovanja. Silovatelji-"oslbodioci"; silovane/i-domicilni stanovnici pitome carsije. Silovanja su vrsena sto u privatnim kucama i stanovima sto organizovano na lokacijama restorana "Westfalija", hotela "Galeb" i "Posavina" te prostora "Luke", "Lasera" i ostalih. Vecina zrtava je, hvala bogu uspjela izaci na slobodnu teritoriju. Vecina od njih je dala adekvatnu izjavu MUP-u na slobodnoj teritoriji. Brcanska apotekarka je u slobodnom vremenu, na slobodnom teritoriju intervijuisala, snimila audio i video vecinu iskaza ovih zrtava. Rezultat-niti jedna tuzba a kamoli krivicna prijava. Ti iskazi, audio i video zapisi moraju negdje postojati.

Septembra '92-e, u cilju otvaranja puta za Tuzlu a i priprema za presijecanje Posavskog Koridora izvrseno je zauzimanje nekolicine sela i zaseoka sa vecinskim Srpskim stanovnistvom (bez zrtava da napomenem). Zene, starci i djeca su smjesteni u privatne kuce u selima sa pretezno Hrvatskim stanovnistvom a muskarci u skole. Svi koji su izjasnili zelju ubrzo su (nakon 10-ak dana) presli u Brcko. I muski i zene. U medjuvremenu desio se zlocin. Dvojica "bojovnika" silovli su tri zene u porodicnoj kuci u Gornjem Zoviku. Krim ekipa MUP-a i Vojna Policija su odmah izasli na lice mjesta. "Bojovnici" su uhapseni. Istragu je vodila osoba koja se sada nalazi na celu tuzilastva Brcko DC-a. Profesionalno, posteno i odgovorno, dodao bih. Rezultat svega. Zapovjednik II-e Bojne (kojoj su pripadali "bojovnici") protjeruje obadvojicu iz zone odgovornosti II-e Bojne jer su drzavljani Hrvatske (a rodjeni u tom selu). Da li se poslije ista preduzimalo po ovome nije mi poznato. Prateci lokalna zbivanja, cini mi se da nije.
jalija Objavljeno: 15.04.2010 - 04:15
Palac gore Palac dole
6
I u tuzhbi protiv Milana Lukovica, silovanja nisu bila ukljuchena, dok je dotichni pretvorio "Vilina Vlas" hotel u sopstveni harem.

Ne prodje dva dana, a da ja ne pomislim na malu Almiru Bektovic. Kad god pomislim na nju, znam da nema pravde. Vala, nikome nije gorela do zore, pa nece ni Radovanu Stankovicu!
ili_jesi_ili_nisi Objavljeno: 15.04.2010 - 07:41
Palac gore Palac dole
3
Citala sam ispovijesti tih jadnih zena. 90% ih je izjavilo da su im silovatelji rekli da im je naredjeno, inace "ne bismo silovali smrdljive Muslimanke"
Nikoleta Objavljeno: 15.04.2010 - 10:34
Palac gore Palac dole
3
Citala sam ispovijesti tih jadnih zena. 90% ih je izjavilo da su im silovatelji rekli da im je naredjeno, inace "ne bismo silovali smrdljive Muslimanke"

Karadzic je psihijatar sa dugogodisnjim iskustvom, pa mu je poznato sta silovanje znaci prosjecnom Bosancu (ali i Balkancu). To je u nasem podneblju ne zlocin, nego uvreda casti, i atak na zenu - stub porodice.
bossanac Objavljeno: 15.04.2010 - 14:09
Palac gore Palac dole
0
Jeste.U narodu se o preljubu kaže "Nema manje štete a većeg hatura".Znamo mi jedni druge, zato smo i bili tako zli jedni prema drugima.
Damir Objavljeno: 15.04.2010 - 14:14
Palac gore Palac dole
-3
Opet @Fatmire s generaliziranjem MI vs. VI (nešto ne vjerujem da imate kompleks Louis XIV: "Mi kralj"), možete govoriti samo u ime svoje malenkosti.

Žrtve silovanja SVUGDJE imaju istu traumu, bilo da se radi o DR Kongo ili Bosni i Hercegovini, isti je stid, iste su pogubne posljedice po psihu i porodicu osobe koja je preživjela silovanje.

Negdje sam pročitala da je svaki četvrti muškarac u Južnoafričkoj Republici priznao da je bar jednom silovao ženu; to je 25% muške populacije u JAR
Modesty Objavljeno: 15.04.2010 - 16:12
Palac gore Palac dole
2
ukupno: 9 | prikazano: 1 - 9

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
Ambrozija22 29.11.2020 - 22:18
[b]Da je Jugoslavija bila sto puta gora nego što je bila, opet bi bila sto ...
Vrh "Herceg-Bosne" osuđen na 111 godina
comment
natura2 29.11.2020 - 16:56
..sretan dan republike svima [SM024PIC]
Vrh "Herceg-Bosne" osuđen na 111 godina
comment
Ambrozija22 26.11.2020 - 18:53
[b]Po meni je normalno biti patriot dnk domoljuban, voljeti i cijeniti svoje[/b]. Da je BiH normalna ...
Vrh "Herceg-Bosne" osuđen na 111 godina