Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (8)

Sećanje na Vukovar (4)

Krvavi medijski pir nad izmišljenim zločinima

„U Vukovaru je proteklih meseci proliveno toliko krvi da preživelima postaje jasno da zajedničkog života više nema. Pokazalo se, zatim, da su vinovnici ovog krvoprolića odseljeni Hrvati iz zapadne Hercegovine početkom 1941. i posle rata. I još nešto, insistiranje na administrativnoj granici, što je ključni problem versko etničkog rata u Hrvatskoj, znači samo krvavi hrvatsko-srpski rat. Zabrinjavaju, stoga, procene nekih političara i generala da je trenutni rat u Hrvatskoj uvod u još veći i krvaviji građanski rat”, pišu Večernje novosti nakon što su srpske snage zauzele Vukovar

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (8 poslato):

Pa poslije kazu kazu kako nisu "znali" sta se desava,cude se, osudjuju zlocine.Ah, koji licemjeri!
inter Objavljeno: 20.11.2009 - 23:57
Palac gore Palac dole
1
A da li je znala nakon 92 godine sta se tamo desava! Cisto sumnjam da nije!
inter Objavljeno: 21.11.2009 - 00:04
Palac gore Palac dole
2
Nekako se ova priča prelila kafkaijanski u moj život. Naime , još u aprilu 1991 vojska , policija i tko zna tko još nastanio se u mome stanu u Beogradu. Na sreću , to su uočili moji drugari i hitno sam promenio sredinu . Nekim putem sam došao do Londona i negdje u vrijeme pada Vukovara pročulo se u Beogradu kako nosim ogrlicu od dječjih srpskih prstića . Majku mi privode u u onu pokojnu zgradu obavještajaca na autokomandi gdje se sljedećih nekoliko godina morala redovito javljati zbog mojih "zlodjela".Nije pomoglo nikakvo ubjeđivanje i dokazivanje da nisam čak ni na teritoriji Balkana.
Znači kriv po defaultu . Ludilo i neponovilo se .
splica Objavljeno: 21.11.2009 - 11:36
Palac gore Palac dole
3
Ovi bolesni, histerični naslovi i tekstovi, bili su siledžijski napadi na razum građana u organizaciji otdžbinske vlasti. Debilirali nas i silovali lažima stavljajući na njih trade mark patriotske svetinje, a istinu (lov na ljude, samoubistva, ubistva, nasilje...) proglašavali izdajom.

Danas, uz podršku onih koje su iznjedrili izdajnici, patriote nam se vratile i ja sad opet moram da mrzim svoju otadžbinu i da sanjam bolju.
dzonotan Objavljeno: 21.11.2009 - 12:34
Palac gore Palac dole
2
istina je da naslovi imaju prevelika slova i da su generalno gledano neukusni i nedostojni novinarske profesije, medjutim, kao neko ko je zivio u Vukovaru, mogu reci da ipak nisu potpuna izmisljotina..mrtvih i rascerecenih je bilo posvuda i delove ljudi nalazili smo i godinama kasnije..
nema bas nikakvih lazi u onom delu ratnog izvestavanja koji se tice toga kojim je redosledom islo osvajanje..kao ni to da je Blago Zadro bio glavnokomandujuci hrvatske vojske..
istina o Vukovaru u svakom slucaju nije jednostrana..zlocina je bilo i to sa obe strane, prvo sa hrvatske, za vreme opsade, a zatim i sa srpske nakon osvajanja..nijednoj novinskoj strani ne ide na cast to sto su presutili istinu o zlocinima, ali ne vidim zasto je to tako zapanjujuce..pisu li amerikanci i englezi o tome kad ubiju par civila u Iraku greskom?
iritira ta nakandna pamet sad..niko ne uzima u obzir tadasnji haos..sa obe strane "vojsku" su cinili pripadnici teritorijalne odbrane a koji svakako nisu dobro organizovana i jasno hijerarski ustrojena jedinica..utoliko ni ti zlocini ne cude..
ne znam konkretno za skolu u Borovu naselju, ali isvestavanje o recimo pokolju civila u selu Paulin dvor u Osijeku ili civila u Osijeku, sigurno nisu bili "ratnohuskacki", neko konstatiranje stvarnog dogadjaja..a o tome sta su sve pripadnici vojske pronasli u Vukovaru znaju samo oni..osobno sam videla na nekoliko mesta bas na toj Mitnici necije stopalo, ili vilicu ili ruku ili ostatke..
tako da, zbog svih koji su tamo nastradali, bez obzira sa koje strane, molim malo vise obzira u komentarima, jer istina nije tako prosto ovakva ili onakva..
tako da..nisu svi naslovi clanaka bili defacto "laz"..naprotiv, vecina ih je realno potpuno zasnovana..a da li imaju previse patosa i da li je uopste pateticno ili ne suosecati sa svojima..
Lucia Objavljeno: 30.03.2010 - 12:01
Palac gore Palac dole
-2
ŽIVIO SAM U BOROVU (selo) DO 1992 KADA SAM MORAO OTIČI JER SAM HRVATSKE NACIONALNOSTI. ZA ZLOČINE KOJE SU SE DOGODILI U VUKOVARU POSLIJE PADA GRADA 1991 NAJVIŠE KRIVIM SRPSKE MEDIJE (tv,radio, tisak)KOJI SU ŠIRILI TOLIKU ANTIPROPAGANDU I MRŽNJU PREMA HRVATIMA I HRVATSKOJ DA BIH BILO ČUDNO DA SE TI ZLOČINI NISU DOGODILI NAKON PADA VUKOVARA . ŽALOSNO JE ŠTO JE SRPSKI ŽIVALJ TO PRIHVATIO I NIJE MOGAO TO RAZLUČITI KAO NEISTINU I DAO SE U OSVETU NAKON SVEGA TOGA .
bono Objavljeno: 03.04.2010 - 17:15
Palac gore Palac dole
5
Lucia

sad..niko ne uzima u obzir tadasnji haos..sa obe strane "vojsku" su cinili pripadnici teritorijalne odbrane a koji svakako nisu dobro organizovana i jasno hijerarski ustrojena jedinica


JNA nije bila TO. I bila je izuzetno organizovna, te hijerarhisjki ustrojena jedinica.

