Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (19)

Feljton: Rat na Balkanu (8)

Mihailović se ne bori protiv fašizma

Mihailoviću je dat ograničen period vremena, u kome je trebalo da izvrši određenu operaciju. Ovo vreme je sad isteklo, a on nije ispunio ovaj zahtev i zato je doneta važna odluka da se Saveznička misija povuče iz njegovog štaba i da mu se obustavi dalje dostavljanje materijala. Dostavljanje je odmah obustavljeno; povlačenje britanskih oficira za vezu potrajalo je duže i tek krajem meseca maja, brigadir Armstrong, moj kolega u suprotnom taboru, oprostio se od Mihailovića, koji je bio pun prekora, ali još uvek učtiv. U Donjem domu g. Čerčil je objasnio postupak vlade. "Razlog - rekao je - zašto smo obustavili snabdevanje Mihailovića oružjem i nismo mu dali podršku bio je jednostavan. On se nije borio protiv neprijatelja i, štaviše, neki njegovi potčinjeni pravili su sporazume sa neprijateljem." Ovako se završila veza koja se još od početka zasnivala na nesporazumu. Uz pomoć naše propagande, mi smo u našoj mašti od Mihailovića napravili nešto što on nikada ozbiljno nije ni predstavljao. Sad smo ga odbacili, jer nije ispunio naša sopstvena očekivanja

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (19 poslato):

Uz pomoć naše propagande, mi smo u našoj mašti od Mihailovića napravili nešto što on nikada ozbiljno nije ni predstavljao. Sad smo ga odbacili, jer nije ispunio naša sopstvena očekivanja


U mojoj drzavi, Bosni i Hercegovini, ima jedan narod koji je tu englesku propagandu iz prve polovice cetrdesetih, otkrio tek devedesetih godina proslog stoljeca i cvrsto u nju povjerovao(uz malecku pomoc beogradske SPC i SANU).
Do njih jos nije dosla vijest da su Englezi u drugoj polovici cetrdesetih otkrili da je Mihailovic prevarant, njegov antifasizam laz, a on sam zlocinac i fasista.
Sporo putuju vijesti na brdovitom balkanu, zapinju im ljudske glave.
bezbeli Objavljeno: 10.12.2012 - 19:40
Palac gore Palac dole
10
Drska laz je najpouzdanije sredstvo na kojoj se bazira sva cetnicka velikosrpska filozofija. Da nije tako ne bi se Draza, koji je dokazani fasisticki monstrum, danas prikazaivao kao borac za slobodu. Bez stida i sramote fasisti silom i lazima hoce njegovu rehabilitaciju.
Ti isti fasisti ce ubrzo poceti prikazivati JNA kao velike antifasiste koji su se herojski borili u Srebrenici i Vukovaru protiv fasistickih muslimanskih i ustaski hordi. Djaba ti presude iz Haga o genocidu koji su zliokovci pocinili, djaba ti svi grobovi i mezari, djaba nagorjeli kosturi nekadasnji kuca, sela i gradova....sve ce to biti jednnog dana prikazano kao zlodjela povampireni balija i ustasa.
exkum23 Objavljeno: 10.12.2012 - 20:01
Palac gore Palac dole
3
Hvale se na sva zvona kako su bili antifasisti,a vamo bili pruzni radnici,odrzavali prugu Solun-Beograd prohodnom i uz prugu pomalo klali.
Ima i danas jedan bizon koji ima svoju falangu sto odrzava aerodrom,farmu junadi i sluzi mu kao pocasna garda kad uzleti zrakomlatom da obidje vocnjake
Svetla tradicija
Kurbla Objavljeno: 10.12.2012 - 20:26
Palac gore Palac dole
3
Slažem se sa gornjim komantarima uz sledeću dopunu (trebamo pravilno koristiti istorijske činjenica da ne bi upali u istu zamku nacionalista):

@bezbeli: “U mojoj drzavi, Bosni i Hercegovini, ima jedan narod....“
Predlažem zamjenu „ima jedan narod“ sa većina jednog naroda (nažalost, ogromna većina).

@exkum23
JNA od polovine 80tih nije bila više JNA. Tako da bi pravilnije bilo takozvana JNA.

