Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (37)

Nepristajanje

Zašto je Ugričić povukao roman iz trke za NIN

"Tаj poredаk je ideološki аrmirаn nаcionаlizmom, trаdicionаlistički, pаtrijаrhаlаn, populistički, аutističаn i аntiprosvetiteljski, podstiče konformizаm i sаmosаžаljenje umesto istinoljubivosti, sаmosvesti, odgovornosti, rаcionаlne kritičnosti i otvorenosti, nije u stаnju dа produkuje smisаo već gа nemilice troši, ulizuje se predrаsudаmа, niskom ukusu, mаlogrаđаnštini, mediokritetstvu, zаtucаnosti, ksenofobiji. U tom i tаkvom poretku bio je moguć i stvаrаn Slobodаn Milošević i njegov režim. To je poredаk nаšeg porаzа i bezizlаzа", kaže Sreten Ugričić u otvorenom pismu kojim zahteva da se njegov roman izostavi iz razmatranja za NIN-ovu nagradu

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (37 poslato):

Skidam kapu Ugricicu.
libe Objavljeno: 29.12.2010 - 15:45
Palac gore Palac dole
16
Ovaj tekst treba svako da odstampa, urami i stavi umesto slike sveca ( ili bilo cega vec) na zid. Ovo je ocenas Srbije, moralni rengen Srbije, bukvar za prvake...... Kada ovu lekciju savladamo tada ce doci zora i kod nas. A dotle !?!?!?!?!?!!?
nokey Objavljeno: 29.12.2010 - 16:14
Palac gore Palac dole
16
To je poredаk nаšeg porаzа i bezizlаzа. U tom sociosimboličkom poretku stаtus znаnjа i istrаživаnjа, odgovornosti i sаvesti, uobrаzilje i kreаtivnosti je srozаvаn do poniženjа ... Ovаkvа NIN-ovа nаgrаdа, kаkvom se uglаvnom pokаzаlа u poslednjih dvаdeset godinа, ne dаje legitimitet piscu, nego pisаc dаje legitimitet ovаkvoj nаgrаdi, аko pristаne dа učestvuje.

Sve je jednostavno kad si castan covjek. Ima nade za nasu djecu, barem neki kutak cistog zraka...
reader8532 Objavljeno: 29.12.2010 - 16:34
Palac gore Palac dole
16
Svaka čast.
metigamedjoske Objavljeno: 29.12.2010 - 16:38
Palac gore Palac dole
15
svaka čast
skroll Objavljeno: 29.12.2010 - 16:40
Palac gore Palac dole
10
cin vredan divljenja! svaka cast ugricicu!
Asklepije Objavljeno: 29.12.2010 - 17:40
Palac gore Palac dole
12
Jos sam pod utiskom, ovog teksta, tako da ostavljam jos jedan komentar.
Naslov bi mogao da glasi:
Jebes nagradu, bitniji mi je moj moral i moje postenje.
libe Objavljeno: 29.12.2010 - 18:32
Palac gore Palac dole
12
Mogu da te mrze oni sto te ne vole!!!!!Bravo, Ugricicu.
Svedok sam Ugricicevih napora da osavremeni uspavanu lepoticu srpske kulture.Intelektualac koji zna sta hoce i sta mu je cilj. Uporan, hrabar,dosledan....Uz mnogo osporavanj kako spolja tako i unutra.
Samo napred.Uliva to nadu......
isidora Objavljeno: 29.12.2010 - 18:50
Palac gore Palac dole
14
Konacno da neko progovori. Bravo!
Boki88 Objavljeno: 29.12.2010 - 20:06
Palac gore Palac dole
12
"Tаj poredаk je ideološki аrmirаn nаcionаlizmom, trаdicionаlistički, pаtrijаrhаlаn, populistički, аutističаn i аntiprosvetiteljski, podstiče konformizаm i sаmosаžаljenje umesto istinoljubivosti, sаmosvesti, odgovornosti, rаcionаlne kritičnosti i otvorenosti, nije u stаnju dа produkuje smisаo već gа nemilice troši, ulizuje se predrаsudаmа, niskom ukusu, mаlogrаđаnštini, mediokritetstvu, zаtucаnosti, ksenofobiji. U tom i tаkvom poretku bio je moguć i stvаrаn Slobodаn Milošević i njegov režim. To je poredаk nаšeg porаzа i bezizlаzа", kaže Sreten Ugričić u otvorenom pismu kojim zahteva da se njegov roman izostavi iz razmatranja za NIN-ovu nagradu...
....
NIN-ovа nаgrаdа presudno utiče nа kаnonizаciju sаvremenog domаćeg romаnesknog stvаrаlаštvа, а pošto je romаn dominаntni i privilegovаni žаnr, i nа аrtikulаciju ukupne predstаve književnosti i njenog stаtusа nа kulturnoj i jаvnoj sceni. Kаo tаkvа, NIN-ovа nаgrаdа je funkcionаlno usаđenа u sociosimbolički poredаk kojim se bаvim u Neznаnom junаku (kаo i u prethodnoj knjizi esejа Uvod u аstronomiju), poredаk koji je mutirаo do grotesknih formi i rаzmerа - kаko vulgаrnih i bolno očiglednih, tаko i sаmozаtаjnih i nаizgled bezаzlenih - te morа biti demаskirаn, detаbuizirаn i desаkrаlizovаn, temeljno iskritikovаn i objаšnjen čаk i deci u osnovnoj školi, inаče će nаs sаtrti, а već nаm je nаneo nenаdoknаdivu štetu
Odrastanje LDP-a

