Kolumna Ljiljana Jokić Kaspar
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (6)

Pregled nedelje

Početak bune protiv Srebrenice

Izvesni profesor pravnog fakulteta u Beogradu Oliver Antić tvrdi da je srebrenički masakar posledica osvete zbog napada na Srbe. Tu istu misao imao je na umu i Ratko Mladić kad je posle masakra u TV kamere „objasnio“ zločin stihom epskog deseterca „Početak bune protiv dahija“ - narodne pesme koju, sigurna sam, nije nikad pročitao. Monstruma koji je pobrkao prošlost i sadašnjost ne opravdava ludilo, ono se još uvek slavi kao herojstvo i živi među njegovim sledbenicima. Kao otrovni gas nadvija se nad Skupštinom Srbije i preti da po ko zna koji put omami i zamagli istinu

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (6 poslato):

Procitao sam ovaj razgovor i smatram da on predstavlja (pogotovo, ukljucujuci komentare) prilicno preciznu, iako ne sveobuhvatnu sliku, kako se u Srbiji u ovom trenutku posmatraju pitanja Genocida, Srebrenice.

Да ли треба осудити злочине у Сребреници

Profesor Antic je predstavnik one struje koja otvoreno (iako je profesor na Pravnom fakultetu) relativizuje Genocid, umanjuje tragediju Srebrenice, a sa druge strane je Todoric pomenuo Srebrenicu i Genocid kao nesto sto se jeste desilo, za razliku od profesora Antica.

Citanje pravnih akrobacija profesora Antica i komentara na tekst koji ga velikom vecinom podrzavaju predstavlja pogled u bezgranicnu sramotu (bez stida) koja vlada u vecem dijelu intelektualnih krugova Srbije (mnogo je antica, a malo todorica).

Ako u (valjda) znacajnoj visokoskolskoj ustanovi, kakva bi po pravilu trebao biti Pravni fakultet, u Beogradu, radi profesor, koji tvrdi da nije bilo Genocida, koji to javno iznosi i brani tu tvrdnju na (blago receno) nevjerovatne nacine, sta onda ocekivati od prosjecnog Beogradjanina ili gradjanina Srbije?
just4peace Objavljeno: 27.01.2010 - 16:05
Palac gore Palac dole
8
Pa nije bas profesor Oliver Antic "samo" profesor Pravnog fakulteta u Beogradu. On je covek jasnih politickih pogleda. Ranije je otvoreno podrzavao SRS i govorio na svakom njihovom skupu podrske "nevinom" Seselju, a sada je naravno u SNS. Dakle, politicki je vrlo aktivan. Prosetajte Googlom.

Ali mnogo je zanimljivije da je bio obuhvacen ISTRAGOM OKO PRODAJE DIPLOMA NA PRAVNOM FAKULTETU U KRAGUJEVCU!!! Dakle kriminal. Onda je njegov predmet na procesu razdvojen i volsebno prebacen iz Smedereva, gde je zapocelo sudjenje, u Beograd. Onda tiho sve obustavljeno.

I danas uziva zastitu iako je bilo ocigledno da je prodavao ispite! I predavao na "Kopaonickoj skoli prava" sudijama i tuziocima.
cekic Objavljeno: 27.01.2010 - 17:27
Palac gore Palac dole
10
Dobar je ovaj nas narod... vrlo dobar je odlican je! Kad ima ovakvu "Srpsku Akademiju NeUkih", gde verovatno ubrzanao pripremaju pristupnicu Anticu postenjacini, u predahu od pisanja "zelene knjige", kojom bi ako bog da i sreca junacka da prekriju travom zaborava Srebrenicki zlocin, i poseju crveno cvece... za poneti u kosi. Svaka slicnost sa udovicom u Rusiji je... namerna.

