Kultura Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (10)

Oružja za masovno poučavanje

Savremeno školovanje podanika

Da bi se upravljalo milijunskim masama potrebno je ljude od malih nogu lišiti znatiželje, fleksibilnosti, pustolovnosti – pogledajte djecu kakva su prije no što krenu u školu – i istovremeno ih zatupljivati idiotskim programima ili ih zatrpavati beskonačnim količinama podataka; rezultat je isti: nesigurni, demoralizirani, izolirani pojedinci s malo vjere u osobnu inicijativu i kritičko promišljanje svijeta oko sebe općenito, i vladajućih struktura pojedinačno

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (10 poslato):

Dobro mi dođe što sam naučio sabiranje i oduzimanje, da ne moram da blefiram kad primam kusur. Setih se baš ovih dana da mi je još jedna stvar iz školovanja zatrebala u životu - engleski. Jedva se setih jer ga nisam naučio u školi. Stvar od vitalne važnosti jer omogućava sticanje potrebnog znanja. Sve ostalo što (pokušavaju da) nam trpaju u glavu godinama i čak decenijama, služilo je jedino za prolaske na tim testovima. Da živim hiljadu godina, hemijske formule mi neće zatrebati. One iz fizike takođe, ali to me bar lično zanima. Brojke stanovnika i teritorija pojedinih država, brojke - godine kada su se neke proglašene važnijim sukobile, takođe mi neće nikada trebati. Traženi stepen poznavanja srpskog jezika u zemlji polupismenih takođe je nepotreban luksuz. Primenjujem padeži , šta će mi njihovi nazivi? Hvala Bogu što sam rano zapazio da mi ocene u đačkoj knjižici niko neće gledati kasnije, i što sam u knjižarama naišao na knjige koje osposobljavaju za individualizam.
dizajn Objavljeno: 25.04.2010 - 09:32
Palac gore Palac dole
3
Ovdje je zanimljivo to o pruskom modelu i dominaciji tog modela od kraja 19. vijeka. Englezi su se tu negdje oko Prvog svjetskog rata bunili protiv toga, narocito protiv masovnog studiranja pod drzavnom kontrolom, ali su se onda nekako tiho povukli.

Iako je C.D. Broad tim povodom vrlo dobro rekao:

"It is to be feared that Spinoza would not have been enlightened enough to appreciate the beneficent system of the Ph.D. degree, introduced into English universities as a measure of post-war propaganda, whereby the time and energy of those who are qualified to do research are expended in supervising the work of those who never will be."

U Americi se stariji univerziteti i koledzi dijele na one koji su poslije 1861. godine prihvatili pruski model i na one koji su duze ostali dosljedni starom engleskom Oxbridge modelu koji je direktni nasljednik anticke doktrine septem artem liberales - sedam slobodnih vjestina koje cine obrazovanog slobodnog covjeka (gramatika, dijalektika ili logika, retorika, muzika, geometrija, astronomija, aritmetika). Otuda je u oblasti "arts" konacno zvanje bilo "master of arts", a pravo, medicina i teologija su proizvodile doktore.
arnold_snarb Objavljeno: 25.04.2010 - 14:33
Palac gore Palac dole
2
Danas kada postajem pionir, dajem časnu pionirsku riječ: da ću marljivo učiti i raditi, ..."
Fotka me podsjetila, kao onaj kolačić madleine ili kako već...
pizza_stolnjak Objavljeno: 25.04.2010 - 15:24
Palac gore Palac dole
2
@pizza_stolnjak,vidim da si je polagao i položioZapamtilo se znači.
soraya1 Objavljeno: 25.04.2010 - 15:54
Palac gore Palac dole
2
Hmmm interesantan clanak, mada indvidua sama po sebi bi trebala da razluci sta je prihvatljivo znanje za nju i da se pokrene u tom pravcu ... ja recimo nisam nikad voleo matematiku, hemiju, fiziku ali sam zato voleo strane jezike pa sam se okrenuo u tom pravcu... generalno se slazem donekle sa stavovima iz clanka, ali znanje je moc i svaka knjiga ti brusi vijuge, samo treba izabrati svoj put...
agnostic_front Objavljeno: 26.04.2010 - 11:38
Palac gore Palac dole
2
soraja

"....da cu ceniti sve ljude sveta, koji zele slobodu i mir!"

toliko o nekim opstim vrednostima kojima smo u ono vreme uceni (a koja nisu spadala u komunisticku ideologiju)
MadamX Objavljeno: 26.04.2010 - 20:34
Palac gore Palac dole
0
pizza,
Fotka me podsjetila, kao onaj kolačić madleine ili kako već.