Inače, ovaj feljton be trebalo ponavljati svake godine. Predlažem e-novinama da postave stalni link http://www.znaci.net/ gdje se mogže naći ovaj feljton, a i mnoge druge knjige i informacije vezane za drugi svjetski rat.
Maple Objavljeno: 10.12.2012 - 20:53
Palac gore Palac dole
4
Draža Mihailović, među Srbima,je hvaljen i poštovan, i smatra se junakom jer je ubijao komuniste, muslimane i Srbe koji nisu bili na zlikovačkoj strani, koji su bili antifašisti i kosmopoliti.
Koga briga za neuglednog Dražu, važno je njegovo nedjelo koje se i danas veliča i priziva.
Srbijanaska vlast, sadašnja i bome i prošla su svjesni zlikovačkog ponašanja četnika i njihovog vođe. Ali, svejedno, to je srpsko izvorno i originalno, pa im valjda zato i prihvatljivo.
Na sreću, ovakvom nedopustivom ponašanju, u Srbiji ima ko da se suprostavi.
Zlata Objavljeno: 10.12.2012 - 21:21
Palac gore Palac dole
0
Zlata Objavljeno: 10.12.2012 - 21:21
Na sreću, ovakvom nedopustivom ponašanju, u Srbiji ima ko da se suprostavi.


Zlazo, zlato, izgleda da si nepopravljivi optimista. Ko je to u Srbiji ko će se suprotstaviti ovoj fašističkoj najezdi?
agaton Objavljeno: 10.12.2012 - 21:27
Palac gore Palac dole
4
Maple

Usvaja se !
bezbeli Objavljeno: 10.12.2012 - 21:27
Palac gore Palac dole
2
Brigadni general Armstrong je poslat u Mihailovićev štab kao poslednja opomena i poslednja šansa četnicima da zadrže status saveznika. Od Draže se tražilo da poruši bilo koja dva mosta na pruzi Beograd Solun. Da sam izabere.

Da je to uradio Mihailović bi nesumnjivo ostao miljenik zapadnih sila, ali, iz meni potpuno nepoznatih razloga, totalno iracionalno, Armstrong nije uspeo da nagovori Mihailovića da to uradi. Mihailović u Armstrongovom prisustvu nije dozvolio da se na Nemce opali jedan jedini metak.

Naprotiv, pijana budaletina je na nekom krštenju u Bijelom polju na koje je vodio Armstronga pretio Englezima i govorio da su njemu prijatelji Italijani koji mu istinski pomažu, za razliku od Engleza koji daju malo.

"Meni je prijatelj onaj ko mi daje oružje da se borim protiv komunusta. Sada su to Italijani. Kada mi vi budete davali dovoljno oružja, vi ćete mi biti prijatelji" rekla je pijandura Armstrongu.

Inače, sve obaveštajne službe svih državca koje su učestvovale u ww2 znale su sve o Mihailoviću od prvog dana. Politika je ta koja ga je držala na površini dok Čerčilu iz čisto pragmatičnih razloga nije prekipelo.
agaton Objavljeno: 10.12.2012 - 21:43
Palac gore Palac dole
5
Poslije rata je ovaj engleski oficir kupio kucu na Korculi, i ljeti tu bio s porodicom.
noodles Objavljeno: 11.12.2012 - 11:00
Palac gore Palac dole
1
Srbijanska politika ima kontinuitet od Moljevica pa na ovamao.
Chetnici su zaduzeni da stvaraju de facto stanje na terenu azatim na scenu stupaju politichari koji stanje pretvaraju u de jure. Dok intelektualna elita rehabilituje izvrsioce radi legalizacije stanja na terenu kao kolaterarna steta se pojavljuju nezavisni intelektualci, mirotvorci, dobronamjerni gradjani koji onda iz najbolje namjere nesvjesno zamazuju oci prezivjelima.I tako ca. 150 godina.
Odin Objavljeno: 11.12.2012 - 12:25
Palac gore Palac dole
2
1 2 next ukupno: 19 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
Ambrozija22 05.08.2020 - 14:52
Na[quote]še države su srasle sa svojim zločincima, nemoguće ih je amputirati od vlasti [/quote] [SM007PIC] Zato sto ...
Suze i gusle
comment
alpha2 05.08.2020 - 14:29
sjećam se lani bio sam u selu kod Knina u kući moje ujne i na ...
Suze i gusle
comment
tesnjak 05.08.2020 - 13:10
Gledam juče na Rači na mostu iza Vučića dok drži govor kulisa od živih ljudi, ...
Suze i gusle