Kultura Knjigofilija
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (40)

Record stories: Bio je strašan tip

Soundtrack ratnog zločina

"Record Stories", prva regionalna zbirka priča s temom iz prodavnica ploča predstavljena je 16. aprila, na Međunarodni dan prodavnica ploča. Izdanje zagrebačkog Aquariusa okupilo je dvadesetak pisaca iz regiona, među kojima su i Viktor Žmegač, Zvonko Karanović, Ivana Sajko, Mima Simić, Gordan Nuhanović... - a koji su se u svojim pričama pozabavili prostorom za trgovinu "nosačima zvuka". Ljubaznošću autora, iz ove zbirke prenosimo priču Andreja Nikolaidisa "Bio je strašan tip"

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (40 poslato):

Ko je opremio ovaj članak? Sjajne slike...
Koper Objavljeno: 23.04.2011 - 12:37
Palac gore Palac dole
2
Svaka Cast Andrej! Znao sam mnogo "Strasnih Tipova" nazalost...
Senki68 Objavljeno: 23.04.2011 - 13:47
Palac gore Palac dole
0
Ako mi neko objasni šta je u ovom patetičnom "stenogramu iz pljačke" književnost, biću mu zahvalna.
Ne znam zašto većina novinara misli (želi) da su pisci. To su dve vrlo različite profesije. I po motivaciji, i po sredstvima (oruđu), a tek po vrednosti.
U dva poslednja veka svetske književnosti ne bi se skupilo toliko pisaca koliko ih je "nastalo" ovde poslednjih 15 godina.
jarmila Objavljeno: 23.04.2011 - 16:36
Palac gore Palac dole
-2
Imala jedan album Smitsa. Poklonila u ratno doba sa još par stotina ploča. Nisam toliko nostalgična za starom tehnologijom, prešaltala se na CD.
jarmila Objavljeno: 23.04.2011 - 16:41
Palac gore Palac dole
0
@ G-dja jarmila:
Cim postoji potreba za objasnjavanjem, otkud onda vrijednosni sud da je prica pateticni "stenogram iz pljacke"... i sam komentar nije neko sredstvo "orudje", a za motivaciju - valjda vi znate...
Nema ih puno koji mogu ili zele pojasniti, dosta njih koji su mogli su "iza kuce", a ja - ne zelim da objasnjavam, sretan sam jer je moje sve "samo" izgorilo...
Nema potrebe za nostalgijom - Zivjele nove tehnologije koje, svejedno, ne vrse "upgrade" na nacin razmisljanja.
Senki68 Objavljeno: 23.04.2011 - 17:26
Palac gore Palac dole
2
Nisam vas baš sasvim razumela, ali nije važno.
Ono što sam htela da kažem jeste da je Andrej Nikolaidis odličan novinar i da ne treba da pravi zabunu pišući umesto odličnih novinarskih tekstova loše priče. Postoji more načina da se kaže jedna stvar, a svakako je bolje imati dobar novinarski tekst nego lošu priču.
Komentar je način da ja, evo, vama saopštim ono što mislim. Kao i obrnuto.
Nemojte sa gospođo, dovoljan je nick
jarmila Objavljeno: 23.04.2011 - 19:05
Palac gore Palac dole
1
jarmila, imaš svako pravo na svoje iskreno mišljenje, pa i na prodavanje kompleksaškog blaćenja zbog pretencioznosti pod svoje iskreno mišljenje (ako je to bio slučaj, a ne znamo da li je, mada budiš sumnje zbog nejasno motiviranog isticanja da si imala, zamisli, stotine ploča u doba masovnog slušanja ploča i, pazi ovo, čak i Smithse među njima, uau). Mudro je od tebe, i pohvalno, što si na kraju ogradila svoju kritiku odbranom da su izjave koje si prethodno sročila kao činjenice ("lošu priču", "šta je u ovom patetičnom", "(želi) da su pisci") zapravo samo subjektivno mišljenje.

