Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (11)

Ko to laže da Srbi imaju paravojne jedinice?

Sarajevska golgota: Razglednica iz pakla, 1992. godina

Do septembra ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosimo u celini, bez komentara

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (5 poslato):

Prvo bih molio da mi neko objasni kako je moguce da u Srbiji 'life expectancy at birth" iznosi 73.6 godina (Svjetska Banka) a ovaj Dobrica razguljuje devetu deceniju ... pa zar on tako zdravo zivi?
A drugo, citat:
"...Posle završetka predstave, dok još sređujemo umetničke utiske, izlaze glumci i čitaju "javni protest protiv monstruoznog zahteva za proterivanje hrvatskog naroda" izrečenog u Skupštini Srbije od strane poslanika Vojislava Šešelja. S kojim pravom se publika uvlači u politiku i zar je pozornica mesto za političke pridike? ..."
Ja ovo nisam znao, i volio bih da cujem koji su to glumci bili u pitanju, tek da formiram svoje misljenje ...
Momir Objavljeno: 23.04.2010 - 14:25
Palac gore Palac dole
1
Momir
Prvo bih molio da mi neko objasni kako je moguce da u Srbiji 'life expectancy at birth" iznosi 73.6 godina (Svjetska Banka) a ovaj Dobrica razguljuje devetu deceniju ... pa zar on tako zdravo zivi?


Starog vješca neće ni vrag ni Bog.
jezerski Objavljeno: 23.04.2010 - 14:29
Palac gore Palac dole
3
Mislim, ovo vam je sjajan projekat. Upravo se bavim kopiranjem svakog nastavka za svoju arhivu. Ovo je tako eksplozivan materijal da se od njega mora napraviti nesto.

Ako bih smio da napravim sugestiju da pokusate uraditi i mozda neki pregled onoga sto su pisale i "Vecernje Novosti" ili "Duga" (mozda to vec negdje ima, al' sam propustio).

E sad, imam i drugu sugestiju: Kad bi se to makar malo moglo prosiriti, pa da dobijemo paralelan uvid i u pisanja "Vecernjaka" ili "Vjesnika" sa druge strane, ili takodje da se dotaknete i reprezentativnih uzoraka medju ovim mojim bosanskim duducima. Tako bi smo dobili jednu famoznu komparativnu arhivu troglave azdaje, koja nam je popalila zemlju. Mislim da bi svima, koji bi to citali, postalo kristalno jasno, koliko jer propaganda bila ista na sve tri strane (mjenjale su se samo pohvalne titule).

Ukoliko nemate tu mogucnost, zamolio bih citaoce (ako znaju) gdje bih mogao pronaci to sto trazim. Hocu svega mi od toga nesto napravit. Pa makar i knjigu koju niko nece procitati, jer ce biti toliko vulgarna i opscena, da cu popasti kritike kao Rudenka...

Hvala unaprijed za svaku pomoc...
DrBenway23 Objavljeno: 23.04.2010 - 14:42
Palac gore Palac dole
3
Ako bih smio da napravim sugestiju da pokusate uraditi i mozda neki pregled onoga sto su pisale i "Vecernje Novosti" ili "Duga"

Isto što Politika ,samo u nešto drugačijoj formi( e-jezikom rečeno u posebno "ozabavljenoj" formi).Sjećam se da sam najmorbidnije tekstove čitala u "Srpskom Oslobodjenju" i "Srpskom glasu"(redakcija bila smještena u predstavništvu Oslobodjenja u BG,u Hilandarskoj ulici).Žena Dragana Kalinića bila "glavna i odgovorna" sa sve pištoljem za pojasom)

Pridružujem se tvojoj sugestiji,mada mislim da je to teško izvodljivo u ovoj formi interenetskog izdanja.Možda mogu čitaoci (koji imaju svoje privatne arhive štampanih primjeraka) skenirati i slati redakciji.
soraya1 Objavljeno: 23.04.2010 - 19:31
Palac gore Palac dole
1
@Milodane,jel' išlo ovako -Borba ,pa Naša Borba,pa Brčinaka,pa opet Naša Borba(+Vreme ,Republika,Monitor)...pa Danas-jbt dobro smo normalni ostali
soraya1 Objavljeno: 25.04.2010 - 01:19
Palac gore Palac dole
1
ukupno: 5 | prikazano: 1 - 5

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
tesnjak 23.09.2020 - 15:54
[quote]Puno je tu nedoumica...[/quote] Pa za osobe sa posebnim potrebama. Ali treba se imati strpljenja sa njima ...
Suze i gusle
comment
pizza_stolnjak 23.09.2020 - 15:38
[quote]Ja poštujem pripadnike naroda kao osobe sa posebnim potrebama i smatram da im se ne ...
Suze i gusle
comment
natura2 23.09.2020 - 13:21
[quote]Ja poštujem pripadnike naroda kao osobe sa posebnim potrebama i smatram da im se ne ...
Suze i gusle