Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (13)

"Balkan bluz"

Bosanski trilogij (14)

Omiljena zabava za vrijeme rata: Mapa Vensa i Ovena

Da je pameti, kao što je nije knjiga “Balkan bluz”, Medine Delalić i Suzane Šačić, nekadašnjih novinarki “Slobodne Bosne” bila bi makar fakultativni udžbenik istorije na prostorima rahmetli SFRJ. S obzirom da to nije slučaj, kao i da se o nekim stvarima u BiH, ali i šire jednostavno ne priča, e-novine su odlučile da uz dozvolu autorki feljtonizuju knjigu koja prati dešavanja u zemlji Bosni i Hercegovini od dana ubrzanog ekonomskog razvoja, nekad republike u okviru SFRJ (1975.) , nerazjašnjene pogibije tadašnjeg predsjednika savezne vlade Džemala Bijedića, preko sunovrata Hamdije Pozderca, Fikreta Abdića i „Agrokomerca“, procesa zbog kojih su zatvorske kazne odslužili Alija Izetbegović i Radovan Karadžić, do ratnih događanja i ubistava zapovjednika HOS-a, Blaža Kraljevića u Hercegovini, Mušana Topalovića-Cace i mnogih drugih događaja završno sa 1995. godinom. Autorke su knjigu same izdale, a osim promocija po BiH, i to uglavnom u njenom “lošijem” ali i “većem” entitetu, knjiga nije doživjela promociju izvan njenih granica. Posljednja dešavanja - početak suđenja Karadžiću, puštanje na slobodu Biljane Plavšić, samo su bili dobar povod da kontaktiramo autorke i zamolimo ih za dozvolu da ovu fenomenalnu knjigu putem feljtona predstavimo i izvan granica BiH. U nadi da će pružiti odgovore na brojna pitanja, ali i da bi mogla samim autorkama da pomogne nekim novim saznanjima koja bi dodatno rasvetlila ovaj period predstavljamo bosansku hroniku “Balkan bluz” (Okosnicu za njen nastanak čine autorski tekstovi i intervjui objavljeni u „Slobodnoj Bosni“ u periodu od 1991. do 2000.)

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (13 poslato):

Ova karta je najrealnije rješenje.Ali narod je previše zadrt da bi se izvlačio iz ovog blata u kojem se valja već 15-u godinu.
Političarima je ovako dobro.Dobro je ratnim profiterima.A izgleda da i obični svijet više voli glumit obespravljenu žrtvu, nego se uključit u ravnopravan život s ranim ustajanjem, radnom obvezom i poštovanjem zakona.
Damir Objavljeno: 22.12.2009 - 12:44
Palac gore Palac dole
-3
Mozda je tada bilo realno, ali kao sto si mogao da procitas, za ovo rjesenje najvise su se zalagali oni koji su smatrali da ga je nemoguce sprovest.

I ako je jeste realno, nije idealno. Zato bolje pricekaj Damire, imam ja jedno drugo rjesenje,
svidjece ti se mnogo vise, obecavam ;)
elfwise Objavljeno: 22.12.2009 - 13:43
Palac gore Palac dole
2
Čekam.Baš sam radoznao.
Damir Objavljeno: 22.12.2009 - 13:50
Palac gore Palac dole
0
Čekam.Baš sam radoznao.


Takođe
schik Objavljeno: 22.12.2009 - 14:17
Palac gore Palac dole
0
Nikakve nove mape nisu rjesenje. Podjele su uvjek vodile u najboljem slucaju odrzavanju stanja ili jos gore, pogorsanju stanja. Primjera je puno, Berlin i Njemacka, Kipar, Sjeverna Irska, Palestinsko pitanje, a evo i BiH danas. Jedini izlaz je demokratizacija! Isti recept je mogao spasiti i Jugoslaviju a danas moze spasiti BiH. Dakle pravna drzava i ljudska prava na prvom mjestu, a ako ovo imate zagarantovano, onda su na svome i svi gradjani i svi narodi i etnicke grupe i manjine naravno. E sad, to smo mi u razvoju civilnog drustva dostigli otprilike XIX vijek...
bossanac Objavljeno: 22.12.2009 - 15:41
Palac gore Palac dole
1
E sad, to smo mi u razvoju civilnog drustva dostigli otprilike XIX vijek...


Precenjuješ nas...
schik Objavljeno: 22.12.2009 - 15:59
Palac gore Palac dole
2
"Tada mi je Kasim Trnka diskretno na uho šapnuo da ne budem tako uporan oko Mostara, jer je na vrhu dogovoreno da Mostar pripadne Hrvatima."

Naravno. Vecina Bosnjaka u Mostaru i dan-danas glasa za SDA.

Podjela BiH se jos uvijek odvija iza scene, "diskretno na uho".
herzog96 Objavljeno: 23.12.2009 - 02:02
Palac gore Palac dole
1
Podjela BiH se jos uvijek odvija iza scene, "diskretno na uho".


Diskretno? Iza scene? Kanda preteruješ sa eufemizmima. Podela se odvija krajnje otvoreno i neuvijeno.
schik Objavljeno: 23.12.2009 - 08:50
Palac gore Palac dole
1
A danas se Silajdzic "zalaze" za "jedinstvenu BIH"!
I narod mu vjeruje
inter Objavljeno: 23.12.2009 - 11:04
Palac gore Palac dole
0
Računam da su neki koji čitaju ovaj tekst muškarci koji su nekad u životu bili u prilici svoj integritet braniti silom. Ovaj predlog rešenja nastupa u vremenu kada je "zver već puštena" i kada sve zainteresovane strane adrenalinski fokusiraju za njih maksimalno dobro rešenje. Lično mislim da ovim retardima koji usput i danas neposredno ili posredno kroje sudbinu BiH, nije trebalo niti danas treba dati moć odlučivanja. Takođe mislim da je ovaj predlog (odbijen od strane srpske delegacije) tendenciozno široko predstavljen u ovom "udžbeniku". Sa druge strane "Lisabonski" dogovor se spominje tek u osvrtima aktera, bez obzira što je kvalitetnije rešenje koje dolazi pre masivnog prolevanja krvi.
walter Objavljeno: 23.12.2009 - 11:34
Palac gore Palac dole
-2
1 2 next ukupno: 13 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
vipera 18.12.2018 - 21:13
Neće biti @pizza, baš tako jednostavno. Svi navedeni, uključivo i HDZ BiH, su bili u SK. ...
A sad malo o udruženom zločinačkom poduhvatu
comment
pizza_stolnjak 18.12.2018 - 19:20
U Hr ako si u HDZ-u biraš posao koji hoćeš, napreduješ, uhljebljuješ se, namještaš poslove... U ...
A sad malo o udruženom zločinačkom poduhvatu
comment
srbin 18.12.2018 - 18:30
JUGOSLOVENI SVIH ZEMALJA, UJEDINITE SE JUGOSLAVENI SVIH ZEMALJA, UJEDINITE SE [quote]vipera Objavljeno: 18.12.2018 - 18:22 Po pitanju marksizma ...
A sad malo o udruženom zločinačkom poduhvatu