Inače, ja, lično, o tebi kao književnom kritičaru mislim na osnovu tvojih upisa slične stvari koje si ti napisala o Nikolaidisu kao piscu kratkih priča. Ne o Nikolaidisu kao, kako ti reče, piscu, jer to što neki novinar jednog dana objavi neku svoju priču za nekakvu projekat-zbirku ne znači obavezno da želi da je bona fide pisac. Kratke priče, na kraju, donekle su srodne novinarskim kolumnama (Boris Dežulović, anyone?). Da je Andrej napisao knjigu, e onda bi se već moglo nagađati o njegovoj želji da bude ne samo novinarom nego i piscem.

Elem, umjesto pokušaja da pričanjem o svojim pločama ostvariš kritičku mjerodavnost svrstavanjem sebe u one koji su na Andrejevom kulturnom nivou ili iznad njega, kao da oni koji su skupljali ploče i imali jedan album Smithsa ni slučajno ne mogu biti i idioti, možeš li da nam podariš link na neku svoju književnu kritiku ili možda kratku priču, ili čak knjigu, pa da s većom sigurnošću od trenutne ocijenimo jesi li meritorna ili nisi?
Koper Objavljeno: 23.04.2011 - 20:25
Palac gore Palac dole
2
I ja bih voleo biti kapetan ladje a imam samo polozeno za camac sa veslima.

Ako mi neko objasni šta je u ovom patetičnom "stenogramu iz pljačke" književnost, biću mu zahvalna.
Ne znam zašto većina novinara misli (želi) da su pisci. To su dve vrlo različite profesije. I po motivaciji, i po sredstvima (oruđu), a tek po vrednosti.
U dva poslednja veka svetske književnosti ne bi se skupilo toliko pisaca koliko ih je "nastalo" ovde poslednjih 15 godina.
jarmila


Krajger Objavljeno: 23.04.2011 - 20:40
Palac gore Palac dole
2
Usput, meni lično priča se svidjela. Ja možda imam sve albume Smithsa i možda nemam nijedan te možda skupljah tone ploča i možda nemadoh nijednu nikad, ali da čitam, to znam, očigledno. Meni koji znam da čitam, dakle, potencijalnom konzumentu dotične zbirke, sviđa se i fabula Andrejeve priče i njeno estetsko uobličenje i umjetnički smisao.

Priča se isprva čini kao kevinsmitovska minijatura s petparačkim prozaičnim dijalogom, ali je u njega ubačen (meni) efektan twist, tako da mi ima nedosadnu strukturu.

Kontrast sofisticiranosti, tj. anti-mačo urbanluka, s jedne strane, i primitivnog ultra-mačo divljaštva, koje rat s etničkim čišćenjem jeste, s druge, zatim kontrast bezbrižnog humora i morbidnog horora, pa kontrast individualističkog i kolektivističkog, pa kontrast mladalačke vatrenosti i veteranskog cinizma, i najzad, kontrast lagodnog stereotipa i uznemirujuće istine - nisu mi još uvijek izanđali, tako da su me dotakli.

Priča je definitivno, iako nenapadno subverzivna, i tim je, uz sve navedeno, opravdala, smatram, svoje svrstavanje u ovu zbirku umjetničkih djela, kako god malenih.
Koper Objavljeno: 23.04.2011 - 21:43
Palac gore Palac dole
4
Sjajna prica, sjajne slike..
Andrej prejak, kao i uvijek.
jazzu Objavljeno: 23.04.2011 - 22:42
Palac gore Palac dole
0
1 2 3 4 next ukupno: 40 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
pizza_stolnjak 08.08.2020 - 14:32
[i]U Živinicama 50 članova Foruma mladih SDP-a prešlo u SDA[/i] https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-zivinicama-50-clanova-foruma-mladih-sdp-a-preslo-u-sda/200807158
Suze i gusle
comment
mungos1 08.08.2020 - 12:15
Vidjeh li ja ovdje u jednom trenutku @vipera.Hej,Čapljinko, ne ostavljaj nas, ...
Suze i gusle
comment
svibanj 07.08.2020 - 15:12
Cini mi se da je Hrvatska jako dobro prosla, jer ce s onih dvadesetak miljardi ...
Suze i gusle