Aleksej Kišjuhas

U čuvenom tekstu „Dva totalitarizma“, filozof Slavoj Žižek nudi objašnjenje razlike između nacizma i staljinizma na jednom instruktivnom primeru. U društvenim ritualima poznatijim kao politički mitinzi, nacistički vođa za govornicom će, nakon nadahnutog govora, stajati mirno, tiho a ponosito, prihvatajući aplauze i „Sieg Heilove“ koji su mu upućeni. Međutim, u staljinizmu će govornik, zajedno sa publikom, takođe aplaudirati - samome sebi.

Odnosno, aplaudiraće „Ideji“ koja podjednako nosi sve njih, bez obzira sa koje strane govornice se nalazili. U pitanju nije tek kuriozitet koji primećuje dokono oko američkih filozofa slovenačkog porekla. Posredi je nešto što zaista govori o karakteru tih političkih projekata i njihovom širem ideološkom poreklu. Staljinizam, naime (smatra da), baštini ideje prosvetiteljske, racionalne tradicije, dok nacizam počiva na humusu romantičarske reakcije na prosvetiteljstvo i racionalizam. Nacista se oslanja na pojedinca iz naroda koji se uzdigao i osnažio, predvodeći sve ostale, te zaslužuje frenetično tapšanje. U staljinizmu pak, glavni akter je neminovni istorijski progres kojem svi služe, uključujući i vođu. Zato su u staljinizmu optuženi morali javno priznati svoje zločine i pokajati se pre odlaska u Sibir. Nacisti nisu očekivali nikakvo priznanje ili izvinjenje od svojih „izdajnika“, a još manje od Jevreja, Roma, homoseksualaca, komunista i ostalih, pre deportacije u Aušvic. Naravno, kult vođe postoji i u staljinizmu, ali se (barem u teoriji), vođa i njegovi podanici nalaze na istom zadatku ili istoj službi: izgradnji svetle budućnosti koja je neminovna, samo joj valja malo pripomoći.link

...

Ugričićevo pismo zaista je pisano sa entuzijazmom, međutim ono pati od stanovitih problema. Naime, pisac je sam deo tog sistema koji kritikuje, a videćemo i kako.

