Entertainment TV
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (40)

TV alhemija: Kako od gledaoca stvoriti idiota

B92 gori od Granda

Naš konccept je jednostavan - za svakog po ništa: Manja Grčić, predsednica Izvršnog odbora B92

B92 na sve strane bljuje prljavštinu, a kao rezultat dobijamo zabavno koje fundira u informativnom (spomenute emisije) i informativno koje fundira u zabavnom (sve neprofesionalnije vesti), jedan hiperkomercijalni crossover koji ne samo što nivelira i stavlja programske sadržaje u prosek, već nivelira i amnezira ljude koji se na takav trik primaju. Dakle, baš sve je podložno mešanju, ništa nije više kao što jeste, ili kao što je Manja Grčić ili neko sličan njoj to formulisao: „Šalićemo se na svoj i tuđ račun i pokazati da je moguće da se niko zbog toga ne oseća loše“

Povratak na članak »

Prijavite se na feed komentara Komentara (37 poslato):

Bravo, bravo, bravo za analizu. Baš pre neki dan vozim i razmišljam o radiju S i o podvali koju je Baki prodao. Čoveče ideja je jako jednostavna malo dobre muzike a onda zavalim malo škarta i informativni program skrojen po meri. Kao na pijaci, što se jedino i može očekivati od preprodavaca sa pijace. Malo dobre paprike i malo one trule. Čitavim generacijama je podvaljeno da je sve to isto i da može malo ovo malo ono. Kriterijumi se menjaju, društvo stagnira, bagra profitira. Sada malo Sulejman da nam predstavi civilizacijske vrednosti Turske, za koju očito nismo ni znali da je naprednija od Amerike a posle može novi slogan "I EU i Iran".
rutututu Objavljeno: 03.04.2012 - 13:07
Palac gore Palac dole
29
Baš gledam pre neki dan taj Dnevni magazin, gost je bio beli mag koji pomaže parovima da se venčaju tako što ih poprska čudotvornom vodom iz flašice od kisele. Bila i neka ruska nadrilekarka sa pijavicama.
Jasna23 Objavljeno: 03.04.2012 - 13:23
Palac gore Palac dole
26
Iskreno ja više ne znam nikog u svom okruženju ko gleda današnje nacional-lokalne tv stanice osim kad ne možeš da zaspiš jebiga pa u tri ujutru upališ šta god ima.

Ona ciljna grupa koju je B92 imao iz vremena radio stanice i ranih godina televizije se mislim odavno prebacila na internet kao primarni medij informisanja, pa i praćenja zabavnog sadržaja (hvala ti piratebay!), makar mladja ekipa mislim.

Tužno je, ali B92 odavno nije medij koji želi da makar delom koriguje ili se suprotstavi stavu gledaoca već istom podilazi bez ičeg novog već oprobanim i uspešnim metodama podilaženju klasičnom kupusar-srbinu-gledaocu.

Problem je manjak ikakve alternative na nacionalnim frekvencijama, a od ovog djubreta pri b92 ništa se više i ne očekuje odavno te mislim da je svaka dalja analiza suvišna (ova ovde je za svaku pohvalu, ali mislim da treba da ostane poslednja).
brzibrz Objavljeno: 03.04.2012 - 14:00
Palac gore Palac dole
25
B92 formira jedan novi neo-urbani šund


Još na samom početku Radija B92, postojali su iskompleksirani uljezi, okupljeni oko Verana Matića, koji nisu kapirali koncept najslušanijih emisija na sopstvenom radiju. Jednostavno su navukli gomilu komlpeksa, jer su u to vreme bili okruženi stvarnim umetničkim super-zvezdama, jer se B92 uglavnom i bavio tim nekim "urbanim" artom.

Međutim, pošto nisu baš najbolje razumeli o čemu se tu zapravo radi, nisu kapirali ni iskrenost svih onih koji su osvajali slobodu, i širili svetlo umesto Slobinog mraka, koristeći radio kao medij. Borba protiv mediokretita se podrazumevala. Jedan Cane ili Rambo u živom programu, su bili nešto najkomercijalnije, što je B92 sebi dopuštao početkom 90-ih.

Zato posle MTV-nagrade, i 5-og oktobra, Veran&co besramno prisvajaju radio, za sopstveni korporativni koncept pravljenja novca, i proteruju sve što ima stvarnu vezu sa beogradskim "urbanim" artom, da ne kažem andergraundom (jer je ovde svaka iole iskrena umetnost, ustvari andergraund).

Na očigled cele preneražene umetničke javnosti, koja je svojim radom, iz čistog entuzijazma podržala i vozdigla taj B92 (da bi na kraju mnogi od njih umrli u bedi, odbačeni od društva), Veranova iskompleksirana ekipa počinje da povlađuje mediokritetu, sve zarad što veće slušanosti i kasnije gledanosti. A program iz godine u godinu, sve gori i gori.

Svi umetnici se zatim "sele" na SKC-radio, koji nije bio loš dok je trajao, jer se bazirao na konceptu starih emisija sa B92.

