Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (20)

"Balkan bluz"

"Tigar-Sloboda 94" (19)

Cazinska krajina: Nesuđeno carstvo Fikreta Abdića

Da je pameti, kao što je nije knjiga “Balkan bluz”, Medine Delalić i Suzane Šačić, nekadašnjih novinarki “Slobodne Bosne” bila bi makar fakultativni udžbenik istorije na prostorima rahmetli SFRJ. S obzirom da to nije slučaj, kao i da se o nekim stvarima u BiH, ali i šire jednostavno ne priča, e-novine su odlučile da uz dozvolu autorki feljtonizuju knjigu koja prati dešavanja u zemlji Bosni i Hercegovini od dana ubrzanog ekonomskog razvoja, nekad republike u okviru SFRJ (1975.) , nerazjašnjene pogibije tadašnjeg predsjednika savezne vlade Džemala Bijedića, preko sunovrata Hamdije Pozderca, Fikreta Abdića i „Agrokomerca“, procesa zbog kojih su zatvorske kazne odslužili Alija Izetbegović i Radovan Karadžić, do ratnih događanja i ubistava zapovjednika HOS-a, Blaža Kraljevića u Hercegovini, Mušana Topalovića-Cace i mnogih drugih događaja završno sa 1995. godinom. Autorke su knjigu same izdale, a osim promocija po BiH, i to uglavnom u njenom “lošijem” ali i “većem” entitetu, knjiga nije doživjela promociju izvan njenih granica. Posljednja dešavanja - početak suđenja Karadžiću, puštanje na slobodu Biljane Plavšić, samo su bili dobar povod da kontaktiramo autorke i zamolimo ih za dozvolu da ovu fenomenalnu knjigu putem feljtona predstavimo i izvan granica BiH. U nadi da će pružiti odgovore na brojna pitanja, ali i da bi mogla samim autorkama da pomogne nekim novim saznanjima koja bi dodatno rasvetlila ovaj period predstavljamo bosansku hroniku “Balkan bluz” (Okosnicu za njen nastanak čine autorski tekstovi i intervjui objavljeni u „Slobodnoj Bosni“ u periodu od 1991. do 2000.)

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (20 poslato):

Iz teksta ispada da je Hrvatska kriva za "babu", a on i danas živi na naš račun (poreznih obveznika) u riječkom zatvoru.
pizza_stolnjak Objavljeno: 08.01.2010 - 13:40
Palac gore Palac dole
0
Hamdija Abdić je ratni zločinac, kriminalac, silovatelj ukratko POJAM postJug siledžije većeg od zakona i države
slavK Objavljeno: 08.01.2010 - 20:24
Palac gore Palac dole
3
I taj dio Bosne i Hercegovine je propatio zestoko, moze se na prilozenoj karti vidjeti kakvo je bilo okruzenje.

Vrlo kompleksna situacija za vrlo malo podrucje. Okruzeno. Sa jedne strane vojska RS. Sa druge strane vojska RSK. Sa trece strane vojska APZB. Svi sa podrskom iz vojske Jugoslavije (od Jovice Stanisica nadalje). HVO unutra u dvije struje - jedna, veca, probosanskohercegovacka, koja je cijelo vrijeme rata bila rame uz rame sa Petim korpusom, druga daleko manja, ali finansijski i na svaki drugi nacin potpomagana od Suska i Bobana (oficirski cinovi, ukljucujuci i najvise - generalske - su se dijelili po podobnosti, jasno kakvoj i prema kome) i koja je cak neko vrijeme - iako je znala za sve planove Fikreta Abdica - pomagala i podrzavala "babu" iz Velike Kladuse.

Politika, zavadi pa vladaj. Valjda sa jos zescom osnovom - "zasto da se mi borimo protiv njih - najbolje je da se oni bore izmedju sebe".

Fikret Abdic, tragicar, uzasan primjer zalutalog privrednika u divlje dzungle politike.

Rekoh - privrednika. Sjeca li se neko mjenica bez pokrica? Da li su stvarno bile bez pokrica ili je bilo nesto drugo u pitanju?

I - da li je Fikret Abdic zalutao ili je planski usmjeren u politiku?

Nije Jovica Stanisic bez razloga bio tamo.

Nisu sluzbe "babu" pripremale godinama bez razloga.

Tempirano.

Peti korpus, u izrazito teskoj situaciji, sa malim ili nikakvim resursima, u okruzenju godinama, napravio je veliku, uspjesnu takticku varku, koja ce imati i stratesku vaznost.

