Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (47)

"Balkan bluz"

Mladićev dan (20)

Krmeći general ubica: Ratko Mladić

Da je pameti, kao što je nije knjiga “Balkan bluz”, Medine Delalić i Suzane Šačić, nekadašnjih novinarki “Slobodne Bosne” bila bi makar fakultativni udžbenik istorije na prostorima rahmetli SFRJ. S obzirom da to nije slučaj, kao i da se o nekim stvarima u BiH, ali i šire jednostavno ne priča, e-novine su odlučile da uz dozvolu autorki feljtonizuju knjigu koja prati dešavanja u zemlji Bosni i Hercegovini od dana ubrzanog ekonomskog razvoja, nekad republike u okviru SFRJ (1975.) , nerazjašnjene pogibije tadašnjeg predsjednika savezne vlade Džemala Bijedića, preko sunovrata Hamdije Pozderca, Fikreta Abdića i „Agrokomerca“, procesa zbog kojih su zatvorske kazne odslužili Alija Izetbegović i Radovan Karadžić, do ratnih događanja i ubistava zapovjednika HOS-a, Blaža Kraljevića u Hercegovini, Mušana Topalovića-Cace i mnogih drugih događaja završno sa 1995. godinom. Autorke su knjigu same izdale, a osim promocija po BiH, i to uglavnom u njenom “lošijem” ali i “većem” entitetu, knjiga nije doživjela promociju izvan njenih granica. Posljednja dešavanja - početak suđenja Karadžiću, puštanje na slobodu Biljane Plavšić, samo su bili dobar povod da kontaktiramo autorke i zamolimo ih za dozvolu da ovu fenomenalnu knjigu putem feljtona predstavimo i izvan granica BiH. U nadi da će pružiti odgovore na brojna pitanja, ali i da bi mogla samim autorkama da pomogne nekim novim saznanjima koja bi dodatno rasvetlila ovaj period predstavljamo bosansku hroniku “Balkan bluz” (Okosnicu za njen nastanak čine autorski tekstovi i intervjui objavljeni u „Slobodnoj Bosni“ u periodu od 1991. do 2000.)

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (47 poslato):

Oslobođena Srebrenica.Od koga je oslobođena?Od njenih stanovnika i izbjeglica?Europski parlament je izglasao Deklaraciju o Srebrenici, ali to nije učinila Skupština Srbije(negiranje zločina, mada je Haškom presudom utvrđeno propuštanje svih potrebnih radnji od strane institucija tadašnje zajednice Srbije i Crne Gore ), radi sprečavanja zločina).Ovu deklaraciju odbila je usvojiti i Parlamentarna skupština BiH,jer su Srbi iz RS,spriječili ovaj proces.Tako to oni rade:opstruiraju svaki zakon na razini države,a ako dođe na RS -usvoje ga, pa optuže državu za kočenje svih demokratskih procesa.
Aggy Objavljeno: 12.01.2010 - 10:50
Palac gore Palac dole
6
"“Major Pećanac je rekao mojima u odredu da će za svakog ubijenog zarobljenika platiti 4 marke, a za zakucavanje (pucanj u potiljak) 5 maraka i po kilogram zlata po završetku posla... Međutim, prevareni su, nikada im nije isplatio novac i zlato."

Eto, srbi koji su izvrsili zlocin u Srebrenici su prevareni, pa im se moze oprostiti, zar ne!?
Ogavno i uzasno!!!
herzog96 Objavljeno: 12.01.2010 - 11:22
Palac gore Palac dole
4
herzog 96, a dijeljenje čokolade majkama i djeci pred kamerama,prije nego što će ih pobiti? A zvanje onog nesretnog oca, koji zove sina da izađe iz skloništa: "Neće ti Srbi ništa"!Da bi obojica nekoliko minuta kasnije , otišli u prah.A Mladićeva izjava da je "nakon 500 godina, došlo vrijeme da se osvetimo Turcima".Zamisli taj mrak u glavi, jer on ne zna s kim je cijeli život živio! Turcima ih naziva! Osvetu priziva!Niko, ama baš niko ne može ovo poreći!
Aggy Objavljeno: 12.01.2010 - 11:50
Palac gore Palac dole
7
dobro, znalo se da ce dusmani napraviti pokolj, ali zasto je alija izetbegovic ucestvovao u tako zlim namjerama? tuzlanski korpus sa 64000 vojnika sjedi k'o zapeta puska i ceka naredjenje da se ide najmanje sto se moze napraviti odstupnicu tom uznevjerenom narodu, ali sarajevo je ostalo nijemo i gluho. nadam se da se prevrce u mezaru ovog trenutka dok ovo pisem!
tuzlanac Objavljeno: 12.01.2010 - 19:08
Palac gore Palac dole
6
Karadzic smislio, Alija precutno podrzao a Mladic izvrsio- zivot ti jebem uigrani su k`o Barselona!
Jezivo
realno Objavljeno: 12.01.2010 - 19:55
Palac gore Palac dole
6
Zlocin bez presedana.Glava 4 marke,jeftinija od metka.

Dzaba ratovali!Nisu ih mogli istjerati.

Srebrenica, grad mrtvih Srebenicana.
Amy Objavljeno: 12.01.2010 - 20:15
Palac gore Palac dole
3
Gospodin patrijarh Pavle kaze:"Budimo ljudi, nemoj da budemo neljudi."

Nikad se nije ogradio od ovog zlocina.

Svaki cestit i posten vjerski poglavar bi se ogradio od takvog zlocina.

Pa to su bili samo civili. A sto je najzalosnije i djecaci.
Amy Objavljeno: 12.01.2010 - 20:23
Palac gore Palac dole
4
Srednjevijekovna struktura Mladicevih (i ne samo njegovih) ideja, misli i razmisljanja, ne bi bila problem da je bila samo njegova, individualna i nicija druga.

Veliki problem je sto je u to vrijeme medju Srbima postojala kriticna vecina takvih koji su razmisljali na isti nacin na koji razmislja Mladic, vecina koja je bila dovoljna da to i takvo misljenje bude preovladavajuce i da omoguci i podrzava izvrsenje najgnusnijih zlocina.

Jos veci problem je sto i danas, gotovo petnaest godina nakon zlocina, medju Srbima postoji - ne mali i zanemarivi broj ljudi koji podrzavaju Mladica u svemu sto je napravio.
just4peace Objavljeno: 13.01.2010 - 16:22
Palac gore Palac dole
4
Nije to ništa.Ima i manijaka voajerskog tipa koji se dive Hamdiji Abdiću i Ismetu Bajramoviću Ćeli.
Damir Objavljeno: 14.01.2010 - 09:21
Palac gore Palac dole
5
Ima i supaka iz Prduse Donje, koji samo laju iz prikrajka.
raps Objavljeno: 14.01.2010 - 09:56
Palac gore Palac dole
1
1 2 3 4 5 next ukupno: 47 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
vipera 17.09.2019 - 23:48
@mungos evo: http://www.e-novine.com/comments/stav/43003-Miroslav-koro-nacionalista-dvopeku.html
Grad nade i dobrih ljudi
comment
mungos1 17.09.2019 - 22:57
Molim nekog da mi da link za pedhodni site.
Grad nade i dobrih ljudi
comment
don_Rigoberto 17.09.2019 - 15:55
[quote]U Hrvatskoj uhapšen novinar zbog baljezganja na twitteru.[/quote] radi ta 4 slova (ili prevedeno u brojeve ...
Grad nade i dobrih ljudi