Gledanost postaje ključna reč na B92, novac je jedino bitan, a konačno dolazi idealna prilika, da se iz programa izbaci sve ono, što im je nabijalo komplekse više od 10 godina, a to je prava umetnost, koju nisu razumeli i koja ih je nervirala, jer nikako nisu mogli da postanu deo "art-ekipe", pa su rešili da se osvete tako što će postati bogati i "uspešni".

I tako, Veran, Gazza (Gordan) Paunović, (kasnije i ova Manja Grčić) i ostala govna, na kraju ukidaju i svaku umetnost (pre svega domaću muziku, R'n'R orjentacije) iz programa, puštajući svojim kompleksima na volju, da konačno premere čiji praziluk iz dupeta je najveći. Evo, gostovao i Keba pre par dana u tom jutarnjem programu.. Znači, kraj.

Uz celu ovu priču se savršeno uklapa i ober-seljober Đilas, (koji je 1989-e počeo karijeru na radiju) i njegov razvojni put. On je savršen primerak te "Veranove struje" na B92.

undergound forever
AthensGirlz Objavljeno: 03.04.2012 - 15:01
Palac gore Palac dole
37
Još strašnije i poražavajuće deluje činjenica da se "simpatični" šapčanin (inače, bezkompromisni ljubitelj piva) u javnosti prikazuje kao dokazani, istinski filantrop a "kompanija" kao društveno odgovorna (poput ostalih "sličnih" kojih je prepuno ovo naše društvo, šatro). Naravno, drago mi je da se u textu našla konstatacija (definicija) quasi elite, odn. "njinih" mesta za izlaske & provod....
Giant Objavljeno: 03.04.2012 - 15:45
Palac gore Palac dole
12
Naravno, drago mi je da se u textu našla konstatacija (definicija) quasi elite, odn. "njinih" mesta za izlaske & provod....
Giant


hahaha!! sjajno
AthensGirlz Objavljeno: 03.04.2012 - 15:59
Palac gore Palac dole
8
B92 ološ, ispao gori od smrdljivog đubreta 90-ih.
srdjababic Objavljeno: 03.04.2012 - 16:31
Palac gore Palac dole
18
gadna i nakazna b92,odavno se to ne gleda,
Pc032 Objavljeno: 03.04.2012 - 16:53
Palac gore Palac dole
17
A Veran Matić je u nekim prohuajilm vremenima, kada se ovde odbijala borba onih koji su bili u manjini protiv S. Miloševića i njeogvih zombi-sledbenika, bio baš kul tip. B92 je bila herojska radio-stanica koje je pružala otpor po svaku cenu i govorili su, činilo se, istinu po svaku cenu. Slušao sam ih danonoćno, dokle god su se čuli.

Kako objasniti ono što se dogodilo u poslednjih nekoliko godina? Kako objasniti transformaciju V. Matića od slobodoumnog čoveka u nešto što je samo halapljivi starac sa bradom, željan još novca, još laži, još vlasti, još... ne znam čega. Droga, neka mentalna bolest, alkoholizam, mentalna kriza... Ne umem da objasnim.

To mi nameće jednu misao od koje mi se ledi krv u žilama. Šta ako su ovi iz B92 zapravo lagali devedesetih godina, šta ako su nas obmanjivali i ako je Veran Matić od samoga početka zapravo bio čovek koji nije hteo da zaustavi nepravdu, rat i razaranje na Balkanu, već čovek koji je naprosto hteo da zauzme mesto koje je držao Milošević. Ili da obezbedi nekome drugom da zauzme to mesto? Možda upravo Koštunici.

Ako je on od početka bio puki plaćenik i obmanjivač, onda sam ja bio jedna teška budala zato što sam verovao u ono što je dolazilo sa B92 tokom devedesetih godina. Mada, zvučalo je to tako dobro.

Draže mi je da verujem da su ga jednostavno proteklih godina slomile, ili promenile, pohlepa za novcem i uticajem u društvu, nego da je od samoga početka bio nekakav generator zla. Čovek je kvarljiva roba. A kažu ljudi i da je put u Pakao često popločan dobrim namerama.
pretak Objavljeno: 03.04.2012 - 17:26
Palac gore Palac dole
13
Au, pa ja bas nisam dugo gledala 92.
Da na spotu nije stajao znak (btw. 16 dizajn po redu, bas ih nesto krenulo ;) ) b92 ne bih verovala.

Bravo za Manju, zena je potpuno uspela - pretvorila je b92 u komercijalu bez smisla, sto je i bio zadatak.
concordia Objavljeno: 03.04.2012 - 17:47
Palac gore Palac dole
8
1 2 3 4 next ukupno: 37 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote
  • Smiley
Poslednji komentari
comment
black-white1 21.06.2018 - 13:19
evo jedne price o tome kako se van Bosne medju demokratskom opozicijom komunizmu gledalo na ...
Kreten na buzaru
comment
pizza_stolnjak 21.06.2018 - 12:15
[quote]..teme razgovora u bg[/quote] Državljanstvo (neizručivanje) Srbije za Milana, morti BiH neće biti dost... [quote]I game na ...
Kreten na buzaru
comment
Ambrozija22 21.06.2018 - 12:14
natura, nisam pisala da je Kraljevic pozitivac.Jer nije. Pisala sam da u tom trenutku BiH gotovo ...
Kreten na buzaru