Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Feljton: Vodič kroz delo Predraga Čudića (10)

Kako prepoznati pisca

Neki piju vekiju, a neki ju ne piju: Danilo Kiš, impresije iz Dubrovnika

Književni poletarac koji je uzeo u ruke Čudićevu knjigu nadajući se da će mu ona pokazati prečicu do slave, put do izdavača, kritičara, pohvala, sinekura, uredničkih mesta i ostalih državnih počasti, ovde će baciti knjigu u smeće, uz sočne psovke i proklinjanja. Da se ne lažemo i ne podležemo stereotipima o buntovnoj mladosti, u književnost mahom ulaze individue koje privlači jedna zaparložena sredina u kojoj se izgubila svaka razlika između istine i laži, između imitacije i majstorstva, između autentičnih plodova duha i književnih falsifikata. Otuda pojava tolikog broja kentaurskih bića koja u ovoj oblasti traže svoju šansu: pisci-analfabete, misaoni pesnici koji ne umeju da misle, nežne pesničke duše neosetljive na genocid, lakeji sa stavom, nepismene erudite… Za takve je Čudićeva knjiga apofatički priručnik – šta sve ne treba da rade da bi uspeli u svetu privida. Oni drugi, retki, koje neki vrag tera da pišu, mogu samo da budu zahvalni Ćudiću jer bar odmah znaju u šta su se upustili

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (2 poslato):

Pa sad vi i dalje verujte da je granica između književnosti i života, između realnosti i literature jasna.
Partija je recimo imala velikih problema da prizna SF kao relevantni književni žanr, pa je to polje ostalo dostupno svakakvim likovima.Otuda pojava tolikog broja kentaurskih bića koja u ovoj oblasti traže svoju šansu: pisci-analfabete, misaoni pesnici koji ne umeju da misle, nežne pesničke duše neosetljive na genocid, lakeji sa stavom, nepismene erudite…


Sproću stava o genocidu i tome da ga svako mora imati to itekako liči na čuvene partijske pisce. Bojim se tim pristupom ćemo napraviti nekog novog Ćosića koji će se pod stare dane kajati u svim mogućim književnim oblicima i izražavati ćelju da se nametne kao otac nacije. Ovi što tako nešto veličaju su samo gomila luzera željnih pažnje. Od Hitlera na ovamo ne treba nas ništa čuditi.

Što se tiče stava da su poezija i siromaštvo braća rođena i sa tim se ne slažem, da parafraziram Pekića: danas ljudi misle da je dovoljno da izgledaju neugledno pa da se smatraju intelektualcima. I da, ono za šta izdvojim novac je jedino merodavno, čak iako se naknadno pokajem, ja retko ne znam kako drugi. Drugi je problem što se mnogi pisci ne osećaju komotno upustiti se u mutne vode pisačke, mnogi se iz tog blata nikada nisu izvukli, naročito posle susreta sa književnim "veličinima" Ćosićevog tipa. Verovtno ću ostati jedina imuna na tog "oca nacije". Ono kao, savršeno me ne intersuje, nikada nije i neće.

Zanimljiv feljton. Vratimo se Čudiću, ili...
unnamed Objavljeno: 20.04.2015 - 23:08
Palac gore Palac dole
3
Edit,
da parafraziram i onu zabledulu ovčicu Biljku Srbljanović nestalu u WWI, a koja se misli prodati kao majka nacije (potpuno nejasno šta želi da postigne).

želju
unnamed Objavljeno: 20.04.2015 - 23:14
Palac gore Palac dole
3
ukupno: 2 | prikazano: 1 - 2

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
mungos1 06.06.2020 - 10:04
pizza_stolnjak Objavljeno: 05.06.2020 - 06:51 Samo neka ne bude neka rušilačka, teroristička, ...
Suze i gusle
comment
Ambrozija22 05.06.2020 - 15:29
[quote]Eno pogledajte našeg Bakira, bio fino čeljade dok nije upoznao Čovića od tada paščeće laže.[/quote] A,ne.On ...
Suze i gusle
comment
tesnjak 05.06.2020 - 08:23
[quote]Uz objavu fotografije bajkovite plaže, Hloverka Novak Srzić je na Facebooku napisala 'Usprkos antifa kaosima ...
Suze i gusle