Da me ne biste pogresno shvatili predstavicu vama, ali i ostalim forumasima svoje vidjenje rata.

- Dva covjeka su se dogovorila o razbijanju tadasnje SFRJ te na njenim rusevinama stvaranju velike Srbije i velike Hrvatske. Prije svega na racun BiH.

- Najveca prepreka ovom planu bilo je jugoslovenstvo, te kosmopolotizam koji je egzistirao u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

- Istina, u Srbiji je isto ranije uspjesno anulirano prethodnim desavanjima na Kosovu.

- U hrvatskoj pozorisnom predstavom koja se zvala "Republika Srpska Krajina".

Cilj ove predstave je bio: pocijepati Jugoslaviju linijom razdora izmedju Srba i Hrvata. Vode se strasne "bitke", kojekakvi napadi i odbrane u kojima niti hrvatski niti srpski statisti nemaju pojma da su samo dio jedne cudovisne svjetske predstave. A ko normalan bi i povjerovao pored toliko nastradalih i gradova srusenih.

Statisti nisu svoje uloge shvatali kao takve. Na daskama se ginulo, medjusobno ubijalo. Krv i smrt je bila stvarna. Pojedinci svojim nadprosjecnim sposobnostima povremeno iznenadjuju scenariste i skrecu predstavu u smjeru koji nije prethodno zacrtan. Tako nrp. uoci pada grada komandant odbrane Vukovara prethodno zaustavivsi napredak JNA trazi od Zagreba pomoc u naoruzanju i ljudstvu, ali mu ono nikada ne dolazi. Vukovar je morao pasti.

Jednom kada se jugoslovenstvo pocijepalo linijom Hrvati-Srbi mogla je otpoceti zavrsna predstava. Pocinje rat u Bosni, ali neprijateljstva izmedju Hrvata i Srba relativno brzo prestaju, zamire rat i vodi se trgovina, ali i zajednicke borbe protiv Bosnjackog naroda. Slicno Hrvatskoj, i u BiH slijed nepredvidljivih ratnih okolnosti dovodi na celo odbrane pojedinih gradova hrvatske komandante (npr Kraljevic) koji svojim patriotizmom remete prethodno ugovorene planove, ali se isti vremenom uspjesno likvidiraju.

Vjerujem da je ovu pozorisnu predstavu prekinula USA primoravsi glumca na zapadnom dijelu scene da se odrekne prethodnog scenarija. Predstva poprima drugaciji tok uvodjenjem bitaka koje su poznate pod imenom Oluja i Bljesak.

Buduci da je prvobitni scenarij poznat itekako i Hrvatskoj i Srbiji naivna su bilo cija ocekivanja da ce konacan epilog ovog pozorisnog "sukoba" izmedju "zaracenih" strana ikada izvesti na pozorisnim trebinama grada Haga. Stoga nije neocekivano da se pri susretu Hrvatskog i Srbijanskog predjednika dogovora o rijesavanju spornih pitanja ovo predstave takozvanim vansudskim nagodbama. Ili sto bi narod rekao "tuzite me ako smijete".

p.s. Ovo "neprijateljstvo" izmedju lidera u Banjaluci i zapadnoj Hercegovini na zalost jos i danas traje.
Ines Objavljeno: 03.04.2010 - 18:45
Palac gore Palac dole
6
glavna ideja cijelog scenarija je bilo unistenje Bosne i njena podjela izmedju Hrvatske i Srbije.
kad je nakon "Oluje" pochelo oslobadjanje Bosne, po ugledu na oslobadjanje Hrvatske, oslobodioci su zaustavljeni na ulazu B. Luku, bez koje RS ne postoji.
a zaustavljeni su jer bez RS nema ni "Herceg Bosne" a bez njih Bosna opstaje i postaje jedina drzava u Europi chije je vecinsko stanovnistvo islamizirano a to hriscanska Europa chije srce jos uvijek zari plamenom lomacha na kojima su spaljivani "heretici" ne moze sebi dopustiti.
zato je i napravljen Dejtonski sporazum, koji praktichno nagradjuje krvnike Bosne, cijepa Bosnu i onemogucava njeno normalno funkcionisanje.
dakle, zlochin se isplati ako nadjete pogodnu zrtvu.
ronin Objavljeno: 17.03.2011 - 08:18
Palac gore Palac dole
3
ukupno: 8 | prikazano: 1 - 8

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
tesnjak 10.08.2020 - 07:59
[quote]U Živinicama 50 članova Foruma mladih SDP-a prešlo u SDA[/quote] Prešao načelnik i za njim kolona ...
Suze i gusle
comment
pizza_stolnjak 08.08.2020 - 14:32
[i]U Živinicama 50 članova Foruma mladih SDP-a prešlo u SDA[/i] https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-zivinicama-50-clanova-foruma-mladih-sdp-a-preslo-u-sda/200807158
Suze i gusle
comment
mungos1 08.08.2020 - 12:15
Vidjeh li ja ovdje u jednom trenutku @vipera.Hej,Čapljinko, ne ostavljaj nas, ...
Suze i gusle