U gore navedenom tekstu Alekseja Kišjuhasa navedena je jedna specifična razlika između fašizma i komunizma koja se tiče prosvetiteljstva, kojeg pominje i Ugričić. U oba slučaja prosvetiteljstvo se ističe kao neupitno progresivan princip koji Kišjuhas suprotstavlja nacizmu, a Ugričić profašističkim tendencijama u Srbiji. Međutim, u stvari je pak obrnuto. Prosvetiteljstvo se zasniva na razumskom principu koji analizira, diferencira, postavlja razlike i apsolutizuje ih. Na tom principu počiva epohalan razvoj tehničkih nauka, ali u političkom smislu istina prosvetiteljstva koja insistira na razlikama i ne može da ih prevaziđe rezultira u suprotstavljenosti različitih društvenih slojeva, a u svojim krajnjim konsekvencama u stavu isključivosti prema drugim religijama, rasama i narodima. To da ekstremne političke pojave našeg doba imaju svoj koren u dijalektici prosvetiteljstva odavno je elaborirano. Romantizam je nastao iz težnje da se te razlike izmire u ideji jednog višeg jedinstva. Iako na taj način i romantizam ima korene u prosvetiteljstvu reč je o dve suprotstavljene tendencije. Fašizam proističe kao radikalna konsekvenca prosvetiteljstva, dok komunizam ima nešto od romantičarskog duha.

Zašto je sve ovo bitno?

Bitno je zbog toga što ovde živimo u iluziji da tamo negde postoji neki divni vrli poredak i blagostanje u kojem ljudi žive "kao sav normalan svet", a da, eto, sticajem nesrećnih okolnosti mi tom svetu ne pripadamo što je za veliko žaljenje. I u tom svetu možda ne caruje drugarstvo, ali zato caruje prosvetiteljstvo - kao svetla tačka. Istina je, po običaju, drukčija: taj svet ne postoji već je plod mašte, a istina tog sveta kojeg zamišljamo negde na zapadu je upravo naša situacija u kojoj imamo čast da uživamo u svim njegovim devijacijama i promašenosti koje su sticajem istorijskih okolnosti iznikle ovde u svom radikalizovanom obliku. Što doduše ima i svoju pozitivnu stranu, jer zaoštravanjem postojećih protivrečnosti otvara se mogućnost preokreta.

Kada je reč o pismu direktora Narodne biblioteke Srbije gospodina Ugričića postavlja se pitanje kako problem o kome govori može biti tako težak i pritiskati zemlju, njeno društveno i duhovno stanje ako je na vlasti i ima glavnu ulogu u državi opcija kojoj on i sam, kao državni službenik, pripada. Ako smo mi na vlasti, ako su naše ideje vladajuće, onda situacija ne trebalo da je tako beznadežna kao što to autor u svom pismu navodi.

Ne sumnjam u pozitivnu intenciju navedenih autorovih stavova, ali alternativa koja se tu nudi je još uvek apstaktna tako da ostaje u granicama onog što želi da kritikuje. Suprotstavljenost različitih struja potiče jedino od zastupanja različitih i često protivrečnih aspekata jednog te istog duhovnog koncepta. Ali, i pored svih njegovih protivrečnosti - ipak je reč o jednoj te istoj stvari - kao što je reč i o jednoj te istoj vlasti koja postavlja i razrešava u NIN-u, kao i u Narodnoj biblioteci.
Kreger Objavljeno: 29.12.2010 - 20:58
Palac gore Palac dole
-14
1 2 3 4 next ukupno: 37 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
natura2 18.09.2019 - 17:04
@a22 ..hvala na pojašnjenju [SM007PIC]
Grad nade i dobrih ljudi
comment
Ambrozija22 18.09.2019 - 17:01
Kako postoji takav portal ? Lijepo.U sistavu koji jeste fasisticki, svi ce pricati o demokraciji ...
Grad nade i dobrih ljudi
comment
Ambrozija22 18.09.2019 - 16:59
jel to neki bošnjački duhaček [quote][/quote] Ne, on je bosnjacki ustasa.To je pna osoba koja je ...
Grad nade i dobrih ljudi