Eto vidis kako jedna stvar, bilo koja, koju naucis dovede do neke druge stvari...
P.S. Imam recept.
Mestvina Objavljeno: 26.04.2010 - 20:49
Palac gore Palac dole
1
svidja mi se tekst, o ovome grubo razmisljam i diskutujem sa prijeteljicom vec duze vrijeme:))pitanje je da li smo zreli za drugaciji obrazovni sistem? ovakav kakav jeste i zloupotrebljavan kako jeste, mozda je ipak najoptimalniji za trenutni nivo ljudske prosijecne svijesti i mogucnosti, a s obzirom na ukorijenjene socijalne i svake druge standarde i norme..
naravno, potencijal covjeka jeste ogroman, ali i strah i obazrivost koliko su sputavajuci, toliko su i dobri "osiguraci" ...
bitno je da je bit shvacena i da se klupko lagano moze poceti odmotavati ili je vec odavno pocelo...
vidite malog rastka u srbiji i ne treba mu skola pored interneta..
seljanka Objavljeno: 27.04.2010 - 09:42
Palac gore Palac dole
0
Da bi se upravljalo milijunskim masama potrebno je ljude od malih nogu lišiti znatiželje, fleksibilnosti, pustolovnosti – pogledajte djecu kakva su prije no što krenu u školu – i istovremeno ih zatupljivati idiotskim programima ili ih zatrpavati beskonačnim količinama podataka; rezultat je isti: nesigurni, demoralizirani, izolirani pojedinci s malo vjere u osobnu inicijativu i kritičko promišljanje svijeta oko sebe općenito, i vladajućih struktura pojedinačno.Ja se najviše gadim upravo nadobudnih, sigurnih u sebe, spremnih na svaku idiotsku ličnu inicijativu i kritičko promišljanje bez obzira na to što su neznalice i čak elementarno neobavešteni.
Goran Objavljeno: 27.04.2010 - 17:58
Palac gore Palac dole
0
Lično sam se uverio da jedan deo dece u našim školama, na sreću još uvek manji, jako loše reaguje na svaki sadržaj koji odudara od onoga što se servira na Pinku i sličnim medijima. Njima je sve što zahteva minimalni intelektualni napor dosadno i nepotrebno. Pri tom je potpuno nevažno da li je ovaj sadržaj predviđen školskim programom ili im nastavnik nudi nešto izvan programa ne bi li ih animirao. Interesantno je da ovima, kojima je sve dosadno, nisu zakržljale samo intelektualne sposobnosti nego su i emotivno otvrdli i nesposobni za empatiju.
Školske obaveze su za prosečnog učenika daleko manje, nego što su njegove realne potrebe za znanjem, ali opet svi kukaju na obimnost programa. Niko ne stoji đacima da putu da uče i izvan onoga što stoji u školskom programu, ali retki imaju potrebu za tim. Onaj koji se žali da su mu sva ta znanja nepotrebna u životu ima velike šanse da, u najboljem slučaju, postane fah idiot, a u najgorem običan idiot. Istina je da škola zapravo i nema cilj da zaista nauči nekoga svim tim podacima, nego da razvije memoriju, sposobnost za logično mišljenje te volju i sposobnost da se prepreke u životu prevazilaze radom a ne agresivnošću (inicijativom).

Ljudima je lakše da ostanu na standardnom nivou, nego da se upuštaju u pokušaj da se sa tog nivoa otisnu.

Komentar autora o berlinskom modelu univerziteta (pruskom modelu školstva) je blago rečeno, promašen. Upravo je ovaj model iznedrio neke od najumnijih ljudi koji su preobrazili lice naše planete. Naprotiv, anglosaksonski model koji nam se danas nameće kroz bolonjski sistem proizveo je menadžere a preko njih i sve krize kapitalizma sa kojima smo se susretali u poslednjih 100 godina.
Osnovna razlika između ovih modela univerziteta je u tome što berlinski model univerziteta kao krunu ima filozofiju, a anglosaksonski pravo.

Činjenica je da je trenutna politika da "učenike treba osposobljavati samo u onoj nužnoj mjeri za obavljanje njihove uloge u društvenom stroju – nipošto više od toga (tzv. razlikovna funkcija)", ali to nije nikakva zavera vladajućih struktura, većina upravo to i želi, nešto više od toga i roditelji i deca shvataju kao neporebno nametnuti teret i samo gledaju kako da ga se reše.

Bilo bi prilično uprošćeno za ovakvo stanje optužiti školu kad je jasno da danas postoje daleko autoritativnije institucije od škole koja je skrajnuta i lišena stvarnog uticaja.
Goran Objavljeno: 27.04.2010 - 19:06
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 10 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
tesnjak 05.06.2020 - 08:23
[quote]Uz objavu fotografije bajkovite plaže, Hloverka Novak Srzić je na Facebooku napisala 'Usprkos antifa kaosima ...
Suze i gusle
comment
pizza_stolnjak 05.06.2020 - 06:51
Neka, "neka cvjeta stotinu cvjetova", rekao je drug Mao. Samo neka ne bude neka rušilačka, teroristička, ...
Suze i gusle
comment
mungos1 04.06.2020 - 23:29
Je li pizza šta kažeš na osnivanje nove lijeve stranke u tvojoj domovini? ...
Suze i gusle