Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Feljton: Moj život s Titom (3)

Stranac pred mojim vratima

Susret posle devet godina: Miroslav Krleža i Josip Broz Tito

Istorija odnosa Miroslava Krleže i Josipa Broza Tita bila je burna, poput epohe u kojoj su živeli, od prijateljstva u mladosti, preko "sukoba na ljevici" tridesetih godina, kada su stajali na suprotnim stranama, do pomirenja u posleratnoj Jugoslaviji. U predvečerje Drugog svetskog rata, partijski intelektualci poput Milovana Đilasa ili Radovana Zogovića optuživali su grupu pisaca okupljenu oko Krležinog "Pečata" za trockizam, što je bilo ravno smrtnoj presudi. U svoju odbranu Marko Ristić i Krleža ispisali su obilje antologijskih polemičkih tekstova, između ostalog tada nastaje i glasoviti Krležin "Dijalektički antibarbarus". U polemiku se uključio i sam Josip Broz, stajući na stranu partijaca, sipajući drvlje i kamenje na pečatovce. Onda kad je sukob na levici već bio završen, nakon rata, neki komunistički intelektualci su bili spremili nove tekstove protiv Krleže, želeći nastaviti obračun, sve dok Tito nije javno stao u njegovu odbranu proglasivši ga najzaslužnijim intelektualcem za revoluciju koji se za nju borio još od godine 1919. u "Plamenu". To je istovremeno zaustavilo uklanjanje Krležinih drama s repertoara u pozorištima i izbacivanje njegovih knjiga iz biblioteke, što se događalo tek nakon rata, ali i donelo Krleži izvanredan status najvažnijeg državnog pisca i najmoćnijeg intelektualca. Tito će kasnije redovno posećivati Krležu u njegovoj kući na Gvozdu što će mediji s pažnjom pratiti. Takvo spasavanje njegova lika i dela Krleža Titu nikad nije zaboravio. Krležine tekstove o Titu donosimo u nekoliko nastavaka

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (4 poslato):

"Svaki je početak težak", rekao je Tito mirno i, zapalivši cigaretu, izgubio se u dugoj zamišljenoj šutnji. Pramen guste plave kose pao mu je preko bijelog, viso­kog čeonog svoda, sigurnog znaka jake i tvrde volje.
Kockasti Objavljeno: 23.01.2014 - 18:40
Palac gore Palac dole
1
Grme njegovi topovi, traje sudbonosno rat­no bdjenje, a ja mislim u svojoj samoći: "Gle, Tito budi Kumrovec iz hiljadugodišnjeg sna! Tito se pobunio protiv Srednjeg vijeka, on je našao izlaz, on plovi pu­nim jedrima i njegove galije putuju u sigurnu luku po­bjede."

Izvanredno!
alsapo Objavljeno: 24.01.2014 - 08:58
Palac gore Palac dole
4
Tito je birao Krležu a Sloba i potom svi ostali Ćosića,kakva tragedija za Srbiju i potvrda da je bravar bio zaista bolji.
pavke Objavljeno: 27.09.2015 - 17:31
Palac gore Palac dole
2
...To znači: mi ne ćemo dopustiti da se ta parola pretvori u rukama re­akcionarne građanske klase u propagandističko sred­stvo kako bi građanska klasa stvorila sebi novo suvere­no tržište, jer bi nas takva primjena toga principa odvela ravno u kontrarevoluciju, u fašizam, u nove krize i u nove ratove.


Ali oni, koji su došli posle vas, dopustili su...i sve sa tačno tako, kako ste prorekli i zbilo.
alsapo Objavljeno: 28.09.2015 - 15:47
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 4 | prikazano: 1 - 4

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
mungos1 23.09.2019 - 21:52
@natura da li su tvoji inicijali M.M.?
Grad nade i dobrih ljudi
comment
Ambrozija22 23.09.2019 - 18:55
Tek Jelavic , Simic i ostala bulumenta.
Grad nade i dobrih ljudi
comment
Ambrozija22 23.09.2019 - 18:54
Bah ! Za vase kriminalce, BiH je obecana zemlja. A kako Hrvatska nece da izruci Lejlu Fazlagic, ...
Grad nade i dobrih ljudi