Fuj! Gadi mi se takav intelektualac, pa jos sa pravnog fakulteta.
Kralj_IBI Objavljeno: 27.01.2010 - 18:09
Palac gore Palac dole
7
Почетак буне против Сребренице – Ljiljana Jokić Kaspar
Poštovana,
Već je dosadno biti žena ili Dereta i biti borac za otkrivanje istine kako je vidi evro-atlantska demokratija. Kada će se u Srbiji pojaviti bilo koja dušebrižnica da postavi pitanje stvarnih zločina?! Ako vam je Mladić jedina meta i odstojanje, pokušajte da mi odgovorite na sledeće:
Da li je Mladić kriv za svakodnevne današnje žrtve u Iraku, Avganistanu, Pakistanu, ...?!
Pripišite mu i tu krivicu! Vi stalno, nametanjem nedokazanog broja ubijenih muškaraca pod oružjem, minimizujete sve ostale žrtve, ne samo bratoubilačkog rata u SFRJ, već, što vam je stvarni zadatak, maskirate prave zločince koji istu politiku, i danas, primenjuju širom planete.
Stvarni zločinci su SAD, Engleska i Nemačka!!! Upotrebite svoj intelekt u borbi protiv stvarnih, a ne fingiranih zločinaca. Ili to niste u stanju - nema ko takav angažman adekvatno da plati!!! Zato, ponoviću kao u reagovanju na izjavu Jelka Kacina: Deklaracija o kojoj se priča da treba je donese srpski Parlament treba da počne sa nabrajanjem 3.200 uglavnom žena, dece i staraca pobijenih od 1992-1995. u srebreničkom kraju od strane muslimana iz zaštićene zone. Ime, prezime, pol, godina rođenja, datum smrti, način na koji su likvidirani; a onda se može preći na srebreničke žrtve, muslimane, po istim pravilima: ime, prezime, pol, datum smrti, način. Odati im poštu i suditi sve koji su odgovorni za ratni zločin - streljanje zarobljenih. Pronaći svakog ko je umešan u izdavanje naređenja i izvršenje, a ne da nam istoriju pišu babe koje odlikuje Stipe Mesić. Sramota je da država Srbija nije sve resurse upotrebila za traženje istine, a ne da prihvata falsifikate zapadnih sila koje svu politiku vode na taj način. Da li vam nije jasan Račak; ili Markale; ili biološko oružje Iraka; ili napad na američki razarač od strane Vijetnama?! Svrstani smo uz Kambodže, Kube, Vijetname, Koreje, Irake, Avganistane, Irane, ... uz sve one koje ne vide svet kako ga vidi Veliki Brat! Po istom scenariju, izmišljotinama, Zapad, čineći ratne zločine neviđenih dimenzija, upravlja ovim svetom. Lako je boriti se za njegove interese. Probajte drugim putem - stanite u zaštitu slabijih! Vidićete, nije teško - ali nije isplativo! A što nije isplativo - nije "slobodni svet zapadne demokratije"!
aleradic Objavljeno: 07.02.2010 - 09:18
Palac gore Palac dole
0
aleradic
Svrstani smo uz Kambodže, Kube, Vijetname, Koreje, Irake, Avganistane, Irane, ... uz sve one koje ne vide svet kako ga vidi Veliki Brat!

Različito od Velikog brata svet vidi samo slobodan čovek.
Ako tebi slobodan čovek živi u nabrojanim zemljama, onda ću da ćutim, jer bih da budem pristojan.
A, na primer, priču da se ni jedna džamija ne vidi sa teritorije republike Srpske (tj. nema je), nisam čuo od Amerikanaca, Engleza i Nemaca, već od borca VRS.

Probajte drugim putem - stanite u zaštitu slabijih!
Mladić sa svojom vojskom u Srebrenici beše slabiji?
strahinja Objavljeno: 07.02.2010 - 10:19
Palac gore Palac dole
0
Strahinja,
zar stvarno misliš da su ljudi iz tih zemalja krivi što nisu slobodni? Zar su slobodniji Amerikanci ili Englezi, samo zato što imaju više? Da li je izraz njihove slobode da idu po belom svetu i ubijaju ko im se ne sviđa. Zašto tvoje visoke moralne principe ne primenjuješ na sve? Nemoj mi samo sa oveštalom frazom: "Svako nek čisti svoje dvorište!" Drugi svoje ne vide. Ako je iko priznao zločine, to su Srbi. Ima li još neki zločinac da nije osuđen osim dvojice, koji su uslov za sve. Pa izručili smo Predsednika koji je kriv, barem kao i Mesić za dešavanja 90-ih.
Da li si pitao drugu stranu vide li oni koju crkvu? I oni će se hvaliti kao taj borac VRS. Strašno je što moćni koriste vere da posvađaju takve ljude. Da li je Mladić u Srebrenici bio slabiji? To moraš pitati Nasera Orića i one koji su ga prebacili u Tuzlu, kako bi omogućili da se desi ono što im je, za njihove ciljeve, trebalo. Ja ne opravdavam zločin u Srebrenici, ali želim da znam stvarnu istinu. Želim da znam žrtve po imenu, a ne da se prvo kaže broj, pa onda popunjavaju žrtve. Želim da znam da li ćemo time što ćemo reći: Izvršen je genocid u naše ime, kajemo se, žalimo sve žrtve - učiniti pravi korak da nam se priznaju stradanja u XX veku i da najzad Parlament BiH i Hrvatske usvoje deklaracije o njihovim zločinima. Ne moraju ga nazvati genocidom! Šta si očekivao od naroda koji je u prethodnom ratu skoro istrebljen? Izjednačimo srebreničke žrtve sa svim srpskim i recimo: nerešeno je!? Da li će time želje ovih drugih da nas nestane, biti manje?
A što se tiče tvoje opaske o slobodnom čoveku: da li si ti slobodan?!
Predsednik Tadić reče da "morate da pobedite" - kako to zvuči slobodno i demokrtaski.
aleradic Objavljeno: 07.02.2010 - 23:46
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 6 | prikazano: 1 - 6

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
svibanj 03.07.2020 - 18:57
Da li bi ovo mogle izbzcit Hasanbegovica iz igre: https://www.jutarnji.hr/izbori/vijesti/mladi-aktivist-se-obrusio-na-hasanbegovica-siguran-sam-kako-ce-mi-ovaj-video-donijeti-probleme-15006025 [quote]Upitao sam ga, s obzirom na njegove ...
Suze i gusle
comment
Ambrozija22 03.07.2020 - 10:54
Ko je gazda u dvorištu Sad se valjda zna Ak je neko svoj na svome To sam onda ...
Suze i gusle
comment
Ambrozija22 03.07.2020 - 10:51
Jes', jes', to je obicna floskula ![SM010PIC] https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2194914
Suze i gusle