Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Jezičke zamke staljinizma: Pismo Centralnom komitetu SK Srbije (1)

Ukidanje slobodnog, nesputanog govora

Poslednji pozdrav: Slobodan Milošević i Ivan Stambolić na Osmoj sednici, pre smene

Nakon Osme sednice na kojoj je Milošević preuzeo totalnu vlast, Bogdan Bogdanović je napisao pismo na 60-ak stranica i poslao ga Centralnom komitetu SK Srbije. Reakcija nije bilo, pa je Bogdanović pismo objavio u listu Mladost (16-19. novembar 1987), posle čega je usledila haranga neviđenih razmera koja je trajala godinama. Miloševićevi čauši su bili vredni: preteći anonimni noćni pozivi, svakodnevne optužbe po medijima, pokušaji upada u stan, grafit u Bogdanovićevom ulazu “Ovde je stan ustaše Bogdana Bogdanovića” sa strelicom, udruženi napad na čoveka koji je pružio otpor Miloševićevoj destrukciji na samom početku. Opadači i jurišnici su bogato nagrađeni od novog režima stanovima, direktorskim mestima, funkcijama, novcem, što je sam Bogdanović u jednom intervjuu ironično prokomentarisao: “Ja sam vrlo mnogo koštao moju domovinu, moju užu domovinu i moj grad. Kad se sabere sve što su isplatili ljudima koji su me likvidirali - to su ogromni iznosi. Na neki bih način mogao biti ponosan, ali mogle su se te pare i pametnije upotrebiti. Mislim da ti troškovi odgovaraju onima koji bi bili potrebni za štampanje mojih sabranih dela”. Porazna i precizna dijagnoza stanja srpskog duha koju je Bogdanović zabeležio kako u svom pismu, tako i u intervjuima i knjizi “Mrtvouzice” (u kojoj je pismo objavljeno kao uvodno poglavlje) aktuelna je, nažalost, i dan-danas. A sve je počelo od jezika, a od čega bi drugo, što je Bogdanović detektovao na samom početku velike orgije zla. Objavljujemo pismo Bogdana Bogdanovića u nekoliko nastavaka, ne samo kao istorijski dokument, već i kao obaveznu lektiru

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (5 poslato):

Ko pročita biće mu jasno da je Kasapinova primitivna banda morala da ga pojede, ti bednici nisu u stanju da "pohvataju" ni 5% ovog teksta, Bogdanović je delićem svog obrazovanja mogao sve da ih zalepi za zidove septičke jame, gde i pripada
ta alava, primitivna horda polusveta i baraba.A lukava govna iz bezbednosno žandarskog brloga su napravili multimilionski dil sa tim đubretom i vratili Srbiju(osim svoje bande) i okolinu u XV vek.
Samo prizovite fizionomije, grimase i neartikulisanu kakofoniju tih primata i sve je jasno-eksplozija ološa sa produženim dejstvom.
srdjababic Objavljeno: 20.06.2015 - 21:35
Palac gore Palac dole
8
Bogdanović je delićem svog obrazovanja mogao sve da ih zalepi za zidove septičke jame, gde i pripadaju
srdjababic Objavljeno: 20.06.2015 - 21:35
Palac gore Palac dole
6
Citajuci jedan od interviewa Bogdana Bogdanovica, nekoliko godina prije rata, izmedju ostalog dotaknute su i teme unutrasnjih politickih turbulencija i potencijalnog zaostravanja sukoba.

Koliko god to tada, u onoj drzavi, stabilnoj kakva je bila, izgledalo nevjerovatno, Miloseviceva politicka pojava je, sama po sebi, potvrdila sve tvrdnje koje je Bogdanovic detaljno opisao. Procitao sam tada nekoliko Bogdanovicevih predratnih tekstova, zbog ovog teksta u E-novinama cu ponovo da otvorim neke od tih starih casopisa.
just4peace Objavljeno: 22.06.2015 - 00:03
Palac gore Palac dole
1
zbog ovog teksta u E-novinama cu ponovo da otvorim neke od tih starih casopisa.

Skeniraj, pa ih podeli sa nama, ako je moguće. Hvala.
alsapo Objavljeno: 23.06.2015 - 11:13
Palac gore Palac dole
0
I ne samo da će nas, srpske komuniste i srpsku inteligenciju uopšte, sve više zatvarati u svet morbidnih fikcija, već će nas sve više udaljavati i od same stvarnosti i od moći da je jezički "preslikamo".

I tako do danas...ko može jezički da "preslika" ovo u čemu živimo?
alsapo Objavljeno: 23.06.2015 - 11:16
Palac gore Palac dole
3
ukupno: 5 | prikazano: 1 - 5

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
pizza_stolnjak 22.11.2019 - 18:11
@alpha Niš ja to ne kužim, mi, državotvorni i ponosni Slaveni, poslije Osmanlija, koje hametice porazismo, ...
Kako Bakir handri Bošnjake u mozak
comment
alpha2 22.11.2019 - 16:50
@pizza https://www.youtube.com/watch?v=1GyvgpJzUM4
Kako Bakir handri Bošnjake u mozak
comment
pizza_stolnjak 22.11.2019 - 14:56
[quote] Šta rade ti suverenisti zašto ne reaguju???[/quote] 'će da reaguju, ali... Ne mogu na vlast jer ...
Kako Bakir handri Bošnjake u mozak