A da je sve bilo na granici ili sa one strane granice racionalnosti, govori, izmedju mnogo toga ostalog i cinjenica da su najvisi vojni zapovjednik u vojsci APZB Fikreta Abdica i jedan od pomocnika komandanta Petog korpusa Atifa Dudakovica dva rodjena brata.

Rat.
just4peace Objavljeno: 08.01.2010 - 20:49
Palac gore Palac dole
5
Ova vest ce duboko potresti Fikretovog miljenika i ujedno urednika na forumu Nezavisnih novina iz BL tzv.tufahiju.
Micko Objavljeno: 09.01.2010 - 09:08
Palac gore Palac dole
1
ne ulazeci u kontraverze o Fikretu Abdicu, sigurno je da je vjesto izigran
a operacija "Tigar-sloboda 94" spada u najlukavije i najvjestije obavjestajne operacije u ratu u bivsoj SFRJ
Dudakovicu i Tigru skinuli su kapu zbog toga i agenti Mi-6 i CIA u jednom privatnom razgovoru kada je IFOR dolazio u BiH pripremajuci lokalne komandante za masovni dolazak NATO trupa 1995
extremist Objavljeno: 10.01.2010 - 22:32
Palac gore Palac dole
0
He he, a Tigar je zbog tih zasluga (između ostalog, odveo je i Vladu Šantića na put bez povratka) dobio mjestu u NS BiH, da širi ideju multikulturalnosti i privoli Hrvate da tu reprezentaciju dožive kao svoju.
Damir Objavljeno: 11.01.2010 - 09:14
Palac gore Palac dole
3
He he, a Tigar je zbog tih zasluga (između ostalog, odveo je i Vladu Šantića na put bez povratka)

likvidacija Šantića je nešto što se dogodi slučajno i neplanski (jebiga rat je bio) za razliku od krvoločnog, mučkog ubojstva Blaža Kraljevića, a nije naodmet spomenuti ni kako je Šantić bio ustaša, za razliku od Blaža koji se borio za cjelovitu BIH

knjiga je proBošnj i to nije nešto što mi posebno smeta, JEBE ME izostanak ratnoPROFITne priče!!
Bihać-VKladuša, MAJKA cijeloga rata (tj ratova) je previše "herojski" pojednostavljena, fali najvažnija informacija ... abdićevi i alijini su ratovali sa SRPSKIM oružjem, skoro svaki metak u Bihaću je bio VRS tj srpskoga "porijekla", a Abdić je plaćao zaradom ostvarenom trgovinom sa Hrvatskom, gdje su se i Srbi naravno dobro namirili kao posrednici (prije same prodaje oružja), i sve to prije Oluje, "svi mi" zajedno ratujemo i trgujemo,
okrenuo se jeben novac!! nafta, oružje, droga, hrana itd itd knjiga se trebala zvati "Money Blues"
slavK Objavljeno: 11.01.2010 - 13:43
Palac gore Palac dole
3
Predlazem: Upitati Hrvate u Bihacu ko je bio Vlado Santic. Kakav je bio trijezan, a kakav pijan (itekako bitno). Kako se ponasao prema Hrvatima koji su bili "izvan" njegove kontrole.

Ne pravdam nikada nikakav zlocin, Hamdija Abdic je u ovdje opisanoj akciji bez ikakve sumnje odigrao itekako pozitivnu ulogu, medjutim napravio je i prije i u toku rata, a nakon rata pogotovo, niz zlodjela, za koja mora odgovarati.

Nije dokazano da Hamdija Abdic ima ucesce u nestanku Vlade Santica, pominjem nestanak ne bez razloga. Ali, bilo bi dobro da se sve povodom tog slucaja rasvijetli, a odgovorni kazne.

Govoriti i naglasavati "ratovanje srpskim oruzjem" govori o zluradosti pojedinih komentatora. To isto takozvano "srpsko oruzje" je oruzje svih naroda i narodnosti, koji su godinama placali to oruzje, da bi na kraju bilo krvavo upotrijebljeno od strane Milosevicevog rezima.

Na zalost, to isto oruzje, za odbranu zivota svoje djece, svojih porodica, ti isti Bosnjaci su placali i drugi put, kad su ga kupovali od onih koji su ga ukrali od bivse zajednicke drzave. Sto se tice Hrvatske, ona je (Suskova linija) podrzavala Abdica sa odredjenim namjerama. Susku je, kao i Tudjmanu odgovarao Abdic, koji je bio i trgovac (uz to sto je bio - privrednik), tako da su znali da ga mogu upotrijebiti.

A prakticno sve sto je imalo vezu sa Abdicem pratile su, kontrolisale i usmjeravale sluzbe iz Beograda, koje su ga stvorile takvog kakav je bio - upotrebljiv za njih.

A sto se tice Petog korpusa, znao je taj Peti korpus napraviti zestoke napade i prodore u teritoriju koju su kontrolisali cetnici (i preko cetrdeset kilometara) i pritom zaplijeniti dosta pjesadijskog, artiljerijskog naoruzanja, municije.

A zasto nema ratnoprifiterskih prica vise u knjigama, treba "zahvaliti" cinjenici da su nekadasnji ratni profiteri danas na istaknutim mjestima u drzavi i entitetima, a u RS-u cak i u samom vrhu politike. Jasno je da ce se na svaki nacin onemogucavati objavljivanje cinjenica.

Ova knjiga je dobra, ima vrlo kvalitetnu podlogu, vec sam pominjao da je nemoguce sve opisati u samo jednoj jedinoj knjizi.

Nije knjiga pro ni jednog naroda, a pogotovo nijedne politicke elite. Nacin na koji knjiga govori o svim politickim samozvanim elitama je vrlo otvoren i bez pardona.
just4peace Objavljeno: 11.01.2010 - 14:35
Palac gore Palac dole
2
Aferim just4peace.
nikifor58 Objavljeno: 11.01.2010 - 15:21
Palac gore Palac dole
0
just4p

predlažeš da pitamo kakva je pjandura bio Šantić, a Tigar je "itekako pozitivnu ulogu" međutim ipak mora odgovarati za tričarije poput ubojstava, silovanja i sl!?
ukratko Šantić je likvidiran pizdunski, na prevaru kao i Kraljević, a opet se radi velika razlika između ta dva slučaja, a gdje je danas njegovo tijelo?? mnogi znaju ali neće da kažu!!


zluradost kažeš!? ZAŠTO se pomoć VRSa HVOu u npr Žepču okarakterizira rezultatom dogovora Boban-Karadžić, a pomoć VRSa ABIH u npr Mostaru ... "Borbena linija čini krug od 360 stepeni, prema HVO-u i prema VRS" tj niti riječi o suradnji VRS-ABIH iako je zapovjednik ABIH o tome pisao u svojoj knjizi, naravno sve na kapaljku jer im je cilj bio samo održati Žepče hrvatskim a istMostar muslimanskim, zavadi pa vladaj!!

ne pušim mitove proNIČIJE, a knjiga jee proBošnj,
ima tu istina i kritike muslimanskog vodstva, ali nedovoljno direktne, zaključci koji se mogu izvući (bez osobnog sjećanja ili sudjelovanja u opisivanim događanjima) mogu biti netočni tj vrijedna je čitanja ali nije "fakultativni udžbenik istorije na prostorima rahmetli SFRJ"
glavni zajeb je mislim težnja da se uspostave nekakvi heroji 90ih (npr Sefer Halilović je übergrađanin), traženje smisla u cijeloj toj katastrofi od situacije, a smisla NEMA

osobno heroje aka "itekako pozitivna uloga" vidim samo među običnim ljudima (mogu biti i vojnici) onima što su riskirali svoje živote da bi zaštitili osobe "pogrešne" nacionalnosti, susjede i slično tj fali nam prepoznavanje Pravednika Svih Nacionalnosti, ne uspostavljanje partizana i ostalih, nema partizana u 90im, nema antifašističke vojske, SAMO nacionalne (čak i vjerske) armije, koje su sve međusobno bile nedobre ali i dobre, ovisno o mjestu, danu, mjesecu, godini događanja

da li ja time negiram napad na Bijeljinu, Srebrenicu ili Heliodrom i sl ... mislim da ne!!
slavK Objavljeno: 11.01.2010 - 17:20
Palac gore Palac dole
2
1 2 next ukupno: 20 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
natura2 18.09.2019 - 17:04
@a22 ..hvala na pojašnjenju [SM007PIC]
Grad nade i dobrih ljudi
comment
Ambrozija22 18.09.2019 - 17:01
Kako postoji takav portal ? Lijepo.U sistavu koji jeste fasisticki, svi ce pricati o demokraciji ...
Grad nade i dobrih ljudi
comment
Ambrozija22 18.09.2019 - 16:59
jel to neki bošnjački duhaček [quote][/quote] Ne, on je bosnjacki ustasa.To je pna osoba koja je ...
Grad nade i